TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Vaše najveće oružje protiv raka dojke nisu mamografi!

Prevela i uredila: Ivana Kali

Mercola.com

Medicinski institut SAD-a je konačno priznao toksične efekte zračenja mamografa, kao značajnog faktora koji utječu na razvoj raka dojke; samo jedan pregled na mamografu izlaže vas radijaciji ekvivalentnoj 1000 rendgenskih pregleda prsiju.

Mamografija također ima neprihvatljivo visoku stopu lažno pozitivnih rezultata – više od 6% – što vodi ponavljanju procesa koji vas dodatno izlažu još većem zračenju, kao i nepotrebnim procedurama, uključujući biopsiju, kirurške zahvate i kemoterapiju.

Nova studija u  Britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal) baca novo svjetlo na gubitak kvalitete života povezanih sa visokom stopom lažno “pozitivnih” dijagnoza i nepotrebnih tretmana povezanih sa snimanjima raka dojke.

Mamografi nisu izmišljeni da bi spašavali živote žena i ne povećavaju stopu rasta  preživljavanja kod raka dojke  više od uobičajenih fizikalnih promjena.

Vaš imunološki sustav je vaše najjače oružje protiv raka dojke; istraživanja pokazuju da je 30% tumora prsiju nestalo samo od sebe jer je zdrav imunološki sistem sposoban  riješiti se raka.

Tipičan prikaz anomalije u ženskim grudima snimljene mamografom.

Članak dr. Mercole

Prema Nacionalnoj fondaciji za rak dojke, predviđa se da će godišnje biti dijagnosticirano 200 000 novih slučajeva  u SAD-u, čineći tako tu vrstu raka 3 puta uobičajenijom  od raka ginekoloških organa. Rak dojke odnio  je 4000 života ove godine. U biti, jedina vrsta raka koja odnosi više ženskih života jest rak pluća. Još više zabrinjava brzina kojom raste stopa zastupljenosti raka dojke tijekom zadnjih pet desetljeća. 1960. rak dojke je dijagnosticiran jednoj od 20 žena, a danas – jednoj od sedam. Slijede neke važne činjenice o ovoj vrsti raka:

 • rak dojke vodeći je uzrok smrti kod žena od 40-55 godina
 • 15% svih slučajeva raka dojke javlja se kod žena ispod 45 ; u tim godinama rak je agresivniji i manja je stopa oporavka
 • 80% svih kvržica u psima NIJE kancerogeno
 • 70%  žena otkrilo je rak dojke samopregledom
 • kod 80% žena, kod kojih je dijagnosticiran rak dojke, nema registriranih slučajeva u obitelji

Toksični efekti mamografske radiografije konačno su priznati kao značajni činioci u razvoju raka dojke. Nekoliko nedavnih studija jasno pokazuje da postavljanje dijagnoze na taj način može ženama prouzročiti više štete nego koristi.

Lažno predočavanje kancerogene izrasline u grudima, napravljene mamografom.

Nova studija, objavljena  u prosincu 2011. u Britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal), potvrđuje da skeniranje dojki može naštetiti ženama, naročito ako pristupaju mamografiji prerano. Šteta se očituje u operacijama poput lumpektomije (otklanjanja kvržice op.prev) i mastektomije (uklanjanje čitave dojke op.prev), kao i ostalim, često nepotrebnim tretmanima.

Srećom, vidimo da se stvari počinju mijenjati, kao što nam to pokazuje i posljednji izvještaj Medicinskog instituta (Institute of Medicine) koji preispituje kakvu ulogu okruženje kojem su žene izložene ima u razvoju raka dojke. Zahtjev Medicinskog instituta za dodatna istraživanja rizika koje nosi izlaganje štetnom zračenju iz okoline apsolutno je korektan. Nije li ironično da je mamograf -u načelu zamišljen kao dijagnostički test koji ženama treba pomagati da otkriju i preveniraju rak dojke – zapravo odgovoran za povećanje rizika od razvoja raka kod žena.

Radijacija od mamografa je mnogo štetnija od snimanja prsiju rendgenom

Mamografi se koriste ionizirajućim zračenjem u poprilično visokim dozama koje mogu pridonijeti mutacijama koje pak vode do nastanka raka dojke. Jedan mamografski  pregled  izložit će vas radijaciji koju primite pri 1000 rendgenskih snimki prsiju.

