U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Koliko ima olova u vašem ružu za usne?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

NaturalNews

Analiza koju je FDA (Državna agencija za hranu i lijekove SAD-a) izvršila nad 400 popularnih ruževa za usne rezultirala je alarmantnim pronalaskom barem malo olova u svakom proizvodu. Količina olova pronađena u više od 380 ispitanih proizvoda je bila veća od dozvoljenog maksimumaOd 0,1 djela na milijun (ppm), što je količina dozvoljena u čokoladicama, – u nekim slučajevima doza je bila i do 70 puta veća. Međutim, FDA je izjavila da nisu razmatrali sadržavanje olova kao opasnost jer ruževi nisu namijenjeni jedenju.

Očito je da je FDA odabrala ignoriranje očite činjenice da jedenje, ljubljenje ili pijenje s ružem na usnama može dovesti do gutanja jednog njegovog dijela. FDA je na sličan način odabrala previdjeti činjenicu kako se lagano stvari mogu upiti kroz kožu – razlog zbog kojeg se mnogi lijekovi nanose transdermalno putem flastera, krema i ulja.

Posljednjih su godina uništavajući otrovi povećano pronađeni u proizvodima za ljepotu i njegu tijela, a izvještaji o olovu u ruževima datiraju još iz 90-ih. Najnovija FDA analiza je proširenje prethodnih koje su izvršene 2007. god. što je potaknuto ispitivanjem koje je provela Kampanja za sigurnu kozmetiku nad 33 nijansi crvenog ruža za usne. Kampanja je otkrila da je 20 od svih ispitanih nijansi sadržavalo olovo čija je količina premašivala dozvoljeni maksimum u čokoladicama.

U prvobitnoj analizi iz 2007. god., FDA je ispitala 20 nijansi crvenog ruža u kojima je Kampanja za sigurnu kozmetiku pronašla olovo u količini koja premašuje onu dozvoljenu u čokoladicama. Analiza FDA je otkrila da 19 od 20 proizvoda prelazi maksimalnu granicu od 0,1 ppm za čokoladice, dok je prosječni sadržaj olova iznosio 1,07 ppm. Nova je proširena analiza potvrdila prethodne rezultate pronalaskom sadržaja olova kod svih 400 ispitanih proizvoda dok je kod 380 njih sadržaj prelazio dozvoljenu granicu za čokoladice.

Da stavimo u perspektivu ova dva kompleta ispitivanja: oba su otkrila olovo u 100% ispitanih proizvoda, a 95% ruževa za usne sadrže količinu olova koja prelazi onu dozvoljenu u čokoladicama.

Najnovije je istraživanje proučilo najčešće brandove ruževa za usne koji se podjednako prodaju djeci i odraslima, a provelo ga je Frontier Global Sciences Inc. u privatnom laboratoriju sa sjedištem u Seattleu, Washington. Novo će ispitivanje biti objavljeno u svibanjskom/lipanjskom izdanju časopisa Cosmetic Science za 2012. Svih 400 ruževa je kupljeno u maloprodajnim trgovinama u razdoblju između veljače i srpnja 2010. god.

Od 400 ispitanjih ruževa, pet najvećih prekršitelja su bili:

  1. Maybelline “Color Sensational 125 Pink Petal” s 7,19 ppm olova
  2. L’Oreal “Colour Riche 410 Volcanic” s 7,00 ppm
  3. NARS “Semi-Matte 1005 Red Lizard” s 4,93 ppm
  4. Cover Girl Queen Collection “Vibrant Hues Color Q580 Ruby Remix” s 4,92 ppm
  5. NARS “Semi-Matte 1009 Funny Face” s 4,89 ppm

Iako se FDA drži stava da količine pronađenog olova nisu opasne, njihova internetska stranica napominje:

Iako ne vjerujemo da sadržaj olova, pronađen u našim posljednjim ispitivanjima ruževa za usne, predstavlja sigurnosnu brigu, procjenjujemo potrebu određivanja gornje granice olova u ruževima kako bismo u budućnosti zaštitili dobrobit i zdravlje potrošača.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.