PONERIZACIJA DRUŠTVA

Bijela kuća odbija otkriti svoju vezu s Monsantom

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Rt.com

Američka neprofitna udruga Javni zaposlenici za okolišnu odgovornost (Public Employees for Environmental Responsibility – PEER) zahtjeva od Bijele Kuće da se suglasi s FOIA-inim zahtjevom za informacijama koje bi mogle povezati Obaminu vladu s lobistima povezanim s tvrtkom Monsanto. Monsanto, poljoprivredna biotehnološka tvrtka koja grabi milijarde svake godine, je prethodnih godina postala neprijatelj nezavisnih poljoprivrednika nakon što  je tužila na stotine malih uzgajivača i, u mnogim slučajevima, kupila farme koje ne mogu biti takmaci u sudnici. Kako  raste Monsantova dobit, a udruga se bliži monopolizaciji tržišta američke poljoprivrede, tvrtka istovremeno napreduje u korištenju svojeg genetski upravljanog sjemenja.

Tristo tisuća organskih uzgajivača diljem Amerike trenutno pokušava odvesti Monsanto na sud kako bi ga zadržali od daljnjeg rata protiv nezavisnih uzgajivača. Kako se slučaj smiruje, udruga PEER sumnja da bi razlog odbijanja Bijele Kuće da se suglasi s FOIA-inim zahtjevom moglo biti zbog Monsantovih moćnih prijatelja na Pensilvanijskoj Aveniji.

Fotografija vlasništvo: Deesillustration.com.

PEER posebice pokušava zaviriti u korespodenciju koja se našla u sandučiću političkog analitičara Bijele Kuće i od lobista Biotehnološke industrijske udruge (Biotehnology Industry Organisation) koja predstavlja Monsanto i ostale proizvođače genetski upravljanog sjemenja. Bijela Kuća tvrdi da otkrivanje svih detalja  e-maila može dati prednost suparničkim tvrtkama jer bi tako lobirajuće tajne bile otkrivene za ostatak svijeta, ali PEER smatra da je istina mnogo gora.

„Sumnjamo da je razlog kavalirski dijeljene strategije industrijskih lobista takav jer je Bijela Kuća dio te strategije,“ izjavljuje savjetnica osoblja PEER-a Kathryn Douglass za internetsku stranicu Truthout. „Legalni stav Bijele Kuće ima kredibilitet kao i Coca-Colina tvrdnja da je njihova tajna formula nehotice ostavljena u platnenoj vreći na autobusnoj stanici.“

Michael Taylor, bivši odvjetnik američkog Odjela za Poljoprivredu i Monsantov lobist, je nedavno preimenovan u zamjenika povjerenika za hranu u Američkoj udruzi za hranu i lijekove (FDA). Od tada FDA odbija zahtjeve udruga za zaštitu potrošača da označi genetski modificirane proizvode kao takve. Uz vezu Bijela Kuća – Monsanto, koja je već utvrđena sastankom s Taylorom, PEER i ostali su zainteresirani i za ostale njihove međusobne poveznice.

PEER-ova istraga proizlazi iz jednog ranije zadržanog e-maila u kojem se biotehnološki lobist Adrianne Massey suočava s službenikom Bijele Kuće pozdravljajući način na koji se vlada nosi s tužbom koju je ispunio PEER. U ovom se primjeru PEER borio i uspio zadržati genetski upravljano sjemenje od sadnje u divljim skloništima. PEER trenutno tuži Bijelu Kuću za ostatak ove korespodencije i ostale povezane e-mailove.

Interesira li vas cijela povijest Monsanta i njegove političke igre pročitajte:

MONSANTOV SVIJET POTKUPLIVANJA I TROVANJA: Kako je vlada SAD-a postala servis i potrčko Monsanta!?