SVEMIR KROZ TELESKOP

SVEMIR POD PRISMOTROM: Ima li potencijalno opasnih objekta u blizini Zemlje?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Prošle godine bili smo svjedoci potpune pomane fokusirane na kometu Elenin i njenu tobožnju opasnost i mogući udarac o Zemlju. Internet je brujao svakakvim glupostima; to je Nibiru, to je predznak apokalipse, gotovi smo, Elenin će nas udariti!!! Iako je u to vrijeme Matrix World tek počinjao s radom, uporno smo pisali kako nas Elenin neće udariti i kako nema takve opasnosti od te ledene svemirske grude.

Čak i nakon što je Elenin bio uništen solarnim vjetrovima i plazmom, o čemu smo mi odmah obavijestili čitateljstvo i pisali ovdje, ovdje i ovdje, proglasili su nas lašcima … tada nam nije preostalo ništa drugo već da čekamo dan navodnog Eleninovog udara o Zemlju, koji se naravno nije dogodio.

Početak kraja komete Elenin uz pomoć solarnih vjetrova i plazme.

Nakon toga uslijedio je muk, nitko od internetskih i medisjkih bukača se nije ispričao čitateljima, gledateljima, i publici zbog krivih navoda i širenja panike i neistine. Elenin je u roku od par dana zaboravljen i pronađena je nova meta za strašenje; 2012. godina i Majanski kalendar koji navodno nagovještava apokalipsu ove godine.

Da Maje nisu predvidjele apokalipsu 2012. godine smo pisali, ovdje i ovdje. Bez obzira na tu činjenicu, trubači su nastavili gore od pokojnih pripadnika Heavens Gatea i Branch Davidiansa, mi smo svoj dio obavili, izvijestili smo istinu o tome što su Maje napisale, nemamo što više uraditi, već čekati da prođe navedeni dan za apokalipsu, do tada će bukači pronaći nešto novo za strašenje.

Strah od propasti svijeta

Strah od propasti svijeta i naše plave planete i/ili potpunog uništenja života na Zemlji je duboko ukorijenjen u nama. Neki su na račun tog straha pokušavali dobro profitirati, o čemu smo pisali ovdje i ovdje. Osim katastrofalnih tsunamija, potresa erupcija vulkana, nuklearnog rata i bio-kemijskog terorizma, naš najveći strah na masovnoj globalnoj skali je onaj od: udara nebeskog tijela o Zemlju, baš onako kako se to dogodilo s dinosaurusima.

Strah od smrti je nešto s čim većina ljudske populacije nije raščistila, a jedini veći strah od toga je onaj od masovnog izumiranja ljudstva.

Kako su zvanične organizacije reagirale na potencijalnu opasnost iz svemira?

2000. godine Britansko Ministarstvo Znanosti, na čelu s Lordom Sainsburyjem je osnovalo Krizni Odred za potencijalno opasne objekte u blizini Zemlje (Potentialy Hazardous Near Earth Objects – PHNEO), njihov zadatak je da procjenjuju i prate potencijalne PHNEO-e, da koordiniraju u eventualnom internacionalnom naporu da se takve opasnosti otklone i da savjetuju vladu u slučaju opasnosti. Oni su krajem 2000. izdali dokument od 59 stranica pod nazivom; Report oft he Task Force on potentialy hazardous NEAR EARTH OBJECTS.

Slične grupe i dokumente imaju sve veće i bogatije zemlje na svijetu.

NEO-i pod prismotrom

Zahvaljujući takvim grupama i dokumentima koji (relativno) realno evaluiraju moguće rizike od posjetitelja iz svemira, 2009. je stvoren NEOWISE – Near Earth Wide-field Survey Explorer; infra-crveni teleskop širokog spektra pretraživanja svemira, koji za zadatak ima otkrivanje svih objekata u blizini Zemlje ili onih koji bi mogli značajno ugroziti planetu. WISE je letjelica koja se nalazi u relativno niskoj orbiti iznad polova naše planete, ovaj satelit konstantno pretražuje svemir, nakon što nađe nepoznate objekte na putu ka Zemlji, koordinira teleskopima na planeti koji nakon toga promatraju i prate takve objekte i evaluiraju jesu li oni prijetnja ili ne.

