MISTERIJE

Rješavanje misterije 35 000 godina stare statue

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Spiegel

Arheolozi su otkrili do sada nepoznate fragmente figurice poznate kao “Čovjek lav” i sada ju sastavljaju. Da li bi 35000 godina stara statua ustvari mogla predstavljati ženu šamana? Znanstvenici se nadaju rješenju desetljećima duge debate.

Geolog Otto Volzing je, koristeći se ručnom motikom i radeći pod prigušenim svijetlom, dubio zemlju duboko u spilji Stadel u švapskim Alpama na jugozapadu Njemačke. Naravno da su njegovi pronalasci bili zanimljivi, ali ništa što bi uzdrmalo svijet: kremenje i ostaci hrane koju su pojela prapovijesna ljudska bića.

Odjednom je udario u čvrsti predmet – i slomio malenu statuu.

Bila je 1939.god. i Volzig nije imao mnogo vremena. Upravo su ga bili pozvali da služi vojsku, a drugi svijetski rat je počinjao. Brzo je upakirao komadiće u kutiju, a iskopavanje, koje je financirao SS, je istog dana otkazano.

Komadićima je u narednih trideset godina posvećeno malo pažnje. Ali tada su ponovo presloženi kako bi se napravila jedna od najimpresivnijih skulptura paleolitskog doba.

Nazvana je Čovjek lav, a napravljena je od mamutskih kljova i visine je oko 30 cm. Njezin ju je izrađivač ispolirao slinom i kožom – a pokus je pokazao da je kiparu bilo potrebno oko 320 sati da oblikuje lik.

Kopije slavnog blaga ledenog doba su sada izložene u New Yorku i Tokyu. Original je, međutim teško oštećen – i nitko u stvari ne zna kako točno izgleda. Mnogi fragmenti su previđeni u spilji kada je prethodno iskopavanje tako nenadano prekinuto. Figura je svoj trenutni oblik postignula 1988. god. Sastoji se od 220 djelova, ali oko 30 % tijela još uvijek nedostaje. Veliki površinski komadi su bili odlomljeni.

Loše stanje figurice ju je učinilo još tajanstvenijom. Je li njezina namjena bila prikaz mitskog lika ili šamana koji se skriva pod krinkom životinje? Da li šest ureza na gornjem dijelu lijeve ruke prikazuju tragove ožiljaka ili nešto drugo? I što se nalazilo na desnoj ruci koja nedostaje?

Genitalije su također neprepoznatljive. Njemački arheolog i stručnjak za gornji paleolitik Joachim Hahn je maleni tanjurić na abdomenu protumačio kao “penis u visećem položaju”. Elisabeth Schmid, paleontolog, je ovo klasificirala kao pubični trokut.

To je bio početak gorke razmirice o spolu malenog idola koja se zahuktala 1980-ih i nastavila do današnjih dana. Od statue je napravljena “ikona ženskog pokreta”, kaže Kurt Wehrberger iz Muzeja u Ulmu i vlasnik dragocjenog predmeta.

Oni koji vjeruju da je Čovjek lav ustvari žena su uvjereni da su primitivna društva bila matrijahalna. Borili su se da su žene iz tog razdoblja umjesto poslušnog stajanja uz logorsku vatru i čuvanja djece, ustvari lovile mamute i određivale ton kada su u pitanju bili rituali i svećenstvo. Ali je li to istina?

Debata ostaje nerješena do danas. Ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Sada, kada su se pojavili novi fragmenti Čovjeka lava. Došlo je do novih otkrića nakon što su arheolozi ponovo obratili pažnju na spilju Stadel.

Prosijali su sav šljunak od 1939. god., objašnjava iskopavač Claus – Joachim Kind, a rezultati su bili senzacionalni. “Pronašli smo oko tisuću komadića za koje se pretpostavlja da pripadaju statui, ” kaže Kind.

Neki od komadića su malecki, veličine samo nekoliko kvadratnih milimetara, ali ulov također uključuje komadiće veličine prsta.

Figurica će biti odnešena u Državni Konzervatorijski Ured u Esslingenu, blizu Sttutgarta gdje će u potpunosti biti rastavljena. Stari spojevi ljepila će biti otopljeni, a punjenje napravljeno od voska i krede, koje je služilo kao postolje, će biti uklonjeno.

