PONERIZACIJA DRUŠTVA

Nesportsko ponašanje prožima britansko istraživanje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

FT

Prema istraživanju Britanskog Medicinskog Časopisa provedenim nad 2700 znanstvenika, britanska su istraživanja proganjana nesportskim ponašanjem. Otkrili su da je 13% njih imalo saznanja iz prve ruke o britanskim istraživačima  koji su namjerno mijenjali ili prilagođavali podatke, dok je 6 % bilo svjesno nesportskog ponašanja koje nije bilo ispravno istraženo.

Britanski Medicinski Časopis je objavio rezultate na sastanku u Londonu gdje su stručnjaci natjerani na jače djelovanje kako bi se uhvatili u koštac s, kako su sami rekli, problemom kojeg mnoga sveučilišta, bolnice i ostale znanstvene institucije ignoriraju.

Fiona Godlee, urednica Britanskog Medicinskog Časopisa, je rekla da je istraživanje pokazalo da “postoji značajan broj slučajeva i da ih britanske institucije propuštaju adekvatno istražiti, ako uopće.”

“Britanskom Medicinskom Časopisu je rečeno da je mlađim akademicima savjetovano da brigu zadrže za sebe kako bi zaštitili svoje karijere, dok ih se sililo da ne objavljuju svoja saznanja pod prijetnjom prekida ugovora ako progovore,” dodala je.

Jedan za drugim govornikom su rekli da Britanija ne bi trebala biti zadovoljna samo zato što su se prethodnih godina slučajevi prijevare događali u drugim zemljama. “Britanska javnost ne zna što se događa,” rekla je dr Godlee. “Ljudi moraju shvatiti da nesportsko ponašanje svakog dana utječe na pacijente i to je pronevjera javnih fondova.”

Urednici časopisa su često bili prvi koji bi naišli na slučajeve nesportskog ponašanja, kada bi otkrili nedosljednosti u znanstvenim ili medicinskim dokumentima, rekla je Elizabeth Wager, predsjednica Komisije za Publikacijsku Etiku, foruma za izdavače i urednike. “Ali oni nisu prave osobe za istraživanje nesportskog ponašanja,” rekla je. “Ta odgovornost leži na istraživačkim institucijama.”

“Ovo istraživanje Britanskog Medicinskog Časopisa se poklapa s našim iskustvom s COPE-om, gdje vidimo mnogo slučajeva institucija koje ne surađuju s novinarima i propuštaju ispravno proučiti istraživačko nesportsko ponašanje,” dodala je dr. Wagner.

Ginny Barbour, stariji urednik iz PLoS udruge novinara, je rekla da 1/3 ne uspjeva pronaći originalne podatke koji bi poduprli brojeve u znanstvenim dokumentima kada se to od njih traži.

Za razliku od ostalih zemalja, Velika Britanija nema nacionalno tijelo koje bi se bavilo istraživačkim nesportskim ponašanjem. Najbliži je ekvivalent Britanski Ured za Istraživački Integritet (RIO), utemeljen 2006. god. kao dobrovoljno tijelo većinom sponzorirano od strane sveučilišta.

“Britanski RIO je poštena i skromna organizacija i prošli smo kvrgavu vožnju (utemeljavanja) jer su mnogi igrači željeli da smrtno umremo,” rekao je dopredsjednik Mike Farthing, vicekancelar Sveučilišta Sussex. Ali, on se nada dodatnoj institucijskoj podršci kako bi u budućnosti mogli proširiti svoje aktivnosti.