U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

MEDITACIJA: Tehnika koja obogaćuje dušu!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Health and Yoga

Iako je meditacija prirodno nastala iz joge, njene dobrobiti malo tko razumije. Sama meditacija i njene različite tehnike imaju brojne pozitivne učinke na duh i tijelo.

Pozitivni učinci meditacije na tjelesnoj razini:

Poboljšanje tjelesnih funkcija i općenitog zdravlja tijela.

Kada se vaš um koncentrira na određen dio tijela, povećava se krvotok u tom dijelu tijela i stanice dobivaju više kisika i hranjivih tvari. Danas mnoge poznate osobe iz svijeta zabave i medija koriste meditaciju na svakodnevnoj osnovi.

Meditacija uvelike povećava koncentraciju.

Mnogi profesionalni sportaši redovito koriste meditaciju. Znanstvene studije su došle do saznanja o direktnom povezivanju meditacije s povećanjem koncentracije i povećavanja performansi profesionalnih sportaša. Meditacija ojačava našu psihu, to jest s meditacijom možemo lakše kontrolirati neželjene procese u našem umu, na takav način lakše i bolje odrađujemo svoje zadatke, ma koliko oni bili stresni i zahtjevni. Psihološke vježbe su moćan način za povećanje koncentracije i mentalne jakosti.

Zdravstvene dobrobiti meditacije:

Iako se meditacija obično predstavlja kao spiritualna tehnika, no ona kao takva ima mnoge pozitivne učinke na naše zdravlje. Joga i meditacijske tehnike se implementiraju za menadžment bolesti koje mogu ugroziti život; ona transformira molekularnu i genetičku strukturu praktikanta; uklanja mentalne bolesti, akcelerira učenje, poboljšava percepciju i komunikaciju na fizičkom i psihičkom planu, smanjuje stres, povećava smirenost i uvelike mijenja čovjeka na bolje.

Neke od fizičkih dobrobiti meditacije su:

Smanjuje potrošnju kisika ali ga ravnomjernije raspodjeljuje po tijelu i organima.

Smanjuje broj udisaja i izdisaja, uravnotežuje naše disanje, i to disanje postaje duboko – dijafragmom.

Povećava i poboljšava krvotok ali smanjuje broj otkucaja srca.

Povećava prag tolerancije za fizičke napore i vježbe.

Vodi na dublju i sveobuhvatnu razinu relaksacije.

Odlična je za ljude pod stresom i s velikim krvnim tlakom, meditacija regulira krvni tlak.

Opušta mišiće i bol nastalu zgrčenim mišićima i smanjuje glavobolje i migrene.

Smanjuje osjećaj tjeskobe i smanjuje količinu mliječne kiseline u tijelu (mišićima).

Gradi samopouzdanje.

Povećava proizvodnju serotonina i tako utječe na bolje ponašanje i smanjivanje depresija. Niska razina serotonina je povezana s depresijama, prekomjernom težinom, nesanicom i glavoboljama.

Pomaže u liječenju kroničnih bolesti kao što su; artritis i alergije itd.

Smanjuje predmenstrualni sindrom i kolebanja hormona.

Pomaže u post operativnom oporavku.

Pojačava i osnažuje imunološki sustav. Znanstvenici su otkrili kako meditacija pojačava aktivnost bijelih krvnih zrnaca, koje se bore s virusima i bakterijama.

Reducira aktivnost virusa i emocionalnog stresa.

Zdravstvene dobrobiti meditacije za žene:

Žene započnu svoj život kao nečije kćeri, tada postanu nečije djevojke, žene, i na koncu nečije majke. Zbog svih tih promjena počnu se pitati; tko sam ja zapravo? Ne samo da žena treba razumjeti promjene u svom tijelu već se treba povezati s esencijalnim „ja“ u sebi. Pravim „ja“ koje se nalazi iznad svih promjena koje žena proživljava tijekom života, to pravo “ja” se nalazi van promjena, van kolebanja hormona, van spola i van obiteljskih očekivanja i drugih osobnih matrica koje se ženama nameću.

Otkrivanje pravog „ja“ nije lako!

Taman kada otkrijete vaše pravo „ja“ ono se ponovno promijeni i tada ga ponovno morate shvaćati i otkrivati.

Proces samospoznaje uključuje skidanje lažnih mišljenja o sebi, lažnih „ja“ koje možemo otkriti jedan po jedan sloj, malo po malo. To se jedino može učiniti ako ozbiljno i iskreno razmišljamo o našim stanjima, mislima i reakcijama i najvažnije od svega o našem vlastitom kondicioniranju i ukalupljivanju! Kada počnemo shvaćati da mi nismo ovo i ono, postajemo depresivni i imamo osjećaj praznine u sebi, iako otkrivanje istine o sebi olakšava, izaziva i turobna emocionalna stanja koja nalikuju tjeskobi i ispraznosti. Takvi negativni osjećaji obično nastaju nakon što smo u sebi shvatili; Oh, ja sam to i to!

Psihijatrijski kauč i ured nije mjesto samo-otkrivanja, niti bračni krevet, a nije ni majčino okrilje, nije čak ni joga, već unutrašnje iskreno pregledavanje i sagledavanje svih stanja kroz koje prolazimo i koje smo prolazili, i to u vaše osobno privatno vrijeme kada možete meditirati!

Oslobodite se fobija!

Meditacija vam može jako puno pomoći da se oslobodite od najdubljih i najskrivenijih neuroza, strahova i konflikata koji uzrokuju stres i koje uvelike upropaštavaju vaše zdravlje.

Za sve žene koje žele postati majke:

Meditacija pomaže ženama da se usklade sa svojim bebama. Nakon porođaja meditacija iznimno pomaže za fokusiranje i usklađivanje mnogih novih osjećaja i misli koje mogu preplaviti um žene koja je postala majka.

Pokušajte, začudit ćete se efikasnošću meditacije!

Slični tekstovi:

Kako na prirodan način poboljšati fokusiranje i koncentraciju?

Meditacija smanjuje bol!

Snimke mozga pokazuju kako meditacija „efektno“ liječi mentalne bolesti!

Samilost je eliksir života?!

Prema istraživanjima, meditacija podiže imunitet, regulira tlak i čak poboljšava moždane funkcije

Meditacija bolja od plesa za usklađivanje uma i tijela

Stres: kako se boriti i izboriti protiv pandemije novog milenija?