PONERIZACIJA DRUŠTVA

Prava? Kakva prava? U današnjoj Americi nema nikakvih prava!

Prevela i uredila: Ivana Kali

Matrix World

The American Dream

Michael Snyder je američki pisac i aktivist  koji piše svoje vlastite blogove: The American Dream i Economic Collapse Blog. Ovaj tekst s njegovog bloga analizira današnje stanje na području ljudskih prava u  Americi. 

Jedna od najznačajnijih  stvari u Ustavu SAD-a bila je osiguravanje određenih prava građanima.Ova prava su predstavljala temelj u poprilično dugom periodu slobode i napretka, dotad nezabilježenog u ljudskoj povijesti.Velik broj drugih nacija ugledao se na brojne ideje koje su bile sadržane u našem Ustavu i Zakonu o pravima čovjeka, jer je tako dobro funkcionirao.

Naravno, naš sistem nije funkcionirao savršeno, ali u usporedbi sa onim što se dešavalo tijekom većeg dijela ljudske povijesti, bila je to istinski svijetla točka u moru represije i totalitarizama. Na žalost, naša prava danas bivaju sistematski ukidana. U današnjoj Americi, političari su uspjeli uvjeriti većinu nas da se, ako želimo biti „sigurni“ moramo odreći mnogih naših prava i okrenuti se  prema tome da postanemo totalitarna policijska država.

U „novoj Americi“ nemate nikakva prava. Kažu nam da je davanje ljudskih prava pre-opasno. Umjesto toga dobivate ograničene „privilegije“ koje mogu biti povučene od strane autoriteta bilo kad.Tužno je da je većina Amerikanaca  postala tako zaglupljena da nisu ni svjesni što se u stvari dešava. Koliko je uopće Amerikanaca pročitalo Ustav?Ja osobno, prošao sam kroz srednju školu, fakultet pa čak i pravni fakultet, a da me nikad niko nije tražio da pročitam Ustav SAD.

Nije li to nevjerojatno?

Mnogi Amerikanci uopće ne razumiju da imaju nekakva prava jer nisu nikad pročitali dokument koji im ta prava osigurava.Tekst američkog Ustava možete naći ovdje.

Ako nikad niste odvojili vrijeme da ga pročitate, zaista bi trebali. Evo nekih prava koje pretpostavljamo da bi trebali imati, jer nam ih omogućava Ustav SAD-a…

–          religijske slobode

–          sloboda govora

–          sloboda tiska

–          slobodno udruživanje i okupljanje

–          sloboda nošenja oružja

–           Zabrana  bezrazložnog pretraživanja, ispitivanja i uhićenja

–          pravo na primjeren pravni postupak

–          pravo na brzo i javno suđenje

–          zabrana okrutnog kažnjavanja i mučenja

Naslovna slika teksta kao i ova su vlasništvo Dees Illustration Studia.

Na žalost, sva su ova prava danas u Americi ugrožena. U većini slučajeva prava nisu oduzeta odjednom. Umjesto toga, oni koji  se protive ovim pravima upotrebljavaju poseban pristup:promjene se ne odvijaju odjednom, nego postepeno, u malim „dozama“ tijekom određenog vremenskog perioda. Na primjer, rečeno nam je da postoje određena ograničenja u slobodi govora. Rečeno nam je da ne možemo vikati: „Vatra! ˝ u prepunom kazalištu i mi to prihvaćamo jer zvuči razumno. Ali onda, nakon što su se usaglasili da postoje „ograničenja“ u pravima, oni koji kontroliraju stvari nastavljaju s primjenom tih ograničenja na tisuću drugih različitih slučajeva, dok naša sloboda govora na kraju ne bude srezana u tolikoj mjeri, da od nje ne ostane gotovo ništa.

Prijeko je potrebno da ustanemo u obranu naših prava i sloboda. Ako ih ne obranimo sad, može se desiti da ostanemo bez njih.

Slijedi nekoliko primjera na kakav način se u današnjoj Americi ugrožavaju naša prava…

Federalna  vlada postala je apsolutno opsjednuta praćenjem svega što Amerikanci govore.To obeshrabruje ljude koji se žele slobodno izražavati i daje im osjećaj da ih stalno neko motri. Nedavno je objavljeno  da  Odjel domovinske sigurnosti  ima u planu nadgledanje svega onog što se putem društvenih mreža objavljuje na Internetu. Ako upotrijebite „ključnu riječ“ ili ako na neki način utječete na druge na Internetu, u vezi točno određenih tema, nema sumnje da će neko iz vlasti  povesti računa o vama.

