PONERIZACIJA DRUŠTVA

Ukraden NASA-in laptop s komandnim kodovima za kontrolu svemirske postaje!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

CBS DC

NASA-in glavni inspektor je otkrio u kongresnom ispitivanju kako je prošle godine ukraden prijenosni kompjuter koji u sebi sadrži sve komandne kodove koji kontroliraju internacionalnu svemirsku postaju.

U izjavi koju je pred komitetom kongresa dao Paul K. Martin o sigurnosnim problemima i propustima s kojima se suočava NASA, on je između ostalog naveo i kako se prošle godine dogodio propust bez presedana kada je ukraden nezaštićeni NASA-in kompjutor, no da je to bio samo jedan od 48 kompjutora ove agencije, čiji su podaci ukradeni ili je krađa pokušana, u periodu od travnja 2009. do travnja 2011. godine.

„Krađa u ožujku 2011., nekodiranog NASA-inog kompjutera je rezultirala gubitkom algoritama koji se koriste u komandiranju i kontroliranju ISS (internacionalne svemirske postaje),“ izjavio je Martin u svom pismenom svjedočenju.

„Ostali izgubljeni ili ukradeni laptopi  su na sebi imali privatne podatke korisnika i važne podatke vezane za programe: Constellation i Orion.“

2010. i 2011., NASA je imala 5408 sigurnosna incidenta povezana s kompjuterskom sigurnošću, što je ovu svemirsku agenciju koštalo sedam milijuna dolara.

„Ovi incidenti variraju od pokušaja pojedinaca da hakiraju NASA-ine sustave do dobro organiziranih kriminalaca koji hakiraju za velike novčane naknade, i koji se najvjerojatnije financiraju od strane inozemnih obavještajnih agencija koji krađom podataka NASA-e pokušavaju unaprijediti znanja svojih zemalja,“ rekao je Martin.

Prošle godine NASA je bila žrtva 47 hakerskih napada, 13 napada su obavljeni uspješno tako da su napadači kompromitirali kompjutere ove agencije. U jednom od tih napada, osobni podaci i kodovi više od 150 zaposlenika NASA-e su ukradeni.

U drugom sličnom napadu, napad je obavljen uz pomoć kineske IP adrese, uz pomoć koje su napadači ostvarili potpuni i slobodan pristup NASA-inom kompjuterskom sustavu i tajnim podacima te datotekama Jet Propulsion Laboratorije (JPL) iz Pasadene u Kaliforniji.

Ured za menadžment i budžet vladinih agencija SAD-a je upozorio da je ove godine tek 1% NASA-inih prijenosnih kompjutora zaštićeno enkripcijom.

„Sve dok NASA ne primijeni enkripciju svih svojih kompjutora, servera, prijenosnika i diskova za pohranu podataka, NASA će nastaviti biti u velikoj opasnosti od krađe podataka,“ rekao je Martin u svojem izvješću.