PONERIZACIJA DRUŠTVA

Djeca vojnici – gdje je kraj vladavini psihopata?

Autor: Ljubica Šaran

U Sudanu su me dodijelili čovjeku koji je upravo ubio svoju ženu. Nisu mi dali oružje ali sam toj osobi pomogao u otimanju hrane iz sela. Djevojke koje su odbile postati prostitutke su odmah ubili pred našim očima,“ riječi dječaka vojnika starog 15 godina.

Na stotine tisuća djece u više od 40 zemalja širom svijeta se prisiljava ili namami u različite vojske, gdje postaju djeca vojnici, njihovi starješine ih ne pošteđuju baš ničega od; skupljanja raznesenih tijela iz minskih polja, prisustvovanja ispitivanju i mučenju neprijatelja, egzekucija hladnim oružjem, javnim bičevanjima, silovanjima i održavanju javnih kuća.

Dječak vojnik u Sudanu.

Ujedinjeni narodi su pretvaranje djece u vojnike proglasili „internacionalnim ratnim zločinom,“ jer se kosi s „Konvencijom o Pravima Djece“ koja je 1992. proglašena internacionalnim zakonom. Do 2005. godine 192 zemlje svijeta su potpisale ovu konvenciju, što je više potpisnica od „Konvencije o pravima ljudi,“ no u stvarnosti se ona i te kako krši.

Do danas Konvenciju o pravima djece nisu ratificirale; Somalija i Sjedinjene Američke Države.

Mnoge vojne i paravojne organizacije u velikoj mjeri krše prava djece i prisiljavaju ih na stvari koje se kose i s osnovnim ljudskim pravima, a kamo li pravima djece.

Vjerojatno mislite kako se ovakve grozne stvari događaju isključivo u nesretnim zemljama koje se ne mogu podičiti demokracijom i razvijenim socijalnim normama, no to nije istina.

16-to godišnjak u službi njenog veličanstva u Iraku.

U ožujku 2011., britanski The Guardian je otkrio mračnu tajnu svoje zemlje, to jest činjenicu da Ministarstvo obrane Velike Britanije i Vojska Ujedinjenog Kraljevstva u službu primaju djecu staru 16 godina.

U Britaniji 16. godišnjaci nemaju pravo glasa, ne smiju piti alkohol i ne smiju upravljati motornim vozilima, ne smiju iznajmljivati porniće u videotekama čak ni ratne filmove kao što je Apokalipsa danas – jer su prenasilni, ali se mogu pridružiti vojnim snagama, ispaljivati bojevu municiju, i prolaziti rigorozne psihičke i fizičke treninge koji su teški i većini odraslih.

Nečuveno je da u XXI. vijeku, u zemlji koja se uz SAD smatra vodećom svjetskom demokracijom, dopušta da 16. godišnja djeca završavaju kompletnu vojnu obuku i da mogu biti podvrgnuta stegovnim mjerama i zatvorena u vojnim zatvorima u slučaju da ne poštuju stroge vojna pravila.

Zbog ovog teksta je Britanija povukla maloljetnike iz službi u zonama opasnosti kao što su Afganistan i Irak, ali zbog sve gore ekonomske situacije mnogo je maloljetnika i maloljetnica iz ekonomsko najugroženijeg segmenta britanskoga društva koji ne vide drugu mogućnost egzistencije nego da se pridruže vojsci i tako zarade za život.

Mogu li uopće djeca koja prolaze kroz užase ratovanja i ubijanja odrasti u normalne i zdrave ljude?

Za sada se 16. godišnji maloljetnici u britansku vosku pridružuju s blagoslovom i potpisom roditelja no, ova „demokratska“ zemlja je odbila prihvatiti zakon o ponovnom potpisivanju vojničkih ugovora, kada djeca vojnici napune punoljetnost i kada mogu sami odlučiti je li takav rizičan posao za njih ili ne.

Trenutačni zakon 16. godišnje vojnike obavezuje služenje od šest godina bez prava na razvrgavanje ugovora, dakle mogu otići iz vojske tek nakon šest godina. Maloljetnici se najviše maltretiraju za vrijeme obuke i za vrijeme službovanja, starije kolege i oficiri ih uglavnom vide kao žutokljunce i manje vrijedne suborce.

Od 1995. – 2002. u britanskoj je vojsci umrlo četiri maloljetnika, i to sami u barakama, od to četvoro dvoje su imali tek 17. godina. Za vrijeme istog perioda 59 je pokušalo samoubojstvo, stoji u izvješću Our Kingdoma.

2010. godine britanskoj se vojsci pridružilo 14,185 regruta, od toga je 3,630 to jest preko 25% bilo mlađe od 18. godina.

Iste zakone možemo naći i u; Rusiji i Irskoj.

Australija, Kanada, Novi Zeland i SAD regrutiraju maloljetnike od 17. godina.

Koliko se ovo krši s UN konvencijom o pravima djece vi sami možete prosuditi.

Ako ovakvo što postoji u razvijenoj zapadnjačkoj demokraciji, onda nas više ništa ne može začuditi u ostatku svijeta, zar ne?

Šestogodišnji dječak iz Sudana pored lubanje nekog nesretnika nabijenog na kolac.

U novijoj povijesti imali smo prilike vidjeti što se sve događa s djecom vojnicima u; Nigeriji, Liberiji, Kambodži, Runadi, Kongu, Sudanu, Angoli, Čečniji, Čadu, Ugandi, Afganistanu. Šri Lanki, Iraku, Kolumbiji, i mnogim drugim zemljama.

Strašno je da takva djeca prolaze kroz procese dehumanizacije; fizičkim mučenjem, izgladnjivanjem, silovanjem, psihičkim ugnjetavanjem i omalovažavanjem, teškim fizičkim radom, ove strahote idu toliko daleko da su se u određenim sukobima koristila djeca stara tek sedam godina, koja