U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Prevlake na lijekovima mogu sadržavati problematične kemikalije

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Discovery News

Potencijalno se štetne kemikalije pojavljuju u velikom broju lijekova i nadomjestaka, osobito u onima koji imaju odgodu djelovanja.

Veliki broj uobičajenih lijekova i nadomjestaka sadrže kemikalije nazvane ftalati koje se često nalaze u plastici, pokazalo je novo istraživanje. Ove su kemikalije povezane raznim hormonalnim i reproduktivnim problemima kod štakora i ljudi.

Znanstvenici još ne mogu reći koja doza ftalata u pilulama može postati zdravstveni rizik. Za sada bi trudnice i djeca možda trebali biti oprezni, kažu znanstvenici koji stoje iza ovog istraživanja, osobito oni koji redovito uzimaju lijekove za kronična stanja.

Možda je nemoguće u medicini u potpunosti izbjegnuti ftalate, osobito jer se na pakiranjima nekih lijekova ne spominju njihovi neaktivni sastojci. A istraživači ne žele da ljudi prestanu koristiti pilule koje su im potrebne.

Umjesto toga, novi posao ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjima i mogućnošću reakcije regulatornih udruga.

“S obzirom da su lijekovi važan dio zdravstvene njege, ne bih od potrošača tražio da donose takve odluke,” rekao je Russ Hauser, reproduktivni fizičar s Harvardske Škole za Javno Zdravstvo i jedan od autora novog istraživanja. “Ova bi odluka o tome da li bi se ftalati trebali koristiti u lijekovima morala donijeti na državnoj razini, od strane FDA.”

Ftalati se opisuju kao vrsta kemikalija koje imaju široki raspon korištenja u industriji. Kao sastojci u plastici, oni osiguravaju prilagodljivost i elastičnost. U prevlaci pilula i kapsula, oni mogu pomoći u reguliranju otpuštanja lijekova kroz period vremena ili u dostavljanju aktivnih sastojaka u određena područja u probavnom traktu gdje je njihova apsorpcija najkorisnija.

U prethodnim su istraživanjima znanstvenici otkrili visoke količine raspadnih proizvoda ftalata u mokraći pacijenata koji su uzimali presvučene lijekove za razna stanja, uključujući cističnu fibrozu i kroničnu upalu probavnog trakta.

Da bi dobili uvid u širinu rasprostranjenosti kemikalije u većem opsegu farmaceutskih proizvoda, istraživači su započeli s otprilike 450 lijekova koji su imenovani kao nesigurni za gnječenje ili žvakanje zbog svojih posebnih prevlaka. Nadalje su potražili novosti o informacijama o novim lijekovima, prema riječima Kathy Kelly, koautorice i farmaceuta istraživača s Bostonskog Sveučilišnog  Epidemiološkog Centra Slone (Boston University’s Slone Epidemiology Center).

Kako bi proširili svoju mrežu, oni su pretražili internet. Pročešljali su police ljekarni tražeći ftalate na popisu sastojaka. Kontaktirali su proizvođače u slučajevima gdje ta informacija nije bila čitljivo dostupna.

Istraživači su pretraživali patente u kojima se spominju kemikalije jer FDA od tvrtki ne zahtjeva objavljivanje korištenja ftalata ukoliko je kemikalija korištena u procesu dostave lijeka, a koja je trgovačka tajna.

Istraga je sveukupno uključila između 500 i 1000 nadomjestaka i lijekova, one koje se dobivaju na recept i one koje sami možete kupiti u ljekarni. Skupina je o tome izvjestila u Okolišnoj Zdravstvenoj Perspektivi (Environmental Health Perspectives). Više od 100 njih je sadržavalo dvije vrste ftalata koji su se pokazali kao štetnima za zdravlje u istraživanjima provedenim na životinjama i novorođenčadi.

Ove kemikalije, nazvane dibutil ftalat (DBP) i dietil ftalat (DEP), utječu na reproduktivni trakt kod muškaraca, što dovodi do hormonalnih, reproduktivih i problema s plodnošću, rekla je Shanna Swan, reproduktivni epidemiolog s Medicinske Škole Mount Sinai u New Yorku. Ona je, među ostalim istraživanjima, otkrila da će predškolski dječaci koji su bili izloženi najvećim razinama DBP-a u maternici, najmanje vjerojatno izabrati tipično muške igračke.

U novom su se istraživanju, koje je uključilo samo mali dio od tisuća lijekova na tržištu, ftalati pojavili u raznim vrstama proizvoda, uključujući lijekove za regulaciju krvnog tlaka, laksative, antiupalne lijekove, antibiotike, lijekove za opuštanje mišića, nadomjestke hrani i mnoge reduktore kiseline. Kemikalije su se najčešće pojavile u uobičajenim lijekovima koji su imali odgodu djelovanja ili ciljana otpuštajuća djelovanja.

“Prerano je da bi se znalo koji su zdravstveni rizici, ali trudnice su najveći izvor brige”, rekao je Swan,” osobito ako uzimaju presvučene lijekove na duže vremensko razdoblje.Na primjer,  lijek imenom Acasol, koji se prepisuje za ulcerozni kolitis, sadrži visoku dozu ftalata, a alternativni lijek koji ne sadrži ftalate je dostupan.”

“Preporučio bih trudnicama koje redovito uzimaju lijekove za kronična stanja da pokušaju izbjegavati lijekove koji sadrže ftalate,” rekao je Swan. “Oni samo dodatno opterećuju organizam ftalatima koji su već dobiveni iz drugih izvora, kao što je hrana, proizvodi za osobnu njegu i proizvodi za održavanje domaćinstva.”

Kelly je  osobama koje žele izbjegnuti ftalate predložila da pročitaju oznake i potraže neaktivne sastojke. Možete također pripaziti na dostavni sustav koji će najvjerojatnije koristiti ftalate, kao što su “odgoda djelovanja”, “kontrolirano djelovanje”, “vremensko djelovanje”, “ciljano djelovanje” i “enterična prevlaka”. Bez izravne reference na ftalate, nemoguće je znati da li su kemikalije prisutne ili koliko ih uopće ima.