Nakon toga će statua biti rastavljena dio po dio, a to je zadaća koja od uključenih zahtjeva neizvjesno čekanje. “Uskoro ćemo moći vidjeti većinu tajnovitog djela ove umjetnosti iz Baden – Vurttemberga (jugozapadna Njemačka) u svojem originalnom obliku,” nada se Kind.

Već je jasno da će figurica postati nekoliko centimetara duža zbog dijela s vrata koji je pronađen. Nadalje, zjapeća rupa sa stražnje strane se sada može zatvoriti, a u cijelosti je pronađena i desna ruka. Pojavili su se i dodatni ukrasi uključujići izdignute točkice i linije čudnog oblika.

Ova nova otkrića pružaju bolji uvid u um prahistorijskog kipara koji je pred otprilike 35000 god. stvorio figuricu. Njegovi su preci nedugo prije migrirali u Europu koju su kontrolirali neandertalci.

Ulaz u špilju Stadel

Statua je pronađena pored ostataka vatre u niši udaljenoj 27 metara od ulaza u spilju. Dok je Kind radio na nalazištu, također je pronašao ukrašeni jelenski zub, sjekutić arktičke lisice i perle od bjelokosti. Predmeti bi mogli biti dijelovi ukrasne odjeće. Možda je niša služila kao šamanova soba za presvlačenje.

Smatra se najvjerojatnijim da su prapovijesni čarobnjaci nosili krzno kao kostime dok su oko logorske vatre slavili rituale. Hibridna stvorenja – polu čovjek, poluzvijer – se također pojavljuju u Francuskoj.

Izgleda da su preferirani kostimi šamana bili zaklon od opasnijih predstavnika faune ledenog doba. Spiljski je lav težio više od 250 kg; jedan zamah njegove ogromne pandže bi bio dovoljan. Ljudsko biće za koje se čini da drži nešto nalik muzičkom instrumentu je prikazano u pećini u podnožju Pirineja. Figura nosi zaštitu od bizona; kolosa od 800 kg s kojim nije bilo šale. Možda su se lovci nadali da će postići životinjsku snagu i čak posjednuti njezinu dušu kroz maškaradu i ples.

Istraživanja primitivnih ljudi u Sibiru ukazuju na način na koji su ti obredi mogli biti rađeni. Njihovi su šamani čak i u moderno doba nosili rogovlje na svojim glavama. Slične poveznice uključuju Indijance Crne noge iz Sjeverne Amerike. Njihovi su vračevi pod medvjeđom kožom skakutali uokolo uz zvukove bubnjeva.

Čovjek lav stoji na vrhovima prstiju. Čini se da i on također pleše.

Ali tko je skriven ispod odjeće? Od pamtivjeka je lav smatran simbolom muževnih vrlina snage i izdržljivosti. Šamani još i danas postoje u amazonskom području Australije. Večinom su muškarci.

Figurica, s druge strane, posjeduje neke zbunjujuće značajke. Pupak, simbol rođenja djeteta, je posebno naglašen. Vodoravni nabor prelazi preko donjeg abdomena što je prikaz koji je tipično ženski.

Paleontolog Schmid vjerije da je figurica nekada imala grudi koje su se vremenom odlomile. Prema Schmidu, prijelaz od bedara do stražnjice također ukazuje na žensko tijelo. Ona je izradila primjerak od modelirajuće gline koji je sada na sigurnom u Ulmu. On prikazuje Čovjeka lava s dovoljno grudi.

Primjerak kojeg je izradila Schmid, slika vlasništvo Wolframa Scheiblea, Der Spiegel.

Mnogi su znanstvenici svojedobno odbacili neskladnu repliku kao besmislicu. Međutim, postoji barem jedan komadić koji podupire Schmidovu teoriju. 14000 god. stari prikaz ljudskog tijela na glavi životinje koji je otkriven u Las Caldasu u Španjolskoj je očito žensko. Glava liči na kozoroga dok donji dio tjela prikazuje ženske genitalije.

Da li to znači da su postojale žene šamani? Da li su žene bile zadužene za religiju naših predaka? Nova bi otkrića jednom zauvijek mogla riješiti tajnu. Na stotine će majušnih fragmenata bjelokosti biti slijepljeno kako bi se stvorila statua za koju stručnjaci procjenjuju da će sadržavati 20% više materijala nego prije.

Prema jednom iskopavaču, postoji dovoljno fragmenata materijala da bi se rekonstruirale genitalije. “Saznat ćemo spol,” rekao je.