TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Iz Afrike? Nova teorija baca sumnju na pretpostavku kako smo svi potekli iz afričkog kontinenta

Preveo i uredio: Krunoslav Gregorec

Matrix World

Mail Online

Znanstvenici su izrazili sumnju na jednu od ključnih teorija ljudske evolucije nakon otkrića kako su preci modernog čovjeka možda izumrli prije nego što se mislilo.

–        Za Homo Erectusa se vjerovalo kako je postojao usporedno sa Homo Sapiens u Aziji oko 500o. godina.

–        Znanstvenici sada vjeruju kako je nestao barem 100,000. godina prije pojave Homo Sapiensa

–        Novi dokazi podržavaju tezu o “multi-regionalnoj” kolijevci čovječanstva

Zvanična znanost je do sada ovako zamišljala selidbu prvih ljudi iz Afrike, no sve je više dokaza da se pradavni čovjek razvijao na različitim područjima planete.

Za Homo Erectusa se vjerovalo kako je izravni predak naše vrste Homo Sapiensa. Za navedene vrste se vjerovalo, kako su u jednom vremenskom periodu, postojale usporedno – sve do sada. Homo Erectus je migrirao sa prostora Afrike otprilike prije 1.8 milijuna godina. Prije otprilike 500,000. godina nestao je sa područja Afrike, te većim dijelom, s područja Azije, no vjerovalo se da je preživio na područjima Indonezije, unazad 35,000 godina. Rani preci modernog čovjeka su naselili to područje prije oko 40,000. godina i zato se vjerovalo kako su prebivali usporedno sa Homo Erectusom.

Fosilizirani ostaci lubanje Homo Erectusa.

Nova istraživanja pokazuju kako bi ta pretpostavka mogla biti kriva i da je Homo Erectus nestao sa tih područja mnogo prije dolaska Homo Sapiensa u Aziju. Nova iskopavanja i analize datiranja pokazuju kako je Homo Erectus nestao u periodu od najmanje 143,000. godina pa sve do 550,000. godina. U slučaju da je ovo točno, suprostavlja se široko prihvaćenoj teoriji postanka, popularno nazvanoj “Out of Africa”, čija je glavna teza da je ljudska vrsta potpuno evoluirala prije nego je počela migracije po područjima izvan Afrike.

Fosilizirani ostaci skeleta Homo Erectusa.

Ovaj model predviđa preklapanje postojanja između Homo Sapiensa i starijih vrsta koje su naslijedili izvan Afrike. Kao dokaz za taj model se smatrala činjenica o duljini postojanja Homo Erectusa, koja bi se sad mogla pokazati krivom.

Dr. Etty Indriaty sa Sveučilišta Gadjah Mady, jedan od voditelja istraživanja na nalazištima na indonezijskoj rijeci Solo, je izjavio: “Homo Erectus vjerovatno nije dijelio stanište s modernim čovjekom.” Alternativna “multi-regionalna” teorija predlaže da se moderna ljudska vrsta razvila od starijih vrsta iz Azije, Afrike i Europe.

Istraživanje je objavljeno na online časopisu Public Library of Science.