VJEROVALI ILI NE

Mutna i skandalozna povijest Valentinova

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Online tiskovina Curiosity.com je objavila interesantnu povijest i legende povezane s danom Svetog Valentina. Zaboravite na ruže, bombonijere i večere uz svijeće. Ovo je prema starorimskim standardima bila krajnje dosadna stvar.

valentinovo

Djevojka s ljubavnim pismom, ulje na platnu iz 1863. Rad slikara Johna Calcotta Horsleya.

Zamislite polugole muškarce koji trče po ulicama i bičuju mlade žene okrvavljenim bičevima napravljenima od svježe isječenih kozjih jezika. Iako ovo zvuči kako nekakva perverzna sado-mazo praksa, ovaj običaj je bio jako popularan u krajevima svijeta u kojima su dominirali Rimljani sve do 496. nove ere.

I zaista, Rimljani su sredinom veljače imali Luperkalije (Svetkovine vuka). Centralna svetkovina Luperkalija se obavljala 15.02., na vrhu brda Palatin pored špilje u kojoj su, prema predaji, Romulus i Remus sisali vučicu koja ih je tako othranila. Ovaj je festival u biti bio dio rituala pročišćenja i plodnosti.

Sve vezano za ovaj običaj su organizirali i vodili Luperici ili „bratovština vuka“. Festival je počinjao žrtvovanjem dva mlada jarića i psa, a njihovom krvlju su se Luperici mazali po licu i nakon toga su vršili obredno pranje krvi u mlijeku.

Jezici su se isijecali iz obredno ubijenih koza, pravili su se bičevi s njima, a nakon toga su Luperici trčali po ulicama bičujući njima žene kako bi osigurali plodnost.

496. papa Gelasius je zabranio ovu divlju svetkovinu i umjesto nje 14.02. proglasio danom Svetog Valentina.

No tko je bio Sveti Valentin? Misterija obavija sveca i zaštitnika zaljubljenih (Zapamtite, zaljubljenih, a ne onih koji vole, razlika između zaljubljenosti i ljubavi je što je zaljubljenost hormonsko-kemijsko stanje sa socijalnim učinkom dok je ljubav potpuno drugačije i dublje stanje ljudskog uma, o čemu smo pisali ovdje. Op. Ur.).

Pošto je oko Svetog Valentina vladala tolika zbrka i nedorečenost i mnoge kontroverze, katolička je crkva ovog sveca izbrisala iz crkvenog kalendara u šezdesetim godinama XX vijeka.

U čemu je problem?

Postojala su barem tri čovjeka po imenu Valentin u trećem vijeku nove ere, i sva tri su umrla strašnom smrću.

Jedan je bio svećenik u Rimskom carstvu koji je pomagao progonjenim kršćanima za vrijeme vladavine Klaudija II. Kada su ga zatvorili on je vratio vid slijepoj djevojčici, koja se u njega zaljubila (Priča s pedofilnim prizvukom, zar ne?. Op. Ur.). Glavu su mu odrubili 14.02.

Drugi Valnetin je bio biskup od Ternija, kojeg su mučili i dekapitirali također za vrijeme vladavine Klaudija II.

Treći je Valentin tajno vjenčavao parove, ignorirajući naredbu Klaudija II (O zabrani vjenčavanja vojnika za vrijeme rata. Op. Ur.). Legenda kaže kada su Valnetina uhitili i zatvorili da se on zaljubio u kćer svoga tamničara.

Prije mučenja i smrti to jest batinanja i dekapitacije, on je svojoj ljubljenoj napisao poruku u kojoj se potpisao s riječima: „Od tvog Valnetina.“

Bez miješanja legendi, prva poveznica između romantičnih veza i 14. veljače je nastala za vrijeme Geoffreya Chaucera 1340-1400., engleskog pjesnika i autora Canteburyskih priča.

U svojoj pjesmi: „Parliament of Fowls“ (1382.) Chaucer je sugerirao kako na dan Svetog Valentina ptice traže svoje „sudružnike.“

„Za to je dan Svetog Valnetina, kada svaka ptica traži svoga sudružnika,“ napisao je.

Nekih 33 godine kasnije, vojvoda Charles od Orelansa je napisao prvo ljubavno pismo koje se povezuje s danom Svetog Valentina.

Zarobljen u Londonskom Toweru, nakon što su ga Englezi zarobili 1415., Charles piše svojoj ljubavi Bonne D’Armagnac rimujuće ljubavno pismo, koje je sada dio zbirke u Britanskoj Nacionalnoj Biblioteci u Londonu.

Dvije prve kitice njegovog pisma pjesme glase:

“Je suis desja d’amour tanné. Ma tres doulce Valentinée.” (Već sam bolestan od ljubavi, moja mila Valentina.)

To je bila intenzivna ali nesretna ljubav. Bonne D’Armagnac ga više nikada nije vidjela. Umrla je prije nego li se je Charles vratio u Francusku 1440.

Originalni tekst pročitajte ovdje.