SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkrivena rijetko viđena četvrtasta galaktika

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Universe Today

LEDA 074886, patuljasta galaktika neobičnog četvrtastog oblika, se naziva i „galaktika smaragdnog reza.“ (Tipičan četvrtasti oblik korišten ta obradu i finaliziranje smaragdnih dragulja. Op. Ur.)

Ovu neobičnu galaktiku su nedavno otkrili znanstvenici s Tehnološkog Sveučilišta iz Swineburnea u Australiji, njihovo otkriće, znanstvene oznake; LEDA 074886 je patuljasta galaktika udaljena 70 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u grupi od 250 drugih galaktika.

Doktor Alister Graham, voditelj istraživanja i pomoćni profesor na spomenutom sveučilištu je dao izjavu za Universe Today u kojoj kaže: „Ovo je uzbudljivo otkriće. Vidio sam na tisuće galaktika no ni jedna nije izgledala kao ova.“

Četvrtastu galaktiku je otkrio astrofizičar dr. Lee Spiter s japanskim Subaru teleskopom široko-kutne pretrage.

Smatra se da je neobičan izgled galaktike nastao zbog kolizije dvije galaktike, vrlo moguće s nekim galaktikama satelitima ne većih od NGC 1407, zbog čega je LEDA 074886 postala najsjajnija galaktika od 250 ostalih pratilja iz lokalne grupe.

„Isprva smo mislili da se vjerojatno radi o nekakvoj gravitacijskoj plimnoj interakciji zbog čega je LEDA 074886 dobila ovakav neobičan oblik, no sada nismo baš sigurni, jer se njen oblik poklapa s oblikom galaktike koja se sudarila s dvije druge galaktike,“ rekao je dr. Graham.

Uz to što je neobičnog četvrtastog izgleda, LEDA 074886 također ima stelarni disk unutar sebe, koji je postavljen tako da ga i jedva možemo primijetiti. U tom disku zvijezde rotiraju brzinom od 33 kilometra na sekundu, i zvijezde su unutar njega poredane spiralno.

„Ova nas stvar jednostavno zasmijava jer tako nešto ne bi trebalo postojati,“ rekao je dr. Alister Graham.

Iako su četvrtaste galaktike rijetke, one se na kraju mogu vratiti u normalan oblik.

„Interesantno je spomenuti da bi se i mi u dalekoj budućnosti za tri milijarde godina, kada se naša galaktika sudari s Andromedom, također mogli naći u galaktici četvrtastog oblika,“ rekao je sa smijehom dr. Graham.

Studija ovog tima će biti objavljena u tiskovini: The Astrophysical Journal. Za više informacija o ovom otkriću posjetite web-stranicu Subaru Teleskopa.