U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Može li fluorid kalcificirati vaše arterije?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

GreenMedInfo

Novo istraživanje otkriva zapanjujuća saznanja: fluorid najvjerojatnije pridonosi epidemiji kardiovaskularnih bolesti stimulirajući kalcifikaciju krvožilnog sustava, uključujući i srčane arterije.

U istraživanju objavljenom ovog mjeseca u časopisu Komunikacije Nuklearne Medicine (Nuclear Medicine Communications) istraživači procjenjuju unos fluorida i kalcifikaciju u glavnim arterijama 61 pacijenta koji su primali natrijev fluorid, aktivni sastojak većine fluoridiziranih pasti za zube. Istraživanje je otkrilo:

“Vrijednost srčanog upijanja fluorida je značajno viša kod pacijenata s kardiovaskularnim događanjima nego kod pacijenata bez kardiovaskularnih događanja.”

Također su otkrili da postoji važna poveznica između unosa fluorida i kalcifikacije primjećene u većini arterijskih stijenki, što ukazuje da sam fluorid vjerojatno stimulira sakupljanje kalcija u arterijama.

Odprije je poznato da je kalcifikacija krvnih žila visoko povezana sa smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti. Očvršćivanje arterija zajedno s aterosklerozom je djelomičan uzrok kalcifikacije plaka koji naknadno postaje krhak i osjetljiv na raskidanje u arterijske ugruške.

Uzimanje osnovnih nadomjestaka kalcija (čiji je izvor vapnenac, hrana od kostiju ili kamenice) čak i u niskim dozama od 500 mg dnevno je u meta-analizi prošle godine pokazalo da povećava rizik od srčanog udara i do 27%.

Ono što je novo u ovom istraživanju je to da ono pokazuje kako dolazi do kardiovaskularne kalcifikacije. Fluorid bi mogao biti ključni čimbenik u posredovanju između uloge kalcija koji doprinosi povećanju kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta, čak i više od pretjeranog unosa neorganskog kalcija. Izlaganje fluoridu je sada sveprisutno, zahvaljujući fluoridizaciji javne vode za piće, lijekova poput Prozaca (fluksetina), neprijanjajućih posuda za kuhanje, da imenujemo najčešće načine izlaganja.

Kalcifikacija uzrokovana fluoridom nije novo otkriće. Autopsije leševa su 2001. god. otkrile da je sakupljanje fluorida u pinealnoj žlijezdi povezano s povećanom kalcifikacijom ovog endokrinog organa.

Napomena: Nacionalna Udruga za Osteoporozu, čiji korporativni sponzori uključuju proizvođače osnovnih nadomjestaka kalcija Oscal i Citracal, preporučuju ženama iznad 40 godina starosti dnevni unos od 1200 mg na dan!

Drugi tekstovi o fluoridu:

EPIFIZA BEZ FLORA: Najvažnija stvar za naše zdravlje!

Istina o floru – Što bi svaka majka trebala znati