SVIJET POD LUPOM

Uzrokuje li zemljino magnetsko polje samoubojstva?

Prevela i uredila: Ivana Kali

New Scientist

Mnoge životinje osjećaju zemljino magnetsko polje, pa zašto ne bi i ljudi, pita se Oleg Shumilov s Instituta za ekološku problematiku sjeverne Rusije. Shumilov je pratio aktivnost u zemljinom elektromagnetskom polju od 1948.-1997. i ustanovio da su grupirane u tri sezonska doba svake godine: od ožujka do svibnja, u srpnju i posljednji u listopadu.

Iznenađujuće, također je ustanovio da se geomagnetski  vrhunci poklapaju s povećanim brojem samoubojstava  u sjeverno-ruskom gradu Kirovsku u istom periodu.

Shumilovo saznanje o korelaciji, poput ove, ne znači nužno da je to povezano, ali on ukazuje i na nekoliko drugih studija koje sugeriraju da postoji veza između ljudskog zdravlja i geomagnetizma. 2006. objavljeno je istraživanje  o kardiovaskularnom zdravlju  i smetnjama u geomagnetskom polju u časopisu Ogledi s područja geofizike (Survey in Geophysics 7) gdje je izveden zaključak da je ta veza moguća i da su  efekti više izraženi na višim geografskim širinama.

Dvostruki vrhovi

Autor članka Michael Rycroft, bivši voditelj Europskog geoznanstvenog društva (European Geosciences Society) kaže da zdravstveni problemi zbog geomagnetskih utjecaja  pogađaju 10-15% populacije.

Ostali su došli do sličnih rezultata (odnosi  se na rezultate Shumilova) u nezavisnom setu podataka, što sugerira da bi ta dva faktora ipak moglo nešto povezivati, kaže Rycroft.

Jedna australska studija iz 2006. npr. također pronalazi povezanosti između povećanja broja samoubojstava i geomagnetske aktivnosti. (Bioelektromagnetika br. 27, str. 155).

Oluje u mozgu

Psihijatri su također primjetili povezanosti između geomagnetske aktivnosti i stope samoubojstava. Članak s podacima o 13-godišnjim praćenju samoubojstava i magnetskih oluja, praćenih i objavljenih u Južnoj Africi, također su sugerirali da postoji povezanost.

Geomagnetske oluje – periodi visoke geomagnetske aktivnosti koje uzrokuju solarne baklje, također su  dovedene u vezu s kliničkom depresijom.

1994. objavljena je studija koja ukazuje na  povećanje od 36,2% u broju ljudi primljenih u bolnicu radi depresije, u periodu od dva tjedna nakon geomagnetskih oluja (Britanski psihijatrijski časopis br. 164, str.403).

Što bi mogao biti uzrok te veze, ostaje nepoznanica.

„Intrigantna veza između geomagnetizma i samoubojstava zahtijeva više istraživanja da bi znali što je pokreće,“ kaže Rycroft.

Je li ključ u našem okruženju?

Najprihvatljivije objašnjenje za vezu  između geomagnetske aktivnosti te depresije i  samoubojstava je da geomagnetske oluje dovode do destabilizacije cirkadijskog ritma  i proizvodnje melatonina,“ kaže Kelly Posner, psihijatrica na američkom Kolumbijskom sveučilištu.

Pinealna žlijezda – epifiza koja regulira cirkadijski ritam i proizvodnju melatonina, osjetljiva je na magnetsko polje. “Cirkadijski regulatorni sustav ovisi o ponavljanim utjecajima iz okoliša putem kojih se usklađuje unutrašnji sat,“ kaže Posner.

Magnetsko polje mogao bi biti jedan od tih ključnih utjecaja iz okoliša. Geomagnetske oluje mogu poremetiti tjelesni sat ubrzavajući sezonske emocionalne poremećaje i isto tako uzrokujući povećani rizik od samoubojstava,“ rekla je Posner u časopisu New Scientist.

Nema sumnje u to da mozak reagira na podražaj uzrokovan elektromagnetskim poljem – spirale koje proizvode elektromagnetsko polje mogu potaknuti mišićni trzaj postavimo li ih iznad nečije glave.

U svakom slučaju Shumilov, koji je svoje podatke o istraživanjima  predstavio Europskoj geoznanstvenoj uniji na uobičajenom sastanku u Beču u Austriji prošle godine, ipak ne vjeruje da geomagnetska  aktivnost djeluje na svakog podjednako.

Statistike o samoubojstvima

Shumilov je također prezentirao bolničke podatke koji se odnose na 6000 trudnica koje su prošle rutinske testove praćenja otkucaja srca kod njihovih fetusa,  u periodu između 1995.-2003. godine. Kod 15% fetusa periodi smetnji srčanog ritma poklapali su se s periodima visoke geomagnetske aktivnosti.

Shumilov prihvaća činjenicu da manjak sunčeve svjetlosti u sjevernim zemljama može utjecati na depresiju, ali vjeruje da geomagnetizam može biti još jedan faktor, još uvijek podcijenjen.

Problem sa studijama o uzrocima samoubojstava je što su one još uvijek rijetkost,“ kaže Klaus Ebmeier, psihijatar na sveučilištu Oxford. “Na granici ste toga da dobijete lažne rezultate: Studija o uzrocima trebala bi obuhvatiti populaciju čitave zemlje.

Cosmo Hallstrom, član Kraljevskog psihijatrijskog kolegija slaže se s tom konstatacijom.

Potrebno je biti veoma pažljiv sa statistikama o samoubojstvima“, kaže on. “Različite zemlje o njima različito izvješćuju. Katoličke države su vrlo nesklone dijagnozi – samoubojstvo. Skandinavske zemlje smatraju to pak socijalnom nepravdom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Interesira li vas više o ovoj temi pročitajte:

SOLARNE BAKLJE: Sunce utječe na našu psihu

Upravo objavljeno izvješće o neobičnom solarnom ciklusu!

Znanstveno istraživanje upozorava: Čovječanstvo će se možda suočiti s „Vrtlogom smrti“