U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Opasnosti kemijskih bojila za kosu

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Natural News

Za mnoge, ona su samo jedno određeno sredstvo kojim se služe kako bi pratili posljednje stilove i trendove u modi. Ali kemijska bojila za kosu sa sobom nose i neke vrlo velike opasnosti za zdravlje. To je činjenica koju je dvadesetdvogodišnja Louise Henson iz Skengessa, Lincolnshirea u Velikoj Britaniji nedavno naučila na teži način.

Britanski Daily Mail izvještava da je mlada pipničarka nedavno pokušala primijeniti Garnierov Nutrisse “karamel zlatnu svijetlo smeđu” boju na svoju kosu kako bi se slagala s bojom kose njezine omiljene medijske ikone Cheryl Cole iz popularnog televizijskog shova X Factor. Ali boja je uzrokovala ozbiljnu alergijsku reakciju koja je kod Louise prouzročila oteklo lice i izraziti svrbež kože.

“Izgledalo je kao da imam ozbiljnu facijalnu deformaciju, bilo je ponižavajuće,” rekla je Louise za Daily Mail u vezi njezinog iskustva. “Trebalo je proći tjedan dana prije nego se moje lice počelo vraćati natrag u normalu.”

Nakon što je odjurila u bolnicu gdje su joj dane injekcije steroida kako bi se smanjila oteklina, Louise je rečeno da su kemikalije u boji koju je koristila odgovorne za reakciju. Liječnik ju je također obavijestio da neće moći ponovo koristiti boje za kosu jer bi idući puta one mogle uzrokovati ozbiljniju reakciju.

Louise nakon ozbiljne reakcije na boju za kosu- Slika vlasništvo SWNS.COM-a.

U istom se Daily Mailu nalazi izvješće o ozljedama koje je pretrpjela dvadesetčetverogodišnja Zoe Vernon nakon što je pokušala koristiti kemijski komplet boja za kosu kod kuće. Kemikalije su u ovom korištenju uzrokovale toliko ozbiljnu reakciju koja je Zoe uzrokovala ozbiljne opekline i “plačući mjehur” preko cijelog lica. Ona je svoje iskustvo usporedila s ozbiljnim opeklinama od vatre.

Liječnici u Louiseineom slučaju nisu znali koja je točno kemikalija bila odgovorna za njezinu reakciju. Ali u Zoeninom slučaju, kemikalija poznata kao para – fenilenedijamin (PPD), što je boja za kosu bazirana na petroleju, je identificirana kao barem jedan od krivaca. Zoe se sada nalazi u misiji zabrane korištenja PPD-a u bojama za kosu, kao i u ostalim potrošačkim proizvodima.

Zoe Vernon prije korištenja boje za kosu – Slika vlasništvo Mancester Evening News Syndication-a.

Zoe Vernon nakon alergijske reakcije na PPD – Slika vlasništvo Manchester Evening News Syndication-a.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju Bolesti – CDC, izlaganje PPD-u može uzrokovati iritaciju ždrijela i grkljana, bronhijalnu astmu i senzibilni dermatitis. Udruge kažu da ova kemikalija ne bi nikada trebala doći u dodir s kožom ili očima.

Većina uobičajenih proizvoda za kosu i osobnu njegu sadrže opasne i vrlo ne-testirane kemikalije poput PPD-a koje mogu uzrokovati ozbiljne reakcije ili čak trajne zdravstvene probleme. Zbog toga ih je neophodno izbjegavati i umjesto toga tražiti prirodne alternative gdje su svi sastojci jasno označeni i sigurnosno potvrđeni.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.