TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Hoćemo li uskoro imati operabilne kvantne kompjutere?

Autor: Ljubica Šaran

U moru nevjerojatnih tehničkih noviteta, kao što su žive stanice od metala, električni motor od jedne molekule, pohranjivanje podataka na samo dvanaest atoma i motorno vozilo od DNK-a, naletjeli smo na vijesti koja nas s pravom obaraju s nogu.

Razvoj na granici mogućeg

Big Think je otkrio kako su znanstvenici uspjeli izolirati atom fosfora koji su smjestili na vrh silikonskog kristala. Za takvu konstrukciju tim istim znanstvenicima je trebalo punih deset godina.

Vjerojatno se pitate zašto je smještanje atoma fosfora na vrh silikonskog kristala toliko važno?

Važno je jer je na takav način sveučilište New South Walesa u Australiji ostvarilo značajan napredak u znanosti o kvantnim kompjutorima.

Profesor fizike Jeremy Levy je izjavio da sljedeće: „Preciznost našeg tima je važna jer smo stvorili „kubite“ (qubits) fundamentalne građevne blokove kvantnog kompjutora koji moraju biti pažljivo izolirani od ostatka okoline.“

Nevjerojatne mogućnosti kvantnih kompjutera

Kvantni kompjutori bi u najmanju ruku bili nevjerojatno brzi, i njihova brzina se uopće ne bi mogla uspoređivati s brzinom rada današnjih super-kompjutora od kojih su neki veliki kao cijele prostorije, na primjer: Altamira, CesaAugusta, Magerit ili Marenostrum, svi klasični super kompjuteri bi bili obične „kante smeća“ naspram kvantnog kompjutera.

Sitni koraci koji obećavaju

Science Daily je otkrila kao su znanstvenici s Instituta Max Planck za kvantnu optiku izmjerili rast brzine kvantnih signala u mnogostrukim sustavima. Ovo je prvi primjer uspješnog opserviranja takvih sustava stvorenih na pločicama na kojima se nalaze izdvojeni atomi rubidija koji su pobuđeni na kvantnoj razini. Nakon što su umrežili različite pločice s atomima rubidija mikroskopom su promatrali kako se signal pomiče s pločice na pločicu. Profesor Immanuel Bloch je na to izjavio: „Ovim mjerenjem smo dobili predočenje o tome kako se s elementarnim procesima stvara komunikacija i procesuiranje kvantne informacije.“ Moram napomenuti da je procesuiranje kvantne informacije u potpunosti drugačije od procesuiranja informacija koje dobivamo u klasičnim kompjutorima. Razlog za to su razlike između kvantnih čestica i klasičnih objekata unutar današnjih poznatih kompjutorskih sustava.

Problemi u konstrukciji kvantnih kompjutora

Kvantni kompjutori su do sada ostajali tek teoretska mogućnost, jer interakcija s kvantnim sustavima uzrokuje dekoherenciju. Drugim riječima kubiti se pretvaraju u obične bitove. Ako bi netko želio izgraditi kvantni kompjuter ta osoba ili osobe bi morale – između mnogih drugih stvari – izolirati kubite od ostatka okružja. S ovim novim izumom sveučilišta u New South Walesu stvoren je maleni tranzistor s kojim se održava takozvani Mooreov zakon, s kojim je točno predviđeno dupliranje snage kompjutora svakih 18 mjeseci.

Budućnost se čini tako daleka

Ars tehnica smatra kako neki znanstvenici smatraju da će do kvantnih kompjutera doći tek za nekih pedeset godina – no poznajući nevjerojatnu brzinu razvitka tehologije zajedno s ostvarenjem tranzistora od jednog atoma fosfora, možda ćemo takve kompjutere biti u stanju vidjeti mnogo prije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.