SVIJET POD LUPOM

Uvid u šokantnu terapiju za depresiju

Prevela i uredila:urednici MW-a

Matrix World

Science
Od 1930. godina prošlog vijeka, liječnici su drmali mozgove depresivnih bolesnika sa strujom za ublažavanje njihovih simptoma.Tretman, poznat kao Elektrokonvulzivna terapija (ECT), funkcionira, ali to može izazvati gubitak pamćenja i zbunjenosti i dovesti do poteškoća formiranja novih  uspomena. 

Danas, liječnici općenito to ograničavaju na pacijente koji su teško bolesni, uključujući i one kod kojih postoji rizik za samoubojstvo. Sada, studije slika mozga  ukazuju na dio mozga koji je najviše pogođen, i možda ukazuje na sigurnije, manje invazivne načine za postizanje istih rezultata.

Slika prikazuje smanjenje u vezama mozga prije ( narančasto ) i nakon liječenja ( plavo )

Depresija može biti uzrokovana prevelikom aktivnošću mozga, kaže fizičar i neuroznanstvenik Christian Schwarzbauer sa sveučilišta Aberdeen u Velikoj Britaniji. “Mozak može  biti toliko pun interne komunikacije da postaje zaokupljen sobom, i da je manje u mogućnosti obraditi informacije koje dolaze iz vanjskog svijeta”, kaže on, ističući kako su studije pokazale da osobe s depresijom imaju  povišenu povezanost između moždanih mreža uključenu u pozornost pažnje, u praćenje unutarnjih i vanjskih znakova, prisjećanju  prošlosti, i kontroliranju emocija.

U studiji  iz 2010. godine, psihijatar Yvette Sheline i kolege na Washington University School of Medicine u St. Louisu, Missouri, utvrdili su da su te preaktivne mreže konvergirane na zajedničkom mjestu  u regiji pod nazivom dorsal medijalni prefrontalni korteks. Ova zajednička točka, nazvana dorsal centar, može pregrijati mreže mozga zajedno na način koji dovodi do depresije, pretpostavljaju autori.

dorsal medijalni prefrontalni korteks

Prema novim spoznajama, to bi mogao biti taj centar pod utjecajem ECT. U studiji koju je vodio psihijatar Ian Reid sa sveučilišta u Aberdeenu, Schwarzbauer i kolege su izveli funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) i skenirali devet depresivnih bolesnika prije i nakon ECT. Umjesto fokusiranja na aktivnosti u prethodno osumnjičenim područjima mozga, istraživači su ispitali povezanost u mozgu u cjelini, ispitujući promjene u krvi kisikom u oko 27.000 točaka, poznatijem kao voxels (3D slike ekvivalent pikselima na zaslonu računala). Voxeli su smatrani vrlo povezani ako njihove promjene u opskrbi krvi kisikom snažno koreliraju -ako jedan ode gore, i drugi je otišao do sličnog stupnja.

Nakon tretmana s ECT povezanost je dramatično smanjena u jednom klasteru voxela oko predjela zvanog dorsolateralni prefrontalni korteks, izvijestili su istraživači danas u službenom žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences. Smanjenje u povezanosti ogleda se poboljšanjem simptoma, iznose pacijenti. Područje smanjene povezanosti uključuje dorsal centar prethodno identificiran od straneShelina i kolega. Ovaj nalaz ukazuje da ECT smanjuje utjecaj u dorsolateralnom prefrontalnom korteksu u ovom centru.

Jer je dorsal centar  mjesto gdje se pozornost, pamćenje i emocije  konvergiraju, njegova pojava kao cilj EST objašnjava kako i terapijski uspjeh , tako i nuspojave od oštećenja memorije, navode autori.

“Ovo je važna studija. Ona pruža uvid u vjerojatnog mehanizma ETC-a” Sheline kaže. Ona dodaje da su i antidepresivni tretman i kognitivne terapije pokazali da smanjuju pretjeranu povezanost u nekim područjima.

No, istraživački psiholog Jennifer Perrin, koautor novog članka, upozorava: “Još uvijek nije poznato da li ti pristupi smanjuju povezanosti u određenom području koje smo našli.” Ona kaže da su potrebna daljnja istraživanja kako bi vidjeli je li taj učinak jedinstven za ECT ili je značajka drugim tretmanima,također.

Perrin kaže da otkriće može otvoriti vrata za tretmane koje ciljaju područje više izravno. Na primjer, u transkranijskoj magnetskoj stimulaciji, magnetsko polje se prenosi preko kože iznad ovog dijela mozga, slično istraživanje moglo bi istražiti može li ta tehnika biti učinkovitija. Autorove metode analize povezanosti također se mogu koristiti za proučavanje drugih poremećaja, poput shizofrenije, autizma ili demencije, kaže.

Komentar Matrix Worlda:

Mozak je najdelikatniji organ ljudskog tijela, o kojemu znanost jako malo zna. Koliko god vrli liječnici smatrali da elktro šokovi – u bilo kakvom obliku – nisu abrazivna i naprasna tehnika, toliko se mi više brinemo gdje se i kako razvija moderna znanost o poremećajima moždanih funkcija i ljudskoga uma. Pitamo se kako uopće mogu koristiti ECT kada postoji na stotine naučnih radova o tome kako elektro-šokovi ubijaju moždane stanice i uništavaju poveznice među njima, drugim riječima polako ali sigurno lobotomiziraju jadne ljude KOJE BI se trebalo liječiti. I ovo je još jedno istraživanje koje s etikom i moralom ima jako malo posla jer bi u budućnosti s liječenja jako lako mogli preći na mijenjanje kognitivnih procesa kod; mršavih, debelih, politički opasnih, društveno upitnih i tako dalje. Stara poslovica kaže: put do pakla popločan je dobrim namjerama.

Koliko je često znanost postala maćeha prema čovjeku s jasnim stajalištem da LJUDE TREBA KONTROLIRATI otkrijte u slijedećim tekstovima:

Masovna ubojstva – democidi i novi svjetski poredak!

Znanstvenik koji kontrolira ljude

HAARP i druge tehnologije koje sponzoriraju vlade da bi kontrolirali naša životna iskustva!

Vlade širom svijeta podižu nivo dozvoljene radijacije na bazi politike, a ne znanosti!!!

Istina o floru – Što bi svaka majka trebala znati

10 Modernih metoda za kontrolu uma

Bioetički profesor predlaže: drogirati stanovništvo kako bi prihvatilo Novi „ zeleni“ svjetski poredak!

S novim eugničkim zakonom, australska djeca bi se trebala sterilizirati bez dozvole roditelja!?

Bill Gates, Monsanto i eugenika

“Etičari” tvrde da ubijanje novorođenčadi treba biti dozvoljeno?!?!

ZNANSTVENA DIKTATURA: Nova Eugenika – kontrola stanovništva modernim metodama! Dio: 2

ZNANSTVENA DIKTATURA: Nova Eugenika – kontrola stanovništva modernim metodama!