TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Laseri se mogu koristiti u točnom navođenju udara munje!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Pop Sci

Lasersko svjetlo ne samo da može uzrokovati udar munje, već ga može i navoditi da konstantno udara u jedno te isto mjesto, ovaj nevjerojatan podatak su nam otkrila najnovija istraživanja.

O upravljanju munja uz pomoć laserskih palica se istražuje već decenijama, jer se s potencijalnim uspjehom ovog istraživanja otvaraju potpuno nove mogućnosti iskorištavanja okidanja i upravljanja udara munja koje bi udarale u jedno specifično mjesto.

„Ispaljivanje laserske zrake u atmosferu može stvoriti ionizirani kanal s kojim se munja upravlja ka određenoj točci na tlu. Laserske-munjevite palice bi mogle postati alternativa za pokretanje raketa,“ otkrila je Aurlien Houard iz Laboratoire d’Optique Appliquée iz Palaiseaua u Francuskoj, ko-autorica ove studije.

Rakete koje bi se „palile“ na munje bi u stvari bile napajanje energijom munja uz pomoć materijala provodnika, kao što se neke vrste soli, no stvaranje lasera za upravljanje munjama je puno lakše napraviti nego li tako pokrenute rakete.

Francuski tim znanstvenika je napravio niz testiranja kako laseri utječu i kontroliraju munje. Oni su upravili lasersku zraku između različito nabijenih elektroda. Laser je tada ionizirao prostor između elektroda starajući luk plazme – nešto kao laboratorijsku munju – i na takva način se stvorio izboj energije koji je prolazio točno preko laserskog ionizirajućeg kanala.

Na slici vidite snimke iz eksperimenta, na gornjoj je fotografiji prikaz obične munje, dok je u donjoj fotorafiji prikaz munje koja ide kroz ionizirani kanal koji je stvorio laser.

Tada je tim počeo eksperimentirati s različitim udaljenostima elektroda i elektrodama koje imaju i različite oblike i svojstva. Poznato je da munja prati put u kojemu ima najmanje otpora udarajući u najbližu stvar ili objekt koji se nalazi pored takvog kanala s najmanje otpora, a to je upravo put koji su oni napravili s laserom.

Kada nisu koristili laser, munja bi udarila ili u najviši vrh elektrode ili u najbližu elektrodu, no kada bi upalili svoju lasersku palicu, munja bi udarila u mjesto koje je ciljala laserska zraka.

Najinteresantnije otkriće francuskog tima znanstvenika je da su munju mogli kontrolirati s laserom i preusmjeriti je čak i nakon što je ona već krenula svojim prirodnim putem, nakon što bi upalili lasersku zraku trenutak nakon pokretanja munje, munja bi poslušno skrenula i udarila u mjesto koje je laser ciljao.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Američkog Instituta za Fiziku: AIP.