PONERIZACIJA DRUŠTVA

Britanska vlada želi pristup svim telefonskim i internetskim podacima korisnika

Preveo i uredio: Krunoslav Gregorec

Matrix World

The Raw Story

Britanska vlada je u procesu stvaranja prijedloga zakona prema kojem bi sve telekomunikacijske kompanije (telefonski, mobilni i internetski pružatelji usluga) morale snimati sve transakcijske podatke građana u periodu od godinu dana i prosljeđivati ih na zahtjev sigurnosnih službi.

U tu bazu podataka također bi se spremali Facebook komunikacija, Twitter komentari – uključujući izravnu korespodenciju između korisnika – pa čak i komunikacija između igrača na online igrama.

Povezano: autor SOPA-e traži od pružatelja Internet usluga da drže podatke korisnika minimalno 18 mjeseci

Prema izvorima tiskovine The Telegraph, “The Communications Capabilities Development Program” – (CCDP) je već kritiziran od strane branitelja privatnosti, jer smatraju da pruža dozvolu za zlouporabu privatnosti i povećava “Big Brother” potencijal za univerzalno nadgledanje. Međutim, britanska vlada program vidi kao glavno oružje u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala i prijedlog legislative za stupanje na snagu se očekuje u svibnju.

Informacije koje bi se čuvale ne bi samo uključivale sadržaj poziva ili mailova, nego bi se, također, spremali brojevi ili email adrese. Na taj način bi se lako moglo vidjeti tko je s kim pričao i kada, te bi omogućilo policiji da lakše prati kretnje mobilnih i internet korisnika.

Vladin plan je digao brigu ne samo radi civilnih sloboda, nego i zbog činjenice da bi hakeri mogli iskoristiti takvu ogromnu bazu podataka, koju bi održavale privatne kompanije, a ne sama vlada.

“To će biti savršeno za hakiranje” izjavio je Gus Hosein iz organizacije Privacy International. “Svaki haker, svaka zlonamjerna prijetnja, svaka strana vlada će željeti imati pristup toj bazi!”

“Internet kompanijama će biti naređeno da spremaju podatke o tome tko su vaši prijatelji  i s kime se družite, ” dodao je. “Iako to može izgledati bezopasno, zahtijeva da se presretne svaka vaša interakcija s ljudima, a takvo nešto nikad nije učinjeno u demokratskim društvima. ”

Također postoji bojazan da bi pružatelji usluga mogli iskoristiti podatke za ciljano oglašavanje na mobitelima i računalima.

Slična ideja je predložena od strane laburističke vlade, ali povučena je zbog protivljenja javnosti. U to vrijeme konzervativna vlada je optužila laburističku za nerazboritost, da bi oni sada oživjeli istu ideju, navodno nakon što su službe sigurnosti lobirale kod državne tajnice Therese May.

The OpenRights grupa na svojim stranicama je objavila anti-CCDP peticiju. Opisuju ovaj plan kao besmislen, preskup i ilegalan i izjavili su o osnivanju masovnog pokreta s ciljem osporavanje CCDP-a