Satelit WISE.

WISE je do sada bio iznimno uspješan jer se tamni asteroidi s kojih se ne reflektira svjetlost najbolje mogu primijetiti infra-crvenim kamerama. Do sredine 2010. WISE je pratio 60 tisuća asteroida, otkrio je 11 tisuća novih asteroida, 50 od njih su klase NEO s najbližim prolazom Zemlji od 45 milijuna kilometara.

WISE također prati Trojans ili Trojance, to su objekti koji kruže oko Jupitera, za sada je poznato oko 4500 takvih objekata.

U samo jednoj godini WISE je pronašao preko 20 kometa.

2011., WISE je otkrio 20 novih kometa, 30 tisuća asteroida uglavnom u pojasu između Marsa i Jupitera i 134 nova NEO-a.

WISE je u 2011., pregledao 153 stjenovita tijela, tako da se sada lista poznatih objekata u našoj blizini proširila na broj od pola milijuna.

Ima li opasnih objekata?

U Wikipediji stoji:

Apophis.

99942 Apophis, prije znan kao i 2004 MN4, je jedan od Zemlji bliskih asteroida koji je prouzročio zabrinutost astronoma u prosincu 2004. kada su prvotna mjerenja putanje otkrila da postoji relativno visoka vjerojatnost da će pogoditi Zemlju 2029. Vjerojatnost udara za petak 13. travnja 2029. su u jednom trenutku dosegnule čak 1:36 (2.7%), no naknadna su mjerenja dovela do preciznijeg izračuna putanje, te se ipak pokazalo da će 2029. doći do bliskog susreta, a ne do sudara.

No, opasnost od udara 13. travnja 2036. još nije otklonjena. Dosadašnja mjerenja daju vjerojatnost udara 2036. godine 1:45 000. Ova relativno visoka vjerojatnost je zadržala Apophisa na 1. razini na torinskoj ljestvici opasnosti od udara. Preciznu putanju asteroida iza 2029. će biti praktički nemoguće odrediti sve do 2029. godine kada će asteroid u bliskom susretu sa Zemljom značajno promijeniti svoju putanju.

Asteroid 99942 Apophis pripada grupi Atena. Period njegovog ophoda oko Sunca je 324 dana a njegova putanja križa Zemljinu putanju na dva mjesta. Duljina asteroida se procjenjuje na 300 metara, a masa na 27 milijuna tona.

Odnos veličine Apophisa i zgrade Empire State.

Otkriven je 19. lipnja 2004. od skupine znanstvenika. To su Roy A. Tucker, David J. Tholen i Fabrizio Bernardi iz grupe za potragu asteroida koju je osnovala NASA na sveučilištu na Havajima. Ova grupa je promatrala dvije noći. Novi objekt je dobio naziv 2004 MN4. Novo ime Apophis je dobio po grčkom imenu za egipatskog boga Apopa, „uništavača“, koji se skriva u mračnom podzemlju i pokušava uništiti Sunce tijekom noći.

Bliski prolasci

Nakon otkrića, znanstvenici iz NASA-e, sveučilišta u Pizi iz Italije te sveučilišta iz Valladolida iz Španjolske su došli do zaključka da će sljedeći bliski susret tog asteroida i Zemlje biti13. travnja 2029. tog datuma će postati tako blještav da će njegova magnituda postati 3.3 te će biti vidljiv golim okom sa kontinenata EuropeAfrike i Azije.

Prvotna vjerojatnost udara asteroida na Zemlju je procijenjena na 2.7 % (1 naprema 37) što je prouzročilo da se podigne na razinu 4 od 10 na Torinskoj ljestvici opasnosti od udara. To su najveće vrijednosti koje je ijedan objekt ikada dobio na toj ljestvici.

Mogući prolaz Apophisa 2029.

U slučaju udara,oslobodila bi se energija od 1480 megatona TNT-a(atomska bomba na Hirošimu je oslobodila energiju od 0,015 megatona). Tek nakon približavanja asteroida Zemlji na 30000 km 13. travnja 2029.,znati će se hoće li se (zbog Zemljine gravitacije) promijeniti asteroidna putanja. Ako se to dogodi, sudar se predviđa 13. travnja 2036. godine s trenutnom vjerojatnošću 1:45000.

