VJEROVALI ILI NE

Ovo su najraniji ljudski crteži!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Prema najnovijim ispitivanjima starosti, ovo su prve slike koje su ljudi ikada napravili. Ovi su tuljani naslikani prije više od 42 000 godina, a nalaze se u spilji Nerja u Malagi, Španjolska. One mogu izmijeniti naše poimanje evolucije čovječanstva.

Do sada su arheolozi smatrali da je najstarija umjetnost nastala tijekom orinjasijenog razdoblja od strane modernih ljudi. Ali ovi su mnogo stariji i primitivniji od onih u spilji Chauvet-Pont-d’Arc, 32 000 godina starih slika sadržanih u Herzogovoj Spilji Zaboravljenih Snova (Cave of Forgotten Dreams).

Mjesto s kojeg su znanstvenici iskopali ugljen uz pomoć kojeg su datirali nalazište i crteže.

Prema posljednjem datiranju drvenog ugljena nađenog pored slika – koji se koristio za slikanje ili kao osvjetljenje – ovi tuljani bi mogli biti izrađeni pred više od 42 300 godina. U stvari, oni bi mogli biti i 43 500 godina stari.

„Ovo je nevjerojatno otkriće,“ prema voditelju projekta Jose Luisu Sanchidrianu, profesoru sa Sveučilišta u Cordobi, „ono koje može revolucionarizirati naše shvaćanje vlastite povijesti, kulture i evolucije.“

Naše posljednje otkriće pokazuje da su neandertalci bojom ukrašavali svoja tijela i da su imali osjećaj za estetiku, a to je znanstvena revolucija jer smo (mi) Homo sapiensi do sada sebi pripisivali svaki uspjeh pritom prikazujući neandertalce gotovo majmunima.

Smatrali smo da se povijest umjetnosti odnosi isključivo na razvijene ljude, da je naš senzibilitet „ intimni dio nas, sapiensa, zato jer mi mislimo i mi smo mislioci.“ Ovo otkriće, ako ga daljnja istraživanja potvrde, dokazuje da je pogrešna ova ideja usmjerena na sapiense.

Prema Sanchidrianu, svi dostupni znanstveni podaci pokazuju da su te slike mogli napraviti samo Homo neandertalci umjesto Homo sapiens sapiensa, nešto potpuno nezamislivo prije ovih  otkrića. „Drveni ugljen se nalazio odmah pored tuljana, što nema poveznice s paleolitskom umjetnišću,“ rekao je profesor, „a znamo da su neandertalci jeli tuljane.“ I ne postoji dokaz o obitavanju Homo sapiensa na Iberijskom poluotoku.

Istraživači smatraju da ova spilja nije posljednje mjesto u Europi gdje su neandertalci – koji su živjeli prije 120 000 do 35 00 godina – tražili utočište dok su bježali pred navalom kromanjonaca, prvih Homo sapiensa koji su stigli u Europu.

Originalni tekst pročitajte ovdje: Gizmodo.