PRIZMA DRUŠTVA

Krupnija tijela, što ne valja s njima?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

PlusModelMag

U siječanjskom izdanju časopisa PLUS Model, krupnija manekenka Katya Zharkova je istaknuta u eksplozivnom editorijalu gdje su otkrivene provokativne statistike i izjave. Prije 20 godina je prosječna modna manekenka težila 8% manje od prosječne žene. Danas teži 23% manje.

Prije 10 godina krupnije su manekenke u prosjeku nosile veličine između 12 i 18. Danas je upitna potreba za različitošću u veličini unutar industrije krupnijih modela. Većina krupnih manekenki na pločama agencija nose veličine između 6 i 14 dok kupci i dalje izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Većina se manekenki s modnih pista prema indeksu tjelesne mase nalazi na fizičkim kriterijima za anoreksiju.

50% žena nose veličinu 14 i više, ali većina je prosječnih odjevnih kombinacija od veličine 14 naniže.

Ako nastavimo ignorirati i uzdati se u odluke drugih o onome što želimo vidjeti, promjena se neće nikada dogoditi. Moramo biti glasni i proaktivni, strpljivi i realni.

   Katya Zharkova

Natuknice o tome kako možemo stvoriti promjene:

  • Poduprite tvrtke koje su vaši prodavači
  • Koristite internetske društvene stranice i šaljite e-mailove kako bi brandovi i dizaneri znali što osjećate u vezi odijevanja, opcijama i korištenju manekenki ravnih veličina (mršavih modela) koje vam dostavljaju
  • Vaš novac se broji! Ako prestanete kupovati u Dućanu A i dajete im na znanje da nećete kupovati odjeću koju vam prodaju, to će podići zabrinutost
  • Koristite svaku aveniju i priliku koju dobijete kako bi se vaš glas čuo
  • Indijski dizajneri trebaju vašu podršku

Odgovor na pitanje glasi: ništa nije loše s našim tijelima. Mi smo bombardirani oglasima o gubljenju težine svakog dana, nekoliko puta dnevno jer je multimilijunska dolarska industrija ona koja vreba strah od debljine. Ne treba svatko biti mršav, naša su tijela prekrasna, a ovdje nije riječ ni o zdravlju jer ni svaka mršava osoba nije zdrava.

Ono što želimo je jednakost pri kupnji i modni odabir kakav imaju sitnije žene. Sitnijoj se ženi ne može prodavati slikama krupnijih žena, a od njih se očekuje da će odgovoriti na slike žena malih veličina 6 i 8? Mi nećemo! Kada je započela industrija krupnijih modela, oni su bili rangirani od veličine 14 do 18/20, a kao kupci žudimo za tim danima kada smo se identificirali s manekenkama i osjećali dobro zbog kupnje.

Da li se primičemo tom cilju? Da li vam se učinkovito prodaju brandovi koji žele vaš novac?