TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Američka tajna letjelica je u orbiti oko Zemlje već godinu dana i nitko ne zna što je njen zadatak!

Fotografija vlasništvo Reutersa.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Američko ratno zrakoplovstvo već godinu dana drži svoju tajnu letjelicu X-37B u orbiti oko Zemlje, iako je ona „u zraku“ trebala ostati devet mjeseci još uvijek kruži oko planete, no nitko ne zna što je njen zadatak i što ona u orbiti zapravo radi.

Fotografija vlasništvo Reutersa.

Eksperimentalna letjelica kruži oko zemlje brzinom od 17000 milja na sat i trebala se po planu spustiti u Kaliforniju u prosincu 2011., ali je njena misija iz nepoznatih razlog produžena.

Ova letjelica nalikuje na mini space shuttleu, trenutačna misija je njen drugi let u svemir.

Fotografija vlasništvo Reutersa. Rad stručnjaka na letjelici nakon sletanja.

Prva inačica ove letjelice se spustila na tlo u prosincu prošle godine nakon sedam mjeseci provedenih u svemiru.

Letjelica je dugačka gotovo deset metara i kreće se uz pomoć energije koju dobiva solarnim panelima. Američko ratno zrakoplovstvo je izjavilo kako je trenutačno druga misija po redu testiranje tehnologije  X-37B, no stvarna svrha ove letjelice ostaje misterija.

Fotografija vlasništvo Reutersa.

Direktor programa letjelica potpukovnik Tom McIntyre je izjavio za Los Angeles Ties u prosincu prošle godine: „Inicijalno smo planirali deveto mjesečnu misiju. Dodatno vrijeme koje će X-37B provesti u svemiru će nam omogućiti da dobijemo maksimum koje ova misija može pružiti.

Mnogi skeptici misle da je u pitanju letjelica koja ima isključivo špijunsku svrhu. Kruže glasine kako ona špijunira Kinesku svemirsku postaju Tiangong.

Fotografija vlasništvo Getty Images. Letjelica s otvorenim solarnim panelima u svemiru.

Pa ipak, analitičari su objasnili kako bi takav nadzor bio izričito zahtjevan jer bi letjelica prolazila pored Kineske svemirske postaje brzinom od tisuće metara u sekundi.

Brian Weeden iz Fondacije Secure World, je dao izjavu za BBC, u kojoj kaže: „Da SAD zaista želi nadzirati Tiangong, koristila bi sve druge mogućnosti koje ima na raspolaganju, a ne bi za to koristila X-37B.“

Prošlog svibnja astronomi amateri su uspjeli pratiti orbitu i putanju X-37B te su ustanovili kako ona nadlijeće Sjevernu Koreju, Irak, Iran, Pakistan i Afganistan, povećavajući sumnje da se radi o nadgledanju.

Fotografija vlasništvo AP.

Drugi analitičari ove vrste tehnologije su špekulirali da zračne snage SAD-a koriste nevjerojatne performanse X-37B kako bi pokazali mogućnosti letjelice i kako bi je održale aktivnom unatoč smanjenju budžeta, jer je Obamin ured predložio smanjenje vojnog budžeta od 2013.-2017. S čime bi se i program X-37B ugasio.

Fotografija vlasništvo EPA. Lansiranje rakete s X-37B u ožujku 2011.

Prema specifikacijama koje je u javnost dao proizvođač X-37B-a Boeing, ova svemirska letjelica je napravljena za letove u niskoj orbiti između 110-500 milja iznad površine planete Zemlje. Za usporedbu; internacionalna svemirska postaja se nalazi na visini od 220 milja iznad površine planete.

Fotografija vlasništvo EPA. Stručnjaci za vrijeme pripreme letjelice.