SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkriven kisik na Saturnovom mjesecu Dione

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Physorg

Dione, jedan od Saturnovih ledenih mjeseca , ima slabu egzosferu koja sadrži molekule kisika, otkriveno je istraživanjem podataka iz Cassini-Huygens misije.

Međunarodna misija je to otkrila koristeći kombinirane podatke iz jedne od Cassinijevih instrumenata, pod nazivom CAPS (Cassini Plasma spektrometar), koji uključuje senzor dizajniran i izgrađen na UCL-a Mullard Space Science Laboratory. Dione se pridružuje Rhei i glavnim prstenovima u Saturnovom sustavu u posjedovanju kisikom bogatoj egzosferi, kao i Jupiterovi mjeseci Ganimed, Kalisto i Europa – cilj za ESA-in predloženu JUICE (Jupiter ICy moons Explorer) misiju za lansiranje u 2022. godini.

Profesor Andrew Coates (UCL Mullard Space Science Laboratory), jedan od autora studije izjavio je: ” Izgleda da je proizvodnja kisika univerzalan proces gdje god je ledeni mjesec okupan u okolišu zračenja i plazme. “Energetske čestice udaraju ledenu površinu, vodik je izgubljen i molekularni kisik ostaje kao egzosfera. Sada znamo da se to događa na Saturnovim mjesecima, kao i Jupiterovim –i dobro se može primjetiti i u ekstrasolarnim planetarnim sustavima također.”

Cassini je preletio Dione 7. travnja 2010. Tijekom tog preleta, CAPS je otkrio molekularne ione kisika u blizini površine ledenog mjeseca, a zbog bombardovanja čestica zarobljenih u Saturnovom jakom magnetskom polju. Istraživanje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters.

Tim znanstvenika na čelu s Robertom Tokar u Los Alamos National Laboratoriju u SAD-u, a koristio je mjerenja za procjenu gustoće molekularnih iona kisika i našao da su rasponu od 0,01 do 0,09 iona po kubičnom centimetru. Ovi molekularni ioni kisika su proizvedeni kada su neutralne molekule ionizirane, tako da mjerenja potvrđuju da neutralna egzosfera okružuje Dione.

Elektronska mjerenja iz UCL-a elektronskog spektrometra (ELS), dio CAPS, odigrala su ključnu ulogu u postizanju zaključka o egzosferi, podaci iz ELS- a pokazuju buđenje plazme zbog Dione i karakterizira promjene u Saturnovoj magnetosferi tijekom preleta.

Dr. Geraint Jones (UCL Mullard Space Science Laboratory), također autor članka, je rekao: “Dionova egzosfera je vrlo tanka – u odnosu na Zemljinu atmosferu gdje je gustoća naseljenosti oko milijun milijardi.Uzbudljiva stvar je to da je tamo kisik – i da se kisik može reciklirati preko površine “.