MISTERIJE

Baterija iz dubokog mora izlazi na svjetlo

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

ScienceNews

Znanstvenici su otkrili neobičnu vrstu baterije na dnu Pacifičkog oceana: ona je živa, a pogone ju mikrobi koji žive blizu hidrotermalnih otvora. Dok papaju štetne kemikalije koje puštaju mjehuriće s morskog dna, ova bića stvaraju električne struje koje teku kroz zidove struktura nalik dimnjacima, a koje oni naseljavaju.

“Količina energije koju proizvode ti mikrobi je prilično skromna,” rekao je biolog s Harvarda i inžinjer Peter Girguis koji je 5. prosinca predstavio istraživanje na sastanku Američke Geofizičke Udruge (American Geophysical Union). “Ali tehnički bi se unedogled mogla proizvoditi energija.”

Girguis se nada da će iskoristiti ovu struju za senzore morskog dna. On i njegovi kolege su izmjerili struju ugrađivanjem elektroda na stranicu ovog podvodnog dimnjaka, 200 metara ispod površine u Juan de Fuca Ridgeu na sjeverozapadnoj obali Pacifika.

Da bi bolje shvatili izvor struje, istraživači su u laboratoriju sagradili umjetni dimnjak. Jedna cijev koja je imitirala unutrašnjost dimnjaka bila je napunjena otopinom sumporvodika koji smrdi poput pokvarenih jaja, ali je ukusan ventilacijskim mikrobima. Druga cijev, s vanjske strane, je sadržavala samo morsku vodu.

Znanstvenici su uzgojili film mikroba na komadiću pirita, metalnog minerala koji je pronađen u prirodnim dimnjacima, a koji je povezivao dvije cijevi. Struja koju su proizvodili mikrobi u piritu se povećala kada im je dano više hrane što ukazuje da je ova struja način na koji mikrobi stvaraju kontakt s kisikom u morskoj vodi van dimnjaka. Čini se da je pirit skretnica elektronima koji se stvaraju kada mikrobi svedu sumporvodik na ove molekule kisika koje reagiraju kako bi formirale vodu.

Neki bi mikrobi mogli stupiti u kontakt s kisikom izravno iz vode koja se procijedi kroz pore prirodnih dimnjaka, predlaže John Delaney, morski geolog sa Sveučilišta Washington iz Seattla.

Girguis se slaže da je to moguće, ali ne izbacuje njegov “odlučujući” dokaz da električne struje pomažu bićima da, u ljudskim terminima, dišu.

“Ovo mijenja naš način razmišljanja o metabolizmu na ventilacijama,” rekao je.