PONERIZACIJA DRUŠTVA

Opasnosti konzumacije umjetnih boja koje se dodaju prehrambenim proizvodima!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Vrlo je primamljujuće i izazivajuće jesti raznobojnu hranu, a osobito onu voćnog okusa. To je već dio ishrane čak i na Filipinima, da se već nekoliko desetljeća jede umjetno obogaćena i/ili sintetički obojana hrana. Većina djece, a i neki odrasli misle da je roza, žuta, ljubičasta ili crvena boja u hrani ekstrakt prirodnih izvora. Dok su dostupne prirodne boje napravljene od hrane kao što je repa, mnogi proizvođači odabiru sintetičke boje koje mogu imati opasne zdravstvene posljedice, osobito kod djece.

Udruga potrošača je u Washingtonu zatražila od Udruge za hranu i lijekove (Food & Drug Administration) da zabrani korištenje sintetičkih boja u hrani jer su kancerogene i mogu uzrokovati ostala ozbiljna oboljenja. Udruga je označila te umjetne boje kao Plavo 1 i 2, Citrus Crvena 2, Zelena 3 i 40, Žuta 5 i 6.

Koliko su opasne umjetne boje u gotovo svim prehrambenim proizvodima?

Prema riječima udruge, Žuto 5, Žuto 6, i Crveno 40 su ozbiljne boje koje sadrže spojeve, uključujući benzidin i 4-aminobifenil, koje su istraživači povezali s rakom.

Istraživanje je također povezalo boje za hranu s dječjim tegobama što uključuje alergije, hiperaktivnost, pogoršanje učenja, iritabilnost i agresivnost. Američko je istraživanje objavljeno u Science-u otkrilo da su djeca koja visoko kotiraju na mjernoj skali hiperaktivnosti konzumirala mješavinu boja za hranu. Lošije su prošli na testovima koji mjere njihovu sposobnost pamćenja slika od onih koji su pili placebo.

Britansko istraživanje iz 2007.god. je otkrilo da su djeca, koja su konzumirala mješavinu uobičajenih sintetičkih boja, pokazala hiperaktivno ponašanje unutar sat vremena nakon konzumacije. (Ovoj djeci nije dijagnosticiran poremećaj kao što je ADD ili ADHD). Rezultati objavljeni u Lancet-u su potaknuli britansku Udrugu za hranidbene standarde (Food Standard Agency) da potakne proizvođače da pronađu alternative bojama za hranu. Prošle je godine Europski parlament naredio da hrana i piće koji sadrže boje za hranu moraju biti označeni kao takvi, a to je imalo učinak na cijelu Europsku uniju.

Šarena hrana izgleda privlačno, ali nije nimalo dobra za naše tijelo jer su umjetne boje iznimno opasne.

Jedno je istraživanje na Kolumbijskom sveučilištu otkrilo da boje potiču hiperaktivno ponašanje kod već hiperaktivne djece. Ali pravo liječničko razumijevanje boja za hranu odnosi se na hranjivost koja uzrokuje povećanje kalorija i masnoća.

Pripazite na opasna sintetička bojila ukoliko ste zabrinuti za budućnost vašeg i zdravlja vaše djece. Ako možete birati organsko, tada krenite. Ali budite svjesni da hrana označena kao „napravljena s organskom sastojcima“ još uvijek može sadržavati sintetičke boje.

S druge strane, neki sastojci navode repu, karoten, annatto, capsanthin (ekstrakt iz paprike) i to su prirodna bojila za koja se smatra da su sigurna.

Termini  „umjetna boja“, „dodana umjetna boja“ ili „dodana boja“ također ukazuju na to da su korišteni prirodno dobiveni pigmenti jer sintetičke boje moraju biti imenovane.

Originalni tekst pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Tekstovi sa sličnom tematikom:

Aditivi u hrani: S čime se vi trujete?

Prehrana i zdravlje, idu li ove dvije svari pod ruku?

EPIFIZA BEZ FLORA: Najvažnija stvar za naše zdravlje!

LEKTINI- njihova štetna uloga kod zdravlja crijeva, reumatoidnog artritisa i gubitka težine

Istina o floru – Što bi svaka majka trebala znati

15 Proizvođača hrane koji nam u prehrani serviraju DRVO!

Pšenica i shizofrenija

Jesu li MLIJEKO I KALCIJ dobri za kosti?

Prehrana: što bi trebali znati

Mnoge glave Glutenske (hidre) osjetljivosti

FDA, krovna Američka agencija za hranu, konačno priznala – pileće meso sadrži ARSEN

Pronađene velike količine arsena u voćnim sokovima