Nedavno objavljen članak na RT portalu navodi slijedeće:

„Iz Državnog operativnog centra Odjela domovinske sigurnosti, proizašla je inicijativa o praćenju medija na osnovu koje je u studenom Washington potpisano odobrenje   zadržavanju podataka koje korisnici objavljuju na  društvenim mrežama, servisima za on-line komunikaciju  te svim područjima na Internetu gdje korisnici objavljuju svoje stavove i mišljenja.

Konkretno , Odjel domovinske sigurnosti  (DHS- Department of Homeland Security) daje ovlasti  Državnom  operativnom  centru (NCO-National Operations Center) i njegovom  Uredu  za operativnu koordinaciju i planiranje (OPS- Office of Operations Coordination and Planning) kojima im omogućuje sakupljanje osobnih informacija  o profesionalnim prezenterima  vijesti, novinarima , reporterima  i svim onima  koji su u mogućnosti koristiti tradicionalne  i/ili društvene medije u realnom vremenu ,kako bi njihova publika  bila informirana i svjesna  kakva je trenutna  situacija.“

Čini se da moćnici postaju apsolutno fascinirani  Facebookom, Twitterom i blogovima.Kao što sam već prije pisao,

Slika je vlasništvo Dees Illustration Studia.

Vlada je odlučila motriti društvene mreže i blogove kako bi pratili što se o njima  govori. Nedavni  članak Fox Newsa detaljno nam govori o tome kako i Odjel domovinske sigurnosti djeluje po ovom modelu:

„Iako još  u razvoju  DHS je u potrazi za načinom  na koji bi pratio forume, blogove javne web stranice i mjesta gdje korisnici razmjenjuju mišljenja i poruke, odnosno gdje se vrši bilo kakav oblik komunikacije. Njihova ideja je da sakupljaju i analiziraju javno dostupne informacije i onda te iste koriste da bi određenim službama pomogli da što bolje reagiraju na potencijalne katastrofe ili neke druge posebne situacije“.

Zašto onda troše toliko vremena, energije i novca da bi pratili o čemu mi pričamo na Internetu?

Zašto nas jednostavno ne ostave na miru?

Netko bi mogao pomisliti da federalna  vlada o ovom trenutku ima valjda većih problema s kojima bi se trebala nositi?

Na žalost ovaj trend prema neprestanom špijuniranju američkih građana nema izgleda da se u dogledno vrijeme promijeni.

Dakle, može li vas ono što kažete na Internetu obilježiti kao „onog koji izaziva nevolje“ ili čak „potencijalnog teroristu?” Barack Obama nedavno je potpisao novi zakon koji dopušta američkoj vojsci da uhapsi „potencijalne teroriste“ na američkom tlu, zadrži ih na neodređeno vrijeme bez suđenja  i čak da ih otpremi  u Guantanamo Bay te ih podvrgnu neodređeno dugom, neprestanom tretmanu ispitivanja.

Ludost tog novog zakona detaljno je prikazana u nedavno objavljenom članku Henrya Blodgeta:

„Razlog zašto je ovaj zakon zastrašujući nije to što teroristi zaslužuju da budu tretirani „u rukavicama“. Ne zaslužuju. Razlog zašto jest zastrašujući je što bez primjerenog procesa sada postoji mogućnost da državni uposlenici naprave ono što se svakom može desiti: da naprave pogrešku! (Namjernu ili nenamjernu! Op. Ur.) Ako mislite  da je nemoguće da Vlada nekog greškom optuži  da je terorist, pročitajte  priču Lakhdara Boummedienea.

kojeg su, pod optužbom da je terorist , američke vlasti držale u Guantanamo Bayu  7 i po godina.Boumediene kaže  da su ga u Guantanamu mučili jer nije htio reći ono što su od njega željeli čuti-da je terorist.Oslobođen je čistom slučajnošću  nakon što je njegov slučaj dospio pred Vrhovni sud  koji je odredio  da bi možda bila dobra ideja  zamoliti Vladu da prezentira nekakve dokaze koji bi  ih uvjerili da je Boumedini zaista terorist.Nisu dostavili niti jedan jedini dokaz.“

Tužno je što, prema tumačenju Obame to izgleda ovako:

Obama  tvrdi da on ionako već ima ovlasti da privede američke građane i zadrži ih bez suđenja te otpremi u zatvoreničke kampove.

Naravno da bi  to u popunosti šokiralo tvorce nacrta originalnog američkog ustava, ali izgleda da ovih dana samo nekolicinu amerikanaca zanima o čemu uopće govori Ustav SAD.

