U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Matične stanice iz mliječnih zuba spašavaju zdravlje!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Bio Helenika

Nova znanstvena istraživanja danas daju drugu priliku za djecu čije matične stanice iz pupčane vrpce nisu kriogenetski sačuvane. Danas se matične stanice mogu dobiti i iz mliječnih zubi koji se u dobi od 5 ili 6 godina mijenjaju s trajnima. Ove stanice su danas dio eksperimentalnih istraživanja regenerativne medicine.

Svrha ovog postupka je sakupljanje i kriogeno očuvanje vrijednog biološkog izvora iz matičnih stanica koje se nisu sakupile kod djece za vrijeme poroda ili ako su već iskorištene za liječenje. Mliječni zubi koji se koriste u ovu svrhu su na dijagramu obojani crvenom bojom.

Postupak također uzima u obzir odrasle osobe koje žele koristiti svoje umnjake kao izvor sakupljanja, obrade i kriogenog očuvanja matičnih stanica koje bi se koristile u svrhu liječenja. Također se i zubi izvađeni u ortodontske svrhe mogu koristiti za izolaciju matičnih stanica.

Istraživanjem je 2003. godine upravljao tim stručnjaka s odjela Nacionalnog zavoda za zdravstvo (National Institute for Health) u SAD-u, dajući tako priliku roditeljima koji su propustili mogućnost spremanja matičnih stanica svojeg djeteta za vrijeme poroda. Sada oni mogu zatražiti očuvanje ovog vrijednog materijala koji se može naći u mliječnim stanicama.

Vrste matičnih stanica koje se mogu pronaći u zubnoj pulpi

Unutar mliječnih zubi se nalazi zubna pulpa koja je bogata matičnim stanicama. Otkriće ovih stanica otvara cijelo novo polje istraživanja koje otkriva mogućnosti njihovog korištenja u svrhu liječenja u bliskoj budućnosti, paralelno ili u skladu s mliječnim stanicama iz krvi pupkovine.

Pulpa mliječnih zubi sadrži:

Odontoblaste – stanice koje stvaraju pulpu i dentinu zuba

Mezenhimalne matične stanice – koje se mogu implantirati u bilo koji organ ili tkivo i ojačati njegovu obranu i regenerativnu funkciju

Endotelne stanice i također migrirajuće krvne stanice

Danas je opće prihvaćeno da matične stanice dobivene iz mliječnih zubi mogu u bliskoj budućnosti imati kliničke primjene slične onima matičnih stanica iz koštane srži i iz krvi pupkovine.

Bolesti koje bi se trebale liječiti zubnom pulpom jesu:

Zubne bolesti:

  • Regeneracija pulpe
  • Razvoj potpuno novih živih zuba
  • Regeneracija zuba uz popravak karijesa

Regeneracija tkiva:

  • Poboljšanje kardioloških funkcija nakon srčanog udara implantacijom matičnih stanica u pogođeno područje
  • Liječenje neurodegenerativnih bolesti
  • Osteoartritis, regeneracija hrskavice i tankog sloja vezivnog tkiva
  • Liječenje lomova kostiju
  • Korištenje kao transplatanata u maksilofacionalnoj kirurgiji defektnih čeljusti ili kostiju

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.