TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Zorin je Linuxov operativni sustav koji izgleda i ponaša se kao Windows 7

Lifehacker

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Ako sređujete kompjutor za obitelj ili prijatelje koji žele izbjeći plaćanje cijene Windowsa 7 onda biste mogli pogledati Linuxov OS – Zorin, koji ima sve elemente Windowsa; taskbar, start meni, mape i desktop.

Kada sa Zorinom kombinirate Linuxov program WINE koji emulira većinu programa za Windowse, tada te iste bez muke i problema možete koristiti na ovom Linuxovom OS-u.

Skinuo sam sa interneta iso disk koji na sebi ima oko 1.14GB podataka, sve što trebate uraditi je da snimite podatke na DVD, i da pokrenete isti na svom kompjutoru. OS Zorin jako dobro radi čak i ako ga pokrenete s DVD-a bez instalacije. Emulirani programi s Windowsa također dobro rade, iako im nedostaju poznati zaštićeni logotipi, da je situacija drugačija, ovaj bi sustav nalikovao Windowsu 7 zajedno s njegovim uobičajenim karakteristikama.

U dodatku s WINE-om, Zorin također dolazi s Play-on-Linux, još jednim Windows emulatorom, s kojim ja nisam upoznat. OS također uključuje puno standardnih open-source (besplatnih) aplikacija zajedno sa funkcijama software center (programskim centrom) koji izgleda kao i Ubuntu software center, no s malo manjim katalogom.

Možete promijeniti izgled GUI-ja u opcijama „Look Changer“ u programskom centru kako mi vam OS nalikovao Windows XP-u, Vista-i ili Mac OS X, ili možete koristiti vanilla Linux GNOME izgled.

Zorinov Background Plus omogućava jednostavno korištenje video fajlova ili screensavera kao vaše desktop pozadine.

Sviđa mi se što je sigurni Linux napravljen da izrazito nalikuje izgledu Windowsa 7. Nisam imao ikakav problem pokretanja i korištenja ovog sustava na mom Lenovo laptopu, no ove vrijednosti mogu varirati od zavisnosti koji kompjutor koristite.

OS Zorin možete besplatno skinuti ovdje.