Pri mamografiji dolazi do jake kompresije dojke što, ako već postoje kancerozne stanice, može dovesti do njihovog opasnog širenja. Dr. Samuel Epstein, jedan od vodećih eksperata na području raka, izjavio je:

Dojke kod žena u predmenopauzi (oko 45. god. op. prev) su izrazito osjetljive na radijaciju. Svaki 1 Rad (Radiation Absorbed Dose – mjerna jedinica izvan SI sustava za apsorbiranu dozu ionizirajućeg zračenja op.prev) primljenog zračenja  povećava rizik od raka dojke za oko 1 %, zajedno sa zbirnih 10% povećanog rizika  za svaku dojku kod  desetogodišnjeg praćenja ovom metodom.

Skeniranje raka dojke može voditi nepotrebnim tretmanima i operacijama koje zapravo mogu SKRATITI vaš životni vijek.

Digitalizacijom se problematika snimaka mamografa još više dodatno komplicira.

Još je jedna stvar zabrinjavajuća u vezi mamografije – neočekivano visoka stopa lažno pozitivnih nalaza – više od 6%. Lažni pozitivni rezultati mogu voditi ka skupom ponavljanju skeniranja, izlažući vas time još većoj dozi zračenja, a katkad rezultira nepotrebnim agresivnim postupcima kao što su biopsije, operativni zahvati, zračenja i kemoterapije. U stvari, ako se podvrgnete skeniranju prsiju to povećava rizik od operacije na 35%, jer ako mamograf otkrije  neke nepravilnosti, sljedeći korak je obično biopsija.

Taj postupak uključuje uzimanje male količine tkiva dojke, koje zatim patolozi analiziraju pod mikroskopom u potrazi za stanicama raka. Ove biopsije su na lošem glasu kao vrlo neprecizne, često vode pogrešnim dijagnozama i nepotrebnim tretmanima, a da ne spominjemo prekomjeran  emotivni stres.

Sama pomisao da možda imate rak dojke kad ga u stvari nemate, fokusira vaš um na strah i bolest, a stres je zapravo dovoljan okidač koji može prouzročiti bolest. Vrlo dobro je poznato da je stres štetan za zdravlje. Dakle, lažno pozitivni rezultati mogu djelovati štetno po vaše zdravlje na različite načine. 2009. godine Cochrane Database Systematic Review (baza podataka iz područja medicine op.prev) u vezi snimanja i mamografije prsiju, autori pišu :

Snimanje vodi ka 30% većem broju dijagnoza i tretmana ili povećava ukupni  rizik za 0,5%. To znači da na svakih 2000 žena, snimanih tijekom 10. godina, jednoj je život produžen, a 10 zdravih žena koje ne bi dobilo dijagnozu da nisu podvrgnute snimanju, bit će podvrgnuto nepotrebnim tretmanima.

Na žalost, uznemirujuća znanstvena saznanja ne završavaju ovdje. Ovo znači da snimanje dojki na ovakav način može skratiti vaš život prije nego li ga produžiti. Referirajući se na otkrića British Medical  Journal-a iz 2011. Sayer Ji iz Green Med Info je ustvrdila:

Ono što najviše uznemirava u vezi ovih otkrića je da, iako jasno pozivaju na preispitivanje sigurnosti i učinkovitosti ovakvog načina snimanja prsiju,  ta se otkrića temelje na studijama koje koriste zastarjele modele mjerenja rizika od radijacije koje umanjuju faktor kancerogenosti  na  4-5 (…). Ovo, prije svega, znači da ovakvo snimanje prsiju, ne samo da ‘čini više štete nego koristi’, nego i sije sjeme zračenja koje kod milijuna žena uzrokuje rak dojke.

