PONERIZACIJA DRUŠTVA

400 Afganistanki u zatvoru zbog bijega od prisilnih brakova

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Business Insider

Oko 400 žena i djevojki je zadržano u afganistanskim zatvorima zbog „moralnih zločina“ koji uključuju bijeg od kuće kako bi izbjegnule batine ili prisilni brak, prema istraživanju.

Deset godina nakon svrgavanja Talibana, vlada je zajedno s obećanjima Zapada obećala novu eru prava žena za što se pokazalo da je to pravedni sustav koji je ostao „zaglavljen protiv njih u svakoj etapi“.

Skoro sve tinejdžerice koje su zadržane u zatvoru su, zajedno s barem polovicom odraslih žena zatvorenica, optužene za nemoral, bilo za vanbračni seks ili bijeg.

Kazna zatvora zbog nemorala je u kontinuiranom porastu otkad je vrhovni sud presudio da svaka žena koja se nađe u bijegu od kuće i koja odmah ne ode kod bliskog rođaka ili na policiju, treba biti zatvorena.

Izvještaj kojeg  je objavio Nadzor za Ljudska Prava nalazi da su mnoge zatvorenice pobjegle od prisilnog braka ili od nasilnog supruga i tazbine.

U nekim su slučajevima žene bile optužene da su prakticirale vanbračni seks nakon što su bile silovane ili prisiljene na prostituciju, navodi se.

Kenneth Roth, izvršni direktor, je rekao: „Šokantno je da su i 10 godina nakon svrgavanja Talibana žene i djevojke još uvijek zatvarane zbog bijega od kućnog nasilja ili prisilnog braka.“

„Nitko ne bi trebao biti zatočen zbog bijega od opasne situacije čak i kod kuće. Predsjednik Karzai i afganistanski  saveznici bi trebali poduzeti odlučne mjere kako bi prekinuli ovu nasilnu i diskriminacijsku praksu.“

Bijeg, prema afganistanskom kaznenom zakoniku, nije prekršaj, ali vrhovni je sud 2010. god. preporučio da se žene i djevojke koje pobjegnu od kuće trebaju zatvoriti kao mjera predostrožnosti protiv prostitucije i promiskuiteta.

Sud je odbio komentirati izvještaj.

Ujedinjeni su narodi procijenili da je oko ¾ brakova u Afganistanu prisilno, a nevjenčane djevojke su ponekad poklonjene ili zamjenjene umjesto miraza ili kako bi se razrješile nesuglasice.

Samo neke žene mogu dobiti razvod. Ako umjesto toga pobjegnu, suprugova obitelj obično podigne tužbu i za vanbračni seks kao dodatnu kaznu, saznaje se u izvještaju.

Izvještaj koji sadrži 120 stranica, imena „Morala sam pobjeći“ („I Had to Run Away“), obznanjuje da je od tada postignut važan napredak  u školovanju djevojaka i dozvoljavanju žena da uđu u politiku, a zabilježen je i pad u  smrtnosti žena pri porodu.

Međutim, predrasude protiv njih su ostale jednake u legalnom sustavu, piše.

„Čak i najstrašnije zlostavljanje koje žene prožive čini se da izaziva ništa više od tužiteljevog slijeganja ramenima, unatoč zakonima koji kriminaliziraju nasilje nad ženama,“ rekao je gospodin Roth.