SVEMIR KROZ TELESKOP

Fotografirana nedavna geološka aktivnost na Mjesecu i ostaci Apollo misija!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Space Ref, NASA

Najnovije fotografije iz letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) pokazuju mnoge interesantne stvari od; geoloških aktivnosti, nepoznatih nalazišta rudača, do mjesta na kojima se nalaze ostatci Apollo misija.

LRO je uspio snimiti mjesta na Mjesecu na kojima se kora svijala i rastezala stvarajući u nekoliko trenutaka doline na nekoliko manjih dijelova lunarne površine.

Tim istraživača koji analiziraju fotografije izrazito visoke rezolucije koje je napravio LRO, pokazuju male uzane rovove obično puno duže nego li široke. To znači da se lunarna kora pomaknula i deformirala na tim mjestima, za sada se pronašlo desetak ovakvih anomalija lunarne površine.

Stvaranje lunarnih rovova.

„Mi smatramo kako se Mjesec nalazi u stanju globalnog hlađenja, još uvijek vruče unutrašnjosti,“ rekao je Thomas Watters iz Centra za Planetarne i Zemaljske studije iz Smithsoniana – Nacionalnog Svemirskog i Zrakoplovnog Muzeja u Washingtonu, i vodeći autor istraživanja o Mjesecu koji će se pojaviti novom broju Nature Geosciencea u ožujku.

„Ovi rovovi nam govore da moćne sile u stvari rastežu i sažimaju lunarnu površinu u zavisnosti od temperature ispod površine kore, tamo gdje se Mjesec hladi kora se sažima i puca, dok na mjestima gdje se Mjesec zagrijava to jest gdje je zagrijana unutrašnjost Mjeseca blizu površine, kora se rasteže i stvaraju se ove malene doline.“

„Mi smatramo kako Mjesec, za razliku planeta koje nalikuju Zemlji (sačinjene od stijena s vrućom i aktivnom unutrašnjošću) nije bio potpuno užaren i otopljen u svojoj ranoj fazi nastanka, već da je samo njegova unutrašnjost bila u potpunosti staljena i vruća stvarajući na takav način more užarenih stijena,“ rekao je Watters.

Aktivnost lunarne kore je prvi put snimljena u kolovozu 2010., kada su se na površini Mjeseca stvorile kontrakcije od nekih 100 metara duljine, nakon toga znanstvenici su počeli intenzivno izučavati ovaj fenomen.

No LRO je snimio još puno interesantnih fotografija.

Jedna od takvih je ona koja prikazuje takozvanu „Saddle Rock“ ili „Stijenu sjedalo“ mjesto u blizini lokacije na kojoj se spustio Apollo 14 koji je posada ove letjelice ispitivala. Još je interesantnije što je LRO visokom rezolucijom uspio napraviti fotografiju na kojoj se još uvijek vide tragovi stopa astronauta koji su utabali malenu stazu za vrijeme misije.

Lokacija slijetanja Apolla 14, zajedno sa stopama i stazom koju su napravili astronauti, vidi se jako dobro na gornjim slikama koji prikazuju područje od 200 metara. U donjoj fotografiji koja isti područje fokusirano u fotografiju od 75 metara.

Dio kratera Vitello, u Mare Humorumu, s nepoznatim tamnim šarama, napravljenim od tvari koja gotovo nema nikakvu refleksiju. Znanstvenici smatraju kako bi to mogle biti naslage piroklastične tvari iz nekih davnih lunarnih vulkanskih eksplozija. No ovo područje će se nastaviti ispitivati kako bi se saznalo o čemu se zapravo radi.

Cijela snimka kratera Vitello, tamna ne-reflektirajuća tvar je otkrivena unutar plavog kvadrata u centru kratera.

Mjesto slijetanja Apolla 17 u slici od širine 150 metara, ova slika je snimljena s LRO-om u orbiti na visini od 35 kilometara iznad lunarne površine. LRO inače orbitira na visini od 50 kilometara.

Ista lokacija snimljena različitim uvećanjem. Jako lijepo se vidi staze koju je napravilo lunarno vozilo i stope astronauta.

Kliknite na sliku da se poveća. Iako je ova slika malo mutna, jer LRO nije mogao napraviti sliku s većim povećanjem, možete vidjeti ostatke lunarnog vozila, koje je ostalo na mjesečevoj površini nakon misije Apollo 17.

Tekstovi sa sličnom tematikom:

Anomalije na Mjesecu

Anomalije u Sunčevom sustavu

Bizarni vulkani na tamnoj strani Mjeseca su izbacivali gnjecavu viskoznu lavu

Nevjerojatne fotografije Marsa, kako izgleda proljeće na crvenoj planeti??

ZNAKOVI ŽIVOTA: Vanzemaljac nalik na škorpiona pronađen na Veneri?!

TAJNE MARSA: Fotografije s Marsa koje zbunjuju svijet?

Venera ima ozonski omotač, znači li to da na Veneri ima života?

Crvena „vanzemaljska“ kiša iz Keale u Indiji

Tajne Marsa – Graham-a Hacock-a

Život na Marsu: Nevjerojatne fotografije Marsovog istraživačkog vozila, otkrivaju misterioznu figuru na crvenoj planeti