SVIJET POD LUPOM

NEOBIČNI GIGANTI NEBA: Tubularni oblaci

Autor: Ljubica Šaran

Rijetko kada možemo vidjeti oblake duljine po 1000 kilometara koji se kreću brzinom do 50 kilometara na sat, pa ipak tubularni oblaci ili „Morning Glory“ kako ih nazivaju ljudi s anglofonih područja, su najvjerojatnije najduži poznati oblaci koji nastaju na planeti.

Ove velike oblačne mase znaju stvoriti problem zračnom prometu zbog tipičnih turbulencija koje se događaju u njima i oko njih, čak i u uvjetima kada nema daška vjetra na nebu.

Tubularni oblaci koji se ne mogu zamijeniti ni s jednim drugim oblakom zbog svog tipičnog izgleda duge ravne role ili cijevi, najviše se uočavaju u sjevernim područjima Australije, naročito oko zaljeva Carpentaria u sjevernom Queenslandu.

Zbog svoje veličine ovi oblaci izgledaju kao da se protežu cijelim horizontom, relativno se brzo stvore obično u praskozorje, zbog toga ih i nazivaju „Morning Glory“ ili „Jutarnja slava“ i znaju ostati u takvoj formaciji po nekoliko sati.

Fenomen tubularnih oblaka je postao čak i turistička atrakcija jer jedriličari i piloti ultra lakih letjelica vole na njima „jedriti.“ Iznad Burketowna u Australiji čak za to postoji i naziv „jedrenje po oblacima.“

Tubularni oblaci nastaju kombinacijom takozvanih gravitacijskih valova i kružnom turbulencijom na vrhu gravitacijskog vala. Iako oni izgledaju kao da se uopće ne miču, unutar njih su strujanja izrazito jaka, dok se iznad njih stvara polje koje nalikuje „jet strujama“ zbog kojih su ovi oblaci toliko popularni kod pilota jedriličara. Zrakoplovi jedrilice zahvaljujući ovakvim nebeskim pojavama mogu satima letjeti na gotovo istoj visini prateći ravnomjerna zračne struje koje su za razlike od termala potpuno horizontalne.

Ove formacije spadaju u niske oblake, i „rođaci“ su takozvanim „Shelf“ oblacima koji se često mogu vidjeti na rubovima oluja. Tubularni oblaci ponekad zaista i mogu nastati prije neke oluje, kada se vlažne i tople mase zraka dižu s tla naročito s prvim jutanjim zrakama Sunca, no obično nastaju zasebno od oluja i često izgledaju kao horizontalni tornado.

Zadnji zabilježen primjer tubularnog oblaka je snimljen pored obale Brazila 06.02.2012. Nastao je kao i svi ovakvi oblaci, tople mase zraka pune vlage se dižu u visine, gdje se hlade i kondenziraju te ponovno padaju prema tlu u valovitom uzorku. Oblak koji vidimo se nalazi na vrhu takvih zračnih strujanja.

Tubularni oblak snimljen iz satelita nad sjevernim dijelom Australije – Queenslandom.

Giganti neba, tubularni oblaci.

Za tubularne oblake je tipično da se uglavnom stvaraju u blizini obale ili nad morem.

“Roll clouds” je još jedna naziv za tubularne oblake koji im je nadjenut zbog tipičnog izgleda velike zračne role koja se kotrlja nebom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Mysterious Tubular Clouds Defy Explanation