PONERIZACIJA DRUŠTVA

Liječnici za pobačaj optuženi za ubojstvo

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Dva liječnika koja su bila na putu za Maryland kako bi obavili kasnoterminske pobačaje uhapšeni su i optuženi za nekoliko slučajeva ubojstva. To je neobična uporaba zakona koji omogućuje optužbe za ubojstvo fetusa sposobnih za život.

Doktor Steven Brigham, iz Vooheesa,  New Jersey,  je uhićen u srijedu navečer i zadržan u pritvoru okruga Camden, prema riječima policije iz Elktona. Vlasti Marylanda su također uhitile dr. Nicolu Riley u Salt Lake Cityu i ona se sada nalazi u zatvoru u Utahu. Svatko od njih čeka saslušanje o izručenju.

Dva su liječnika nakon šesnaestomjesečne istrage optužena od strane Velike porote, rekla je policija.

Istraga je započela u kolovozu 2010.god. nakon neuspjelog zahvata u Brighamovoj Elkton klinici. Osamnaestogodišnja žena je bila u 21. tjednu trudnoće i njezina je maternica probijena, a utroba ozlijeđena. Umjesto da nazovu hitnu pomoć, Brigham i Riley su ju odvezli do obližnje bolnice gdje su odbili suradnju, a Brigham nije želio dati svoje ime, prema podacima dobivenim iz dokumenata prethodne istrage koju su proveli medicinski regulatori.

Pretraživanje klinike nakon neuspjelih pobačaja je otkrilo zamrzivač u kojem se nalazilo 35 kasnoterminskih fetusa, uključujući jednog za kojeg se vjeruje da je pobačen u 36. tjednu, pokazuju dokumenti.

Birgham (55) je optužen za pet točaka optužnice za prvostupanjsko umorstvo, po pet točaka umorstva drugog stupnja i jednu točku urote. Riley (46) je suočena s točkom optužnice za prvostupanjsko i drugostupanjsko ubojstvo i jednu točku urote.

Sve su optužbe vezane uz pobačaje izvršene u Elkton klinici i uz fetuse koji su tamo nađeni, kažu vlasti. Odvjetnik okruga Cecil, Ellis Roberts, je odbio raspravu o optužbama ili okolnostima koje su dovele do toga, govoreći da bi bilo neprimjereno išta komentirati prije nego Brigham i Riley, koji su u pritvoru zbog fugitivnih naloga, vide optužnice.

Maryland je jedna od 38 država čiji zakon dozvoljava optužbe za ubojstvo protiv nekoga tko je optužen za ubijanje održivih fetusa. Zakon iz 2005.god. je do sada korišten u slučajevima u kojima su branjenici bili optuženi za napad ili ubojstvo trudne žene.

„Mi smo na neobilježenom teritoriju,“ rekao je Roberts. „Uskoro ćete u jednom trenutku,“ dodao je, „čuti naše objašnjenje“ optužbi.

Brighamov odvjetnik, C. Thomas Brown, je e-mailom poslao izjavu u kojoj kaže da ne vjeruje da je njegov branjenik prekršio bilo koji zakon države Maryland. Kaže da nije vidio nikakve optužujuće dokumente niti je od uhićenja razgovarao s klijentom.

„Dr. Brigham je u potpunosti surađivao u ovoj istrazi,“ rekao je Brown. „Imam dogovor s državnim odvjetništvom da će dr. Brigham svojevoljno doći u Maryland da se preda ukoliko bude optužen. Iz meni nepoznatih razloga, država nije poštovala taj dogovor. Mišljenja sam da je uhićenje dr. Brighama u New Jerseyu bilo orkestrirano kako bi se osiguralo da će on tijekom ovom blagdanskog vikenda ostati u pritvoru.“

Rileyev odvjetnik je također spomenuo pitanje zadržavanja iza rešetaka njegove klijentice.

„Vjerujemo da optužbe nisu legalno utemeljene,“ rekla je Sharon Krevor-Weisbaum. „Vjerujemo da je neprikladno da ona bude zadržana bez jamčevine. Ne postoji rizik bijega i ona bi trebala biti puštena na vlastitu odgovornost.“

Krevor-Weisbaum je rekla da će Rileyev pravni tim pružiti daljnje komentare nakon što dobiju uvid u optužnicu.

Glasnogovornica Centra za Reproduktivna Prava, legalne zagovaračke grupe, je rekla da ona nije upoznata s niti jednom slučajem u SAD-u gdje je izvršitelj pobačaja bio optužen za ubojstvo zbog smrti fetusa. Philadelphijski je liječnik Kermit Gosnell  suočen s optužbama za ubojstvo u slučaju smrti sedmero novorođenčadi, ali nije optužen za ubojstvo fetusa.

Neuspjeli je pobačaj 2010.god. naveo regulatore da narede Brighamu zaustavljanje prakticiranja medicine bez dozvole u Marylandu, dok je Rileyeva marylandska dozvola suspendirana. Brighamova dozvola u New Jerseyu je također suspendirana i tamošnje vlasti provode ukidanje njegove dozvole. Vlasti New Jerseya su surađivale u kriminalnoj istrazi Marylanda, rekao je Thomas R. Calcagni, ravnatelj Državnog Zavoda za Zaštitu Potrošača (State Division Of Consumer Affairs).

Prema regulatorima, Brigham bi pobačaje započeo u New Jerseyu i zatim tjerao svoje pacijentice da se odvezu do Marylanda kako bi se dovršio postupak, tako koristeći zakone koji to dopuštaju. Brighamu nije dozvoljeno izvoditi pobačaje nakon prvog tromjesečja, a regulatori su njegove postupke okarakterizirali kao manipulativne i zavaravajuće.

Licencirani liječnici u Marylandu mogu obavljati pobačaje prije nego je fetus sposoban za samostalan život van maternice, a pobačaji održivih fetusa su dozvoljeni kako bi zaštitili život ili zdravlje majke ili ako fetus ima ozbiljne genetske abnormalnosti. Liječnici inače smatraju da su fetusi sposobni za život oko 23. tjedna.

Aktivisti protiv pobačaja su pozdravili uhićenja Brighama i Riley.

„Ove dvije osobe se sada nalaze ondje gdje pripadaju i trebali bi ostatak života provesti u zatvoru,“ izjavio je Vlč. Frank Pavone, nacionalni ravnatelj Papinskih Svećenika za Život (Priests For Life). „Čak i oni koji se zalažu za legitimnost pobačaja mogu nam se pridružiti kako bismo zaustavili nekontroliranu praksu ljudi kao što su Brigham i Riley.“

Originalni tekst pročitajte ovdje.