Istraživanja govore, mamografija u stvari ne spašava živote

U rujnu 2010. Medicinski časopis New England  (The New England Journal of Medicine), jedan od najprestižnijih medicinskih časopisa, objavio je studiju, prvu u nizu godina, kojom se preispituje učinkovitost mamografa. Ono što su otkrili je daleko od onog što bi većina javnih zdravstvenih dužnosnika htjela da vjerujemo. Poanta je u tome da je stopa smanjenja smrtnosti od raka korištenjem mamografa smanjena za samo 0,4 smrti na 1000 žena – broj koji je tako mali da bi mogao biti i jednak nuli. Drugim riječima, 2500 žena treba biti snimano 10 godina da bi se izbjegla jedna jedina smrt od raka dojke.

Dakle, mamografi, ne samo da su nesigurni i da ne spašavaju živote žena, kao što se mislilo. Protekla istraživanja su također pokazala da pregled mamografom jednom godišnje, kao dodatak detaljnom fizičkom pregledu, ne povećava stopu preživljavanja od raka dojke više od redovitog samopregledavanja žena. Što će vam onda pomoći ako mamografija neće?

Tipičan mamograf.

Najveći neprijatelj raka-vaš imunološki sustav

Posljednja istraživanja pokazuju da je vaš imunološki sistem dizajniran da eliminira rak. U svakom slučaju, uvođenjem  agresivnih medicinskih intervencija  (kao što su  zračenja i kemoterapije) koji oštećuju vaš imunološki sustav tako da on ne može reagirati na odgovarajući način, uništavate ono što vam daje najveće šanse za ozdravljenje vašeg tijela. Na žalost, mamografija povećava vjerojatnost da će kod žena kod kojih je ovaj medicinski postupak proveden, biti poremećena ova sposobnost tijela da se prirodno zaliječi. Evidentno je da danas veliki dio znanstvenika podupire teoriju da je vlastiti imunološki  sustav  vaše najbolje oružje  protiv raka:

 • Osobe s rakom jetre ili jajnika mogu preživjeti duže vrijeme ako njihove ubojite T-stanice  napadnu tumor
 • Studija iz 2005. pokazuje da kod raka debelog crijeva T-stanice imaju najjači utjecaj, ali nakon agresivnih tretmana vjerojatnost da će se te stanice obnoviti je vrlo mala
 • Druga studija otkriva da se 60% prekanceroznih cervikalnih stanica ( pronađenih PAPA-testom) vraćaju u normalu tijekom godine dana, a 90% u roku 3 godine
 • Neke vrste raka bubrega znaju se povući čak i kad su u već uznapredovalom stadiju.
 • Prisutnost bijelih krvnih stanica u i oko tumora, često je indikacija da rak ide u remisiju ili čak da će se povući. A rak dojke nije izuzetak.

30% tumora dojke nestaje samo od sebe

Prema kirurginji za prsa Susan Love sa UCLA, najmanje 30% tumora nađeno pomoću mamografa, nestalo bi samo od sebe iako ne bi bilo napravljeno apsolutno ništa. Ovi tumori prestanu rasti, smanjuju se i čak u potpunosti nestaju. Ovo tjera na pitanje koliki je broj izliječenja raka pripisan primjeni modernih sredstava liječenja (zračenje, kemoterapija), u stvari rezultat funkcioniranja individualnog imunološkog sistema koji se svojim vlastitim snagama uspio riješiti tumora? Koliki je broj ljudi prebolio rak USPRKOS šteti koju su ovi moderni tretmani nanijeli tijelu, a ne ZBOG primjene istih? Nemoguće je dati  konačan odgovor na to pitanje.

Ali možemo sa sigurnošću ustvrditi da je snaga našeg imunološkog sistema najvažniji faktor u tom hoćemo li nadvladati rak, jednom kad ga već imamo. Skoro svatko u svom tijelu, u svojim srednjim godinama, nosi kancerozne i prekancerozne stanice, ali ne razvija se kod svakoga rak. Razlika leži u otpornosti imunološkog sistema svakog ponaosob.

Dr. Barnett Kramer s Nacionalnog instituta za zdravlje (National Institutes of Health), kaže da postaje sve jasnije, da je za razvoj raka potrebno mnogo više od same mutacije stanice. Potrebna je suradnja s okolnim stanicama, određena imunološka reakcija, te hormoni kao gorivo. Kramer opisuje rak kao dinamički proces uspoređujući ga sa “strelicom koja  se kreće u jednom smjeru“ (od lošeg ka gorem).

Što bi to trebalo značiti za vas?