Male šanse za udar

Ipak, s vremenom su mjerenja i novi podaci postali precizniji te su otkrili da su šanse da se sudari sa Zemljom ipak male, i za 2029. i za 2036. godinu. 27. prosinca 2004. su astronomi izračunali da je prijetnja zapravo 0,004 % čime je spušten na razinu 0 na Torinskoj ljestvici.

Kada jednom prođe Zemljinu orbitu 2029. – na sigurnoj udaljenosti od 35.000 kilometara – njegova će se putanja promijeniti pa će se tek utvrditi njegova buduća kretanja po svemiru. Prvotne procjene o križanju putanja uznemirile su znanstvenike jer bi objekt takve veličine padom na Zemlju prouzročio eksploziju jačine od 880 megatona. Primjerice, Tunguska eksplozija 1908. je imala snagu od samo 20 megatona. Na sreću, šanse da padne na naš planet ipak su neznatne.

Asteroid će se i treći put približiti Zemlji, 2068. godine, no procjene da će doći do sudara su tada najmanje i iznose 1:333.000. Ipak, ruski znanstvenici su se u prosincu 2009. sastali na jednoj sjednici kako bi dogovorili kako će reagirati na bliski susret 2029.  Kraj Citata.

Slijedeći svemirski lutalica koji je podigao dosta prašine je 4179 Toutatis.

Radarska snimka Toutatisa koju je napravio Goldstone radar 1996.

4179 Toutatis je propadnik Apollo i Alinda klase koji prolazi preko Marsove putanje, 4179 Toutatis ima kaotičnu orbitu koja ima 3:1 rezonance s Jupiterom i 1:4 rezonance sa Zemljom, on često ima bliske prolaze uz planete u unutrašnjem dijelu solarnog sustava. Zbog svoje vrlo niske orbitalne inklinacije (0,47*) i orbitalne periode od gotovo četiri godine, 4179 Toutatis često prilazi našoj planeti s trenutačno najmanjom mogućom udaljenošću od (Zemlajski MOID) tek 0.006 AU (Astronomic Units) to jest na odaljenosti 2,3 puta većom od one na kojoj se nalazi Mjesec. 24.09.2004., Toutatis je prošao na 0,0104 AU (4 udaljenosti od Mjeseca) što je bila jako dobra prilika za promatranje ovog objekta. Slijedeći prolaz ovog objekta će biti 12.12.2012., na udaljenosti od 0,046 AU što iznosi 6 900 000 kilometara, dok će mu nakon svibnja ove godine magnituda sjaja postati jača od 10,7 dok će za vrijeme najbližeg prolaza iznositi 19,5.

3D model Toutatisa.

Toutatis je otkriven 10.02.1934., no nakon toga je brzo izgubljen iz vida i proglašen izgubljenim asteroidom, što je ostao nekoliko decenija, to jest sve do 04.01.1989., kada ga je ponovno otkrio Christian Pollas i dao mu novo ime boga Toutatis iz Keltske mitologije.

Radarske snimke Toutatisa pokazuju da je on krajnje neregularno tijelo koje se sastoji od dva glavna dijela, s najvećom širinom od 4,6 i 2,4 kilometra, znanstvenici smatraju da je nastao spajanjem dva tijela te da se sastoji od spojenih komada stijena.

Njegova niska inklinacija orbite dozvoljava čestu tranziciju s putanjama unutrašnjih planeta našeg sustava, to jest putanja; Merkura, Venere, Zemlje i Marsa.

Dualna rezonanca i kaotično ponašanje

Toutatis ima 3:1 orbitalnu rezonancu s Jupiterom i gotovo 1:4 rezonance sa Zemljom. Njegovi česti i bliski prolazi s okolnim planetima stvorili su kaotično ponašanje u orbiti Toutatisa, što stvara probleme i pogreške u dugoročnim izračunima njegova kretanja.

