TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Izgubljena civilizacija Amazonije otkrivena nakon spaljivanja prašume za ispašu stoke

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Mail Online

Otkriveno je na stotine spomenika nestale civilizacije u Amazoniji koja je do sada bila potpuno nepoznata znanosti. Arheolozi su do sada otkrili preko 200 geometrijski pravilnih ostataka na tlu; od perfektno oblikovanih kružnica do kvadrata – većina njih uredno povezana antičkim cestama. Ostatci su datirano do 200. nove ere do 1283. nove ere.

Temelji različitih konstrukcija su prvi put ugledali svjetlo dana 1999., nakon što je spaljena površina prašume duljine 180 kilometara za ispašu stoke u amazonskom dijelu Bolivije.

Prvi spomenici su izvirali iz gline Amazonije, na nekima su se vidjeli ostaci snažni zidovi širine deset metara, dok su drugi bili zaštićeni rovovima širine deset metara i dubine tri metra uz kojih su stajali ostaci zidova širine 90 centimetara.

Najveći od rovova je imao dijametar od 300 metara.

Strukturirani zemljani nasipi ili geoglifi se mogu spaziti širom izgorenih područja Amazonije i vrlo se lako mogu vidjeti u području koje sada nalikuje na Savanu – čak i uz pomoć korištenja Google Eartha.

Tim znanstvenika je analizirao nalaze i objavio ih u žurnalu Antiquity.

Oni su otkrili kako je najveća koncentracija ostataka primijećena na 200 metara visokom platou kojeg okružuju riječne doline.

S takvim položajem pripadnici nepoznate civilizacije imali su značajnu mogućnost obrane od eventualnih napadača, također su bez problema mogli vidjeti sve ljude koji im se približavaju s rijekama.

Većina naselja je bila izgrađena blizu izvora s vodom.

Znanstvenici pretpostavljaju da su neki od otkrivenih ostataka mogli imati ceremonijalne funkcije, zbog iznimno simbolički postavljenih geoflifa.

Ko-autorica studije Denise Schaan s državnog Sveučilišta iz Sao Paula u Brazilu je izjavila:

Ne znamo točno jesu li nasipi imali striktno ceremonijalnu ili obrambenu funkciju. Jasno nam je da je ovo područje bilo gusto naseljeno s populacijom koja je uglavnom ostajala na jednom području, također smo shvatili da su oni obitavali na ovom području tik do dolaska Europljana u Južnu Ameriku.“

Schaan je pretpostavila da je 300 ljudi bilo potrebno za građenje jednog geoglifa, ako se uzme u obzir i pomoć domaće populacije koja je obitavala na području. Što je značilo da je na području s ostacima nepoznate civilizacije živjelo oko 60,000 ljudi.

Ona je odala kako je vjerojatno skriveno na desetke tisuća geoglifa pod ostatkom prašume.

Arheološka istraživanja i iskapanja su otkrila kako je u područjima s geoglifima stalno obitavala određena populacija ljudi, te su otkrili ostatke lončarstva, keramike, ugljena i fragmente brusnih kamenja.

Ovi nalasci su osporili prijašnja znanstvena uvjerenja da je područje moglo zadovoljiti potrebe samo manje migracijske populacije raštrkane u jednostavnim selima.

No umjesto toga Amazona je imala kompleksne centre s razvijenim društvima. Ove civilizacije su najvjerojatnije bile izbrisane s lica zemlje zahvaljujući zarazama koje su konkvistadori donijeli sa sobom iz Europe prije više od 500. godina.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.