PONERIZACIJA DRUŠTVA

Tinejdžer uhićen radi komentara objavljenih na Facebooku

Preveo i uredio: Krunoslav Gregorec

Matrix World

Digital Journal

Prošlog tjedna u Britaniji je uhićen tinejdžer, zbog, navodno, objavljenih komentara o smrti šestorice britanskih vojnika u Afganistanu.

Prema izvorima sa Sky News portala, Azhar Ahmed (19. godina star) iz Ravensthorpea u Velikoj Britaniji  je objavio komentare na svom Facebook profilu, kritizirajući količinu pažnje koju je dobila vijest o stradanju šestorice vojnika u eksploziji bombe u odnosu na pažnju koju dobijaju civili koji konstantno ginu u tom ratu.

Kometnar možete pogledati ovdje. Molimo vas, uzmite u obzir da je sadržaj komentara kontroverzan i da bi se neke osobe mogle uvrijediti. Uhićen je u Petak i optužen preko vikenda.

Glasnogovornik Yorkshirske policije je izjavio:

Njegova izjava nije bila jasno izrečena i zbog toga je upao u nevolje. ”

Ahmed je optužen za uznemiravanja javnog reda i mira na rasnoj osnovi i pojaviti će se na sudu u Dewsburyu 20. ožujka, 2012. godine. Vojnici su ubijeni na dan 6. ožujka, u dosad najsrmtonosnijem napadu na britanske postrojbe, kad je njihovo oklopno vozilo razneseno eksplozivnom napravom kućne izrade. Ovaj događaj je povećao broj stradalih britanskih vojnika od kad je počela vojna kampanja u Afganistanu na 404 poginula vojnika.

Izgleda da ovih dana morate biti posebno oprezni, ako mislite objaviti svoje mišljenje na Facebooku.

Komentar Mstrix Worlda:

Evidentno je da se društvene mreže nadgledaju i prate od strane različitih državnih agencija o čemu smo pisali ovdje i ovdje, naše slobode govora se svakodnevno sve više smanjuju. Sigurni smo da će ovakvih primjera biti sve više. Prije nepunih mjesec dana u žarištu su bili zakoni ACTA, SOPA i PIPA, o kojima smo također pisali, ali jako malo ljudi obraća pažnju na sve represivnije mjere nadgledanja interneta o kojima se jako malo govori u javnosti. Htjeli mi to priznati ili ne mi zaista počinjemo živjeti u BIG BROTHER državama i to nas uistinu zabrinjava!