Što se bolje brinete o vašem imunološkom sustavu, to će se on  bolje pobrinuti za vas.

3D model kemijske strukture vitamina D.

Jedan od načina da ojačate vaš imunološki sustav je da se minimalno izlažete mamografiji i ostalim izvorima ionizirajućeg zračenja. Ali možete na dnevnoj bazi izgrađivati svoj imunološki sustav s dobrom prehranom i dobrim životnim izborima. Jedan od najboljih načina da to i napravite je da optimizirate unos vitamina D.

Vitamin D: izvanredan u borbi protiv raka

Vitamin D, steroidni hormon koji utječe na gotovo sve procese u vašem tijelu, jedan je od najjačih prirodnih sredstava u borbi protiv raka. Receptori koji reagiraju na vitamin D pronađeni su u gotovo svim vrstama ljudskih stanica – od kostiju, do mozga. Vaša jetra, bubrezi i drugi organi mogu pretvoriti vitamin D iz vaše krvi u kalcitriol koji je aktivna verzija vitamina D. Vaši organi ga onda koriste da poprave štetu i iskorijenjuju stanice raka.

Vitamin D zapravo može ući u kanceroznu stanicu i postati okidač apoptoze odnosno smrti stanice raka.

Kad je Jo Ellen Welsh, istraživačica na Državnom sveučilištu u Newk, Albany, injektirala aktivnu formu vitamina D u kanceroznu stanicu dojke, polovica stanica se skvrčila i nestala u roku od nekoliko dana. Vitamin D je ubijao stanice raka jednako dobro kao i  toksični lijek za liječenje raka dojke – Tamixifen, samo bez ikakvih štetnih nuspojava  i s vrlo malim troškovima.

Snažno zagovaram ideju, da ako vam je već dijagnosticiran rak dojke, da osigurate svoj dnevni unos vitamina D na razinu od 70 do 100 ng/ml. To možete postići kroz izravno, ali sigurno izlaganje ultraljubičastom svjetlu, ili, ako to nije moguće – oralnim uzimanjem vitamina D3. Vitamin D djeluje  u sinergiji sa svakim tretmanom protiv raka koje poznam, bez ikakvih štetnih djelovanja. Molim vas da pogledate moja besplatna jednosatna predavanja  o vitaminu D, za više informacija. Ako želite iscrpan vodič za prevenciju  i liječenje raka dojke, pogledajte prethodne članke. Neki od načina borbe protiv raka utemeljenih na istraživanjima  uključuju sljedeće:

 • Izbjegavajte sve prerađene hrane, minimalan unos šećera, žitarica i hrane bogate škrobom
 • Vitamin A igra važnu ulogu u sprečavanju raka dojke, najbolji izvori su žumanjak, maslac, govedina, pileća jetra (od organski uzgojenih životinja koje idu na ispašu)
 • Kurkumin (aktivna ljekovita tvar  u kurkumi)  je jedna od najmoćnijih tvari koje zaustavljaju rak: crni Cohosh (biljka Actaea racemosa op. prev), artemizinin ( djelatna tvar biljke Artemisia annua  op. prev), zeleni čaj, kelp  (morska trava  op. prev), ulje  večernjeg  jaglaca, sve to pomaže u sprečavanju raka dojke
 • Puno dnevne tjelesne aktivnosti

Ako vam je dijagnosticiran rani stadij raka dojke

U slučaju da vam je dijagnosticiran rani stadij raka dojke uvijek potražite drugo mišljenje, ako je moguće  – i treće i četvrto. Ne mogu dovoljno naglasiti  koliko je previsoka stopa lažno pozitivnih rezultata, kao i to da su dijagnostički kriteriji presubjektivni. Prije nego  li donesete bilo kakvu odluku  o tretmanu, a svakako prije nego se odlučite na operaciju ili kemoterapiju, morate biti sigurni da su rezultati biopsije  pregledani od strane  specijaliste koji ima znanje i iskustvo na ovom području.

Većina slučajeva raka dojke može se spriječiti. Ali ako ste već suočeni s dijagnozom, ne gubite nadu! Može se učiniti mnogo kako bi iskoristili ljekovite moći vašeg vlastitog tijela.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.