TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Nova teorija o životu ujedinjuje polja znanosti

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Astrobiology Magazine

Zemlja je živa, tvrdi nova znanstvena teorija o životu koja je proizašla iz Sveučilišne medicinske škole Case Western Reserve. Trans-disciplinarna teorija pokazuje da navodno neživi objekti – na primjer planete, voda, proteini i DNA – jesu u stvari živi.

Erik Andrulis, dr. sc., docent molekularne biologije i mikrobiologije, je unaprijedio svoju kontroverznu okosnicu u rukopisu „Teorija porijekla, evolucije i prirode života“ („Theory of the Origin, Evolution and Nature of Life“), objavljenom u recenziranom časopisu Life. Njegova teorija ne objašnjava samo evolucijske pojave života na Zemlji i u svemiru nego i strukture i funkcije postojećih stanica i biosfere.

Erik Andrulis, dr. sc., docent molekularne biologije i mikrobiologije

Andrulisova teorija ujedinjuje kvantnu i nebesku mehaniku kao prilog rješavanju dugoročnih paradoksa i zagonetki u kemiji i biologiji. Njegovo se nesvakidašnje rješenje ovog esencijalnog problema u fizici razlikuje od uobičajenih pristupa, poput teorije struna, jer je jednostavna, nematematička i eksperimentalno i  iskustveno provjerljiva.

Osnovna ideja Andrulisove okosnice je da se sva fizička stvarnost može modelirati jednim jedinim geometrijskim entitetom koji ima živuće karakteristike: vijugom. Taj takozvani „žiroskopski model“ prikazuje objekte – čestice, atome, molekule i stanice – kao kvantne paketiće energije i tvari koji mogu kružiti između probuđenih i mirnih stanja oko singulariteta, centra žiroskopskog modela. Singularitet, i sam oblikovan kao vijuga, je potpuno kompatibilan s termodinamičkom i fraktalnom prirodom života. Primjer ovih ugniježđenih, međusobno sličnih organizacija je ruska lutka Matrjoška.

Stavljanjem činjenica žiroskopskog modela unutar činjenica prikupljenih tijekom znanstvene povijesti, Andrulis potvrđuje pretpostavljeno postojanje osam zakona prirode. Jedan od njih, prirodni zakon jedinstva, određuje da su žive stanice i bilo koji dio vidljivog univerzuma nesvodljivi. Ovaj zakon formalno ustanovljava da postoji samo jedna fizička realnost.

Drugi prirodni zakon diktira pridržavanje atomskog i kozmičkog kraljevstva identičnim organizacijskim ograničenjima. Pojednostavljeno, atomi u ljudskom tijelu i solarni sustavi univerzuma se ponašaju i kreću na jednak način.

Modernoj znanosti nedostaje ujedinjujuća, interdisciplinarna teorija života. Drugim riječima, trenutne teorije ne mogu objasniti zbog čega je život ovakav kakav jest i nikako drugačiji, kaže Andruis. Ova opća paradigma opskrbljuje svježu perspektivu karaktera i značenja života, nudi rješenje produženih problema i nastoji okončati razdorne debate.

Jedna se rasprava vrti oko znanstvene zasluge James Lovelockove popularne Gaia hipoteze. Prikazujući Zemlju teoretskim sinonimom za život, Andrulisova paradigma potvrđuje Gaia premisu da su svi organizmi i njihovi okoliši na Zemlji blisko integrirani kako bi se stvorili od jednog samoregulatornog kompleksnog sustava.

Gaia hipoteza

Još jedna legendarna svađa je ona između biblijskih kreacionista i neodarvinističke evolucije. U prikazu porijekla i evolucije života kao posljedice prirodnih zakona i evolucijskih sila, ova teorija sintetizira argumente i raspršuje pretpostavke obiju strana ove kreacijsko-evolucijske rasprave.

Kako bi se testirala ova paradigma, Andrulis je osmislio dvosmjerni protočni dijagram koji prikazuje i predviđa dinamiku energije i tvari. Dok bi ovakvi dijagrami mogli biti nepoznati nekim znanstvenicima, oni su standardni zapis kemičarima, biokemičarima i biolozima.

Andrulis je iskoristio svoju teoriju kako bi uspješno predvidio i identificirao skriveni  potpis RNK biogeneze u svojem laboratoriju u Sveučilišnoj Medicinskoj Školi Case Western Reserve. On sada primjenjuje žiroskopski model na ujedinjenje i objašnjavanje evolucije i razvoja ljudskih bića.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.