SVEMIR KROZ TELESKOP

Nebeski svod se smanjuje! Sateliti NASA-e otkrivaju da se oblaci sve više spuštaju ka Zemlji

Prevela i uredila: Ivana Kali

Matrix World

Live Science

Nebo se spušta na Zemlju…na neki način. Prema najnovijim rezultatima  istraživanja provedenih tijekom posljednjih 10 godina, visina oblaka se smanjuje.  Vremenski okvir u kome su izvršena mjerenja jest kratak, ali ako buduća promatranja pokažu da  se oblaci zaista nastavljaju spuštati, to bi bilo od velike važnosti  za globalne klimatske promjene.   

Letjelica Terra je između osim otkrivanja kako se oblaci spuštaju prema tlu, izmjerila i niz drugih parametara povezanih s klimom, kao što je količina solarnog zračenja koje ostaje na Zemlji i koje se reflektira nazad u svemir.

Oblaci koji su niže u atmosferi, mogli bi utjecati na efikasnije hlađenje Zemlje, i tako  plinove nastale efektom staklenika  učiniti potencijalno manje opasnima.

Terra.

„Mi ne znamo sa sigurnošću što je uzrok spuštanja oblaka, ali mora da je došlo do promjena u obrascu  po kojem se odvija cirkulacija koja  podiže formacije oblaka na višu nadmorsku razinu,“ kaže u svom priopćenju istraživač  Roger Davies sa Aucklandskog univerziteta na Novom Zelandu koji radi na ovom. Oblaci su ključni za razumijevanje Zemljine klime. S obzirom na njihovu kratkotrajnost i prolaznost  teško ih je sve vrijeme pratiti, a faktori kao što su visina i lokacija, mogu znatno utjecati na to  hoće li oblaci usporiti ili pogoršati  učinke  globalnog zagrijavanja. Nitko sa sigurnošću ne može reći  kako će oblaci reagirati na to što se kllima mijenja.

Bez obzira na paradigme o stvaranju globalong zatopljenja, pitanje je koliko i kako spuštanje oblaka u atmosferi uzrokuje vremenske nepogode i ekstreme?

U svakom slučaju, uređaj pod nazivom spektroradiometar sa višekutnim prikazom (Multi-angle Imaging Spectroradiometer) na NASA-inoj svemirskoj letjelici  “Terra”  – „ Zemlja“, već  čitavo desetljeće prati  Zemljine oblake. Davis i njegove kolege  su ovih dana po prvi put analizirali  analizirali podatke 10-godišnjih  mjerenja obavljenih od ožujka 2000. do veljače 2010.  Ustanovili su da  su se oblaci na globalnoj razini  spustili za oko 1% što iznosi nekih 30-40 metara. U izračun ulazi i  manja količina oblaka  koji se formiraju  na vrlo velikim nadmorskim visinama.

Rezultati su objavljeni u časopisu Geopshysical  Research Letters . Satelit „Zemlja“  nastavit će sakupljati podatke do kraja ovog desetljeća, što će pomoći pri utvrđivanju toga je li  spuštanje oblaka stalan trend  ili ne.