Rizik kolizije

Ako uzmemo u obzir da je Toutatis prošao jako blizu Zemlji; 1992., 1996., 2000., 2004., 2008., i da će proći jako blizu ove godine, on se s pravom naziva potencijalno opasan objekt – PHO (Potentialy Hazardous Object) iako se mogućnost kolizije smatra vrlo malom. Kao i s mnogim NEO-ima, Toutatis je bio primjer opće pomame i smatrao se glasnikom apokalipse 2004. godine.

2005 YU55 snimljen radarom Goldstone.

Na dugoj listi potencijalno opasnih tijela je i asteroid 2005 YU55, njegov dijametar je između 310-400 metara, otkriven je kao što se vidi u nazivu, 28.12.2005., od strane Roberta S. McMillana s opservatorije Steward u Kitt peaku. 2005 YU55 je 08.11.2011. prošao na 0,8 lunarne udaljenosti ili na 324 tisuće kilometara od Zemlje. On će se ponovno približiti Zemlji 12.11.2041., no tada će proći na 15 milijuna kilometara od Zemlje.

Na slici vidite prikaz puta 2001WN5, bijela kružnica je putanja Mjeseca, plava točka je Zemlja.

Slijedeći asteroid približno ovolike veličine koji će tako blizu proći planeti je 2001WN5 iz skupine Apollo, koji će se približiti planeti na 0,65 lunarne udaljenosti to jest 248 tisuća kilometara 26.07.2028, što ga svrstava u potencijalno opasne asteroide PHA, naročito ako se uzme u obzir da je dijametra 700-1500 metara

Što su u stvari PHO-i?

Potencijalno opasni objekti su; asteroidi ili komete s orbitom koje imaju potencijal za blizak prolazak Zemlji i koji bi u slučaju anomalija u putanji mogli udariti o Zemlju i zbog svoje veličine napraviti ozbiljna razaranja.

PHO-i se označavaju na Torinskoj ljestvici od 1-10. Objekti označeni brojevima; 8 – označava udar i lokalnu štetu, 9 -siguran udar i regionalnu štetu, dok 10 označava siguran udar i moguću globalnu katastrofu. Za sada nema ni jedan PHO viši od 4 Torino ljestvice.

PHO – MOID (Minimum orbit intersection distance) je svaki objekt s prolazom od Zemlje na manjoj udaljenosti od 0,5 AU i  ko ima je dijametar veći od 150 metara. Tijelo od 150 metara dijametra bi moglo napraviti značajne regionalne devastacije, tsunamije itd. Takvi udari se u prosjeku događaju svakih 10 tisuća godina.

Dijametar malih asteroida se uglavnom ne može dobro proračunati, no stvaraju se procjene na osnovu sjaja i udaljenosti. Do kraja 2008., NASA je katalogizirala 982 potencijalno opasna asteroida (PHA) i 65 potencijalno opasnih kometa (PHC). Inventar solarnog sustava je sve veći i veći, do siječnja 2012., katalogizirano je 1284 PHA.

Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) je projekt zadužen za praćenje asteroida, njihove karte jasno pokazuju kako se broj otkrivenih NEO-a povećao, na grafikonima možete vidjeti razliku u periodu od: 2009.-2012.

Otkriveni NEO-i 2008. godine.

Otkriveni NEO-i 2009. godine.

Otkriveni NEO-i 2009. godine.

Otkriveni NEO-i 2010. godine.

Otkriveni NEO-i 2011. godine.

Otkriveni NEO-i do 23.02.2012. godine.

Listu s asteroidima od 2011.-2013. možete pogledati ovdje, sa svim poznatim parametrima.

Listu s potencijalnim rizicima možete vidjeti ovdje.

Kako će stvari odvijati u budućnosti jako je teško predvidjeti no svakako ćemo vas obavijestiti u slučaju da saznamo više.

Reference:

Lincoln Near-Earth Asteroid Research

Potentially hazardous object

NEOWISE

WISE Telescope has Heart and Soul

99942 Apophis

4179 Toutatis

Near Earth Objects and Impact Dangers

Report oft he Task Force on potentialy hazardous NEAR EARTH OBJECTS

Torinska ljestvica

(153814) 2001 WN5

2005 YU55