PONERIZACIJA DRUŠTVA

Velika Britanija planira korištenje kemijski tvari za kontrolu masa?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Digital Journal

Vlada je zatražila od skupine znanstvenika u Velikoj Britaniji istraživanje novih razvoja u neuroznanosti koje koristi vojska i oni sada kažu da i vlada sama može koristiti „onesposobljavajuće kemijske tvari“ za kontrolu masa.

Do sada se britanska policija s prosvjednicima fizički sukobljavala.

Royal Society je zatražio istraživanje novih potencijala u neuroznanosti koji bi mogli koristiti vojsci. Vodeći znanstvenici u radnoj skupini su zaključili da vlada može razmotriti rupe u Konvenciji o Kemijskom Oružju (Chemical Weapons Convention – CWC) koje bi omogućile korištenje kemijskih tvari domaćim snagama za zakon i red prekoračujući tako ograničenu upotrebu kemijskih iritansa kao što je CS plin u kontroli nemira.

U izvješću „Moždani valovi- neuroznanost, konflikt i sigurnost“ objavljenom u utorak u Velikoj Britaniji od strane Royal Societya, britanske nacionalne akademije za znanost, proučava se sporno pitanje o korištenju neuroznanstvenih istraživanja koje su provele vojne ili sigurnosne snage kako bi poboljšale performanse vojnika ili kako bi smanjile neprijateljske performanse. Ono također proučava potencijal korištenja istraživanja na području primjene u zakonu.

U izvješću je navedeno da ne postoji „apsolutno sigurno onesposobljavajuće kemijsko oružje“ niti da ga je „tehnički izvedivo“ proizvesti zbog inherentnih varijabli kao što su dob, veličina, zdravlje ciljane populacije, sekundarne ozlijede i potrebna naknadna medicinska njega.

Hoće li ovakvi sukobi postati stvar prošlosti, hoće li se uskoro u prosvjednike bacati različita kemijska sredstva?

Rod Flowers, predsjednik radne skupine izvješća i profesor biokemijske farmakologije na Sveučilištu Queen Mary u Londonu je rekao: „Mi znamo da neuroznanstveno istraživanje ima potencijala da ostvari veliku društvenu korist- istraživači svakoga dana dolaze sve bliže pronalasku učinkovitog tretiranja bolesti i poremećaja kao što su Parkinskonova bolest, depresija, šizofrenija, epilepsija i ovisnost. Međutim, razumijevanje mozga i ljudskog ponašanja u kombinaciji s razvojem lijekova također naglašavaju načine smanjenja ljudskih performansi što bi moglo koristiti kod novih oružja, osobito onesposobljavajućih kemijskih tvari,“ izvještava Wired.

Flowers također naglašava u ključnim dijelovima ovog izvješća, da je potrebno držati se potrebe za rješavanjem definicije za kontrolu mase i postavljanje statusa onesposobljavajućih kemijskih tvari.

„Zbog toga je vrlo važno da vlada Velike Britanije bude jasna u svojim razlozima zbog kojih su izvršene promjene za interpretaciju izuzeća provedbe zakona o CWC-u. Apsolutno je presudno da zemlje koje se drže CWC-a odrede definiciju onesposobljavajućih kemijskih tvari pod CWC-om na slijedećoj preglednoj konferenciji 2013. godine“ dodao je Flowers u raspravi u izvješću.