PONERIZACIJA DRUŠTVA

Finska je „otkrila projektile Patriot“ na brodu koji je bio na putu za Kinu??!!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas  Kovačević

Matrix World

BBC News

Finske su vlasti zaplijenile brod pod zastavom otoka Isle of Man koji je bio na putu za Kinu, a na njemu su se nalazili neprijavljeni projektili i eksplozivi, kažu vlasti. Policija ispituje posadu broda MS Thor Liberty nakon što je na njemu pronađeno 69 proturaketnih projektila Patriot.

Ministrica unutarnjih poslova Paivi Rasanen je rekla da su projektili bili obilježeni kao „vatromet“. MS Thor Liberty je pristao u finsku luku Kotka nakon prošlotjednog odlaska iz Njemačke. Radnici na pristaništu su postali sumnjičavi nakon što su na otvorenim paletama pronašli loše uskladištene eksplozive dok su projektili nađeni u spremnicima obilježeni kao „vatromet“.

Projektili Patriot.

Rukovoditelj vlasnika broda, Thorco Shippinga, je izrazio svoje čuđenje. Thomas Mikkelsen je rekao za AFP novinsku agenciju iz Danske da nije bio svjestan ovog slučaja. Jedan je drugi tvrtkin službenik, dok je govorio o uvjetima anonimnosti, potvrdio da je brod zadržan u Finskoj i rekao je da su projektili mogli biti greškom natovareni na brod, dodaje AFP. Policija nije potvrdila izjave finskih medija o tome da se brod također trebao zaustaviti u Južnoj Koreji, prema izvještaju novinske Reuters agencije.

„Prilično nesvakidašnje“

MS Thor Liberty. Fotografija vlasništvo Rollija.

MS Thor Liberty je 13. prosinca napustio luku Emden, sjeverna Njemačka, i dva dana kasnije je pristao u Kotki, južna Finska, kako bi pokupio teret koji sadrži sidrene lance, rekao je glasnogovornik finske carine Petri Lounatmaa. Bio je na putu prema kineskoj luci Shangai, ali ne postoje indikacije o tome kome je vojni teret bio namijenjen. Rutinska provjera finskih vlasti za prometnu sigurnost je otkrila tovar od 160 tona nepropisno pakiranih nitroguanidina, eksploziva niske osjetljivosti s visokom razinom detonacije.

„Trenutno u našoj istrazi posjedujemo informaciju da je na brodu pronađeno 69 projektila Patriot i oko 160 tona eksploziva,“ rekao je nadstojnik Timo Virtanen iz Finskog Nacionalnog Istražnog Biroa (National Bureau of Investigation).

Ministrica unutarnjih poslova Rasanen je rekla da nije čula za sličan slučaj.

„Naravno da postoje legalni načini transporta oružja ili materijala za obranu kroz Finsku, ali u ovome je slučaju teret označen kao da sadrži vatromet,“ rekla je Finskim medijima. „Ovo je poprilično neuobičajeno.“

Gospodin Lounatmaa je graničnim službenicima i policiji rekao da je pokrenuo zajedničku istragu o mogućem kršenju finskog izvoza i zakona o trgovini oružjem.

Izjavio je da je ispitana skupina od otprilike 32 osobe.

Projektili Patriot, koje je dizajnirala američka tvrtka Raytheon, opskrbljuje „američke i savezničke snage“, prema podacima na internetskoj stranici tvrtke. Južna Koreja je jedna od država koje ih raspoređuju.