SVEMIR KROZ TELESKOP

Četiri milijarde godina staro iznenađenje iz svemira

True Activist 

Prevela i uredila: Eva Herceg

Matrix World

Grupa NASA-inih znanstvenika otkrila je novi mineral svemirskog podrijetla u jednom od povijesno najpoznatijih, nebeskih objekta-meteoru pronađenom na Antarktici 1969. Novi mineral otkriven je od NASA-inih znanstvenika unutar meteora poznatog kao Yamato 691. Taj meteor je prvi otkriveni od još devet drugih, u ekspediciji „Istraživanje Antarktike“ koju je proveo Japan 1969. Analize pokazuju da je mineral star oko 4.5 milijarde godina, a izvorno je obitavao na asteroidu koji je bio smješten između Marsa i Jupitera.

Yamato 691.

Posljednja otkrića NASA-inih znanstvenika i njihovih suradnika iz Japana i Južne Koreje uključuju male uzorke  nepoznatog minerala u primjeru meteora. Kada su ga otkrili, meteor je bio okružen drugim materijalima neidentificirane prirode koji se također istražuju.

Novootkriveni  mineral sastoji se od molekula titana i sumpora koji tvore zamršenu mrežu kristala. Karakteristike mreže još nisu otkrivene. Mineral čini malu frakciju uzoraka (50 x 450 nanometara) što je manje od jedne stotine debljine ljudske vlasi kose. Bez obzira na veličinu bitan je dio kemijske kompozicije.

Wassonite

Mineral  je dobio ime Wassonite u čast prof. Johnu Wassonu poznatom po uspjesima u istraživanju meteora. Tim istraživača na čelu s NASA-inim znanstvenikom Keikom Nakamurom dodali su mineral na listu odobrenu od udruge Internacionalne Minerologije. Gotovo je nemoguće pronaći nešto slično poput Wassonita na zemlji; to čini ovo otkriće izuzetnim.

Wassonite nije jedini mineral koji je milijardama godina ostao nepoznat. Meteori s Antarktike čuvaju mnoge tajne koje fasciniraju istraživače diljem svijeta. „Više tajni svemira može biti otkriveno kada se koristi nano-tehnologija 21.stoljeća“ rekao je Nakamura-Messenger, još jednom naglašavajući osnovnu ulogu opreme nano-tehnologije dostupnu u objektima NASA-e.

Wassonite pod mikroskopom.

Otkrića na Antarktici završila su otkrićem preko 40.000 vrsta nebeskih minerala uključujući Mjesečev i Marsov meteor. Lindsay Keller, istraživačica uz Wassonitea, pokušala je dočarati značaj proučavanja meteora za daljnja istraživanja formacije našeg solarnog sustava: „Kroz takva istraživanja možemo učiti o uvjetima koji su postojali i procesima koji su se nekad događali“.

Meteori konstantno omogućuju geolozima nove materijale za istraživanje. Stvoreni su ekstremni uvjeti kod prolaska meteora kroz zemljinu atmosferu i sudara s površinom zemlje. To rezultira pojavom novih kemijskih elemenata na površini meteora. Lonsdaleite je jedan primjer takvog elementa. Gotovo je dva puta čvršći od dijamanta što ga čini najjačim mineralom poznatom znanstvenicima. Tko zna koliko je još tajna svemira ostalo neotkriveno? Ali sve dok postoji ljudska znatiželja i želja za znanjem, svakim danom otkrije se nešto novo.