U pripremi je i novi zakon koji bi se uskoro trebao naći pred Kongresom, a koji vlastima daje moć  da vas automatski liši vaših građanskih prava, ako ste pod sumnjom za „neprijateljsko djelovanje“ prema SAD. Ovaj zakon poznat je pod imenom Enemy Expatriation Act i možete ga pročitati ovdje.

Prema tom zakonu, možete biti lišeni svih vaših građanskih prava, ako ste sudjelovali ili ako postoji osnovana sumnja da ste „namjerno materijalno potpomagali neprijateljsko djelovanje protiv SAD“.Šta bi uopće značila „ materijalna potpora“ neprijateljskom djelovanju  prema SAD?

Da li i obična kritika vlasti spada u tu kategoriju?

Na žalost, kad imate zakon koji je tako nejasan, to autoritetima daje prostora da rade što god im padne na pamet.

Slika je vlasništvo Dees Illustration Studia.

Na sreću, bar još imamo Internet gdje možemo komunicirati jedni sa drugima i dijeliti sve ove informacije, zar ne?

Ali, možda ni to neće biti moguće još dugo.

Kao što sam već prije pisao, novi zakon koji  Kongres upravo razmatra, mogao bi  dovesti do trajne promjene Interneta u ovakvom obliku, kakvog ga sad znamo i mogao bi potencijalno utišati na tisuće važnih glasova. Eto zašto moramo zaustaviti SOPA-u i PIPA-u .

To je jedan užasan zakon koji  bi se mogao koristiti za brutalnu cenzuru Interneta.

Neka od  vodećih imena u internetskoj zajednici govore protiv SOPA-e. Na primjer, nedavni članak CNN-a sadržava neke od sjajnih izjava o SOPA-i, poput one koja dolazi od suosnivača Googlea:

Sergey Brin, suosnivač Googlea progovorio je otvoreno protiv SOPA-e:“Ovaj zakon daje američkoj vladi i vlasnicima autorskih prava neuobičajeno velike ovlasti, uključujući i mogućnost da preuzmu DNS (Domain Name System ) poslužitelj , cenzuriraju rezultate pretrage i sve to bez ikakvog sudskog naloga “, napisao je Brian prošli mjesec na svojoj Google + stranici, za vrijeme dok je Kongres raspravljao o tom pitanju.“Ja podupirem njihova nastojanja koja idu za tim da spriječe kršenja autorskih prava (ali ne vjerujem da će to uspjeti ovim aktima). Šokiran sam što naši  zastupnici uopće razmatraju mogućnost uvođenja takvih mjera koje nas izjednačuju  sa  najrepresivnijim sistemima  svijeta.“

Gdje god se okreneš ovih dana, naše građanske slobode, sloboda izbora…ugroženi su. Nemilosrdno se napada sve ono što se dosad smatralo izvornim američkim vrednotama. I koliko god se jako trudili, izgleda da od toga ne možemo pobjeći.

Kao  primjer navest ću TSA (Transportation Security Administration )-(novoosnovani odjel koji  se u  sklopu Odjela domovinske  sigurnosti bavi sigurnošću u prometu  op.prev), čijim smo  postupcima  tako zgađeni da su mnogi prestali koristiti zračni transport.

TSA se više ne zadovoljava samo nadziranjem aerodroma. Njihov  novi specijalni  „sigurnosni ˝  brend  proširen je na tisuće drugih lokacija  širom zemlje, o čemu  nas  je nedavno detaljno izvjestio Los Angeles Times :

Slika je vlasništvo Dees Illustration Studia.

„TSA ne nalazimo više samo na aerodromima. Njihove timove u sve većem broju nalazimo kako motre i pretražuju po željezničkim kolodvorima, podzemnim željeznicama, trajektnim pristaništima i ostalim masovnim  tranzitnim lokacijama širom zemlje .“

Ray Dineen , upravitelj za zračni promet pri TSA-u u Charlotteu kaže:“ Mi ozbiljno shvaćamo pitanje transporta.“

TSA ima 25 tzv ‘ v i p e r ‘ timova  -viper  doslovno znači zmija otrovnica, a dolazi od  skraćenice za te timove (VIPR -Visible Intermodal prevention and response teams).Tih 25  timova u prošloj su godini obavili više od 9300 nenajavljenih racija i ostalih pretraga.Odjel za domovinsku sigurnost zatražio je od Kongresa sredstva za financiranje dodatnih 12 timova u slijedećoj godini.

Tako, ako i donesete odluku da nikad više nećete letjeti avionom, još uvijek postoji mogućnost da bilo gdje  u nekom trenutku dobijete ˝“tretman gumenom rukavicom „ od strane TSA -ovih ‘viper’ timova.

Bez ikakve sumnje, ova država se polako pretvara u jedan gigantski zatvor.

Jedna grupa koja je više nego ijedna druga posebno ciljana od strane vlade jesu kršćani. U Americi danas, vodi se  pravi rat protiv kršćana. Kršćanska vjera napada se na stotine različitih načina, a pod Obaminom administracijom ti napadi su još više intenzivirani.

Kao da postoji opsesija izguravanja iz javnosti svega što  ima veze sa kršćanstvom. Na primjer, nedavno je članovima  jedne obitelji zabranjeno unošenje Biblije koju su htjeli dostaviti ranjenim veteranima u Državnom medicinskom centru Walter Reed. Slijedi isječak iz  nedavno objavljenog članka iz  CNS News-a:

„14.rujna , sukladno politici bolnice ,  pukovnik  Chuck Callahan, glavni upravitelj Walter Reeda, nacionalnog medicinskog centra, zabranio je obitelji  unošenje Biblije i drugih „religijskih materijala“  za vrijeme posjeta ranjenom vojnom osoblju na oporavku u klinici .“

Nakon što je taj postupak izazvao pravu buru u javnosti, ovaj način postupanja je srećom promijenjen ,ali postoji na desetke  sličnih  načina postupanja koja idu u istom smjeru, a ništa se po tom pitanju nije promijenilo.

Oni kažu da u ovoj zemlji  još uvijek imamo „religijske slobode“, ali postoje stalna nastojanja da ih se ugurava u kutiju koja svakim danom postaje sve manja i manja.

Prava koja nam osigurava 2. amandman također su brutalno povrijeđena.

Ograničenja  u vezi posjedovanja oružja također  su sve  veća i veća.Stvari su postale tako loše , da danas čak ni proizvođači oružja nisu više sigurni što je legalno, a što  nije.

Slijedi dio članka nedavno objavljenog u Washington Timesu:

Unatoč nadzoru koji se vrši nad proizvodnjom strojnica i ostalog smrtonosnog oružja, ATF-ova  (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) – vladin  odjel  nadležan za alkohol, duhan,vatreno  oružje i eksplozive, regulativa vezana za proizvodnju oružja često je nejasna što dovodi do upotrebe paralelnog  sustava  prema kojem  proizvođači vatrenog oružja sami mogu predlagati  oružje koje će se testirati i  tako  se od slučaja do slučaja donose  odluke  da li neko oružje zadovoljava uvjete zakona. Kritičari kažu da su ove odluke  donose na privatnoj osnovi i često su kontradiktorne, pa se identični prototipi nekim proizvođačima odobravaju, dok se gotovo isti, drugima odbijaju.

Ali nije samo federalna vlada ta koja postaje nevjerojatno represivna. Možemo vidjeti kako se državne i lokalne vlasti širom zemlje kreću u smjeru totalitarističkog sustava.

Evo samo nekih primjera koji su zaokupili moju pažnju u posljednje vrijeme…

„U Massachusettsu policija je nedavno poslana 5-godišnjoj djevojčici koja je zakasnila vratiti  knjige u knjižnicu.“

„U St. Louisu predložen je zakon kojim bi se sve mačke i psi morali  obavezno sterilizirati i mikročipirati.“

Kad se malo odmaknemo i sagledamo  kompletnu sliku, vidimo da se slijedi  jasan trend .Početkom 2012 godine diljem Amerike stupilo je na snagu preko 40 000 novih zakona.

Neki od njih su dobri, ali većina  se odnosi na ograničavanja prava i sloboda  pojedinaca.

Postajemo nacija kontrol-frikova.

Finalizirajući ovu analizu, zaključujemo da nemamo više nikakvih apsolutnih prava.Umjesto toga imamo „ privilegije“ koje se  i dalje nastavljaju sistematski oduzimati.

Amerika, u svakom slučaju, nije trebala postati takva.

Trebali smo biti najslobodnija nacija na svijetu.

Dakle, što nam se to događa?

Komentar Matrix Worlda:

Do sada su naši političari rado kopirali ideje i (ne)kulturu SAD-a. Psihopatiji na vlasti odgovaraju totalitarne države s malenim krugom odabranih koji će se konstantno rotirati na vrhu vlasti. Stvaranje privida demokracije više ne pali u javnosti, svakim danom postajemo sve svjesniji kako nas se laže, pljačka i kako se naša građanska prava smanjuju s našom platežnom moći. Hoćemo li i mi završiti kao SAD, nije pitanje, već kada ćemo i mi postati “demokratski” kao SAD!!??