TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Umjetno stvoreni virus koji hakira i kontrolira mozak: Imate li nešto protiv?

Prevela i uredila: Violeta Štetić

Russia Today

Danas prosječni korisnik računala ne može držati ni svoj stroj sigurnim. Kako će onda svijet izgledati kad hakiranje uma postane jednostavno kao inficiranje stroja kompjutorskim virusom? Ljudsko znanje o DNK nanotehnologiji i biomolekularnom procesiranju raste eksponencijalno svake godine. Dakle, zaštita vašeg vlastitog mozga od povrede sigurnosti bi mogla postati izazov najvišeg prioriteta 21. stoljeća.

Sintetička biologija postaje jedna od najmoćnijih tehnologija na svijetu. Međutim, mnogi ljudi se boje da bi se igre znanstvenika s genetikom različitih oblika života mogle oteti kontroli i otvoriti vrata novom dobu bio-hakiranja i bio-terorizma.

Prirodno stvoreni virusi i bakterije ne samo da uzrokuju bolest, nego također kontroliraju ponašanje i općenito stanje nositelja, ali bez malicioznosti. Međutim, posljedice izloženosti umjetno stvorenom virusu bi mogle biti puno ozbiljnije od glavobolje ili groznice.

Sintetička biologija će dovesti do novih oblika bio-terorizma,“ rekao je stručnjak za sigurnost Marc Goodman za Daily Mail. „Bio-zločin je srodan računalnom zločinu u ranim osamdesetima.”

Virusi i bakterije manipuliraju kemikalijama u ljudskom tijelu i, programirajući ih da šalju odgovarajuće agense u mozak, bio-programer potencijalno može preuzeti kontrolu nad žrtvinim ponašanjem.

Vidimo početne faze industrije sintetičke biologije. Neki osnovni zadaci poput dekodiranja, umetanja i izrezivanja dijelova DNK i relativno uspješni pokušaji kloniranja su više – manje sve što moderna znanost može izvesti.

Hakiranje mozga zvuči stravično zar ne?

Ali u osamdesetima računalna znanost je bila na istom nivou nezrelosti. U to vrijeme nitko zapravo nije mogao vjerovati da će dvadeset godina kasnije svaka osoba imati veću moć nad računalom – i to ne samo onim koji joj pripada – nego najbolji tadašnji programeri.

“Stanice su živa računala i DNK je programerski jezik kojim se može kontrolirati i utjecati na životne oblike,” vjeruje Andrew Hessel sa Singularity sveučilišta NASA-inog istraživačkog kampusa.

„Sintetička biologija – zapis života,“ kaže Hessel. „Brzo se razvija. Razvijat će se brže nego računalne tehnologije.“

Programiranje DNK je u ovom trenutku ipak više špekulacija. Ne postoji okolina za razvoj ili okosnica za manipuliranje stanicama. Baš kao kod računalnog programiranja, prvo se moraju razviti skupovi osnovnih instrukcija prije nego što bi prosječni koder mogao izvršiti složeniji zadatak.

Industrija se brzo razvija i budućnost programiranja DNK se čini svijetla. Ali kada se povuku paralele s računalnom znanošću, bilo bi bolje za čovječanstvo da prepozna problem „malicioznih bio-programera“ sa svom mogućom ozbiljnošću i da proaktivno razvije obrambene i protu – ofenzivne metode.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.