U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Razvija se ubrizgavajući hidrogel za popravak srčanog tkiva

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Daily Tech

Sveučilište iz Kalifornije je razvilo i testiralo novi hidrogel koji je namijenjen popravku tkiva nakon srčanog udara.

Karen Christman, voditeljica istraživanja i profesorica na Odjelu za Bioinženjering na Kalifornijskom Sveučilištu u San Diegu je zajedno sa skupinom istraživača uspješno razvila ubrizgavajući hidrogel koji može liječiti oštećeno tkivo nakon srčanog udara.

“To pomaže u promoviranju pozitivnog odgovora pregradnog tipa, a ne kao pro-upalni odgovor kod oštećenog srca,” rekla je Christman.

Tekući hidrogel s lijeve strane i tkivo stanica srčanog mišića od kojih se pravi.

Hidrogel je načinjen od srčanog vezivnog tkiva. Vezivno je tkivo odvojeno od svojih stanica srčanog mišića kroz proces čišćenja, a zatim je liofiliziran i mljeven u materijal koji je sličan prahu. Od praha se zatim izrađuje tekućina koja može biti ubrizgana izravno u srčano tkivo.

Kada tekućina uđe u tijelo, ljudska ga temperatura tijela pretvara u porozni gel koji usmjerava stanice u ponovo naseljiva područja gdje se nalazi oštećeno srčano tkivo, a može čak i spriječiti daljnja oštećenja.

Ono što je specifično u vezi hidrogela je to da on također može biti ubrizgan putem katetera, što je manje invazivno i ne zahtjeva anesteziju ili operaciju.

Tekući hidrogel – Izvor: UC San Diego Jacobs School of Engineering

Hidrogel je već testiran na štakorima. U primjeru štakora, gel nije bio odbačen i nije uzrokovao aritmično kucanje srca. Obično su lijekovi za srce dizajnirani kako bi se ispitali na životinjama kao što su svinje koje imaju veličinu srca sličnu ljudskima. Međutim, ti lijekovi obično nisu prikladni za korištenje putem katetera. Ali činjenica da su štakori pozitivno reagirali na gel iz katetera pokazuje da bi on mogao koristiti ljudima jednog dana.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog Sveučilišta za Kardiologiju (Journal of American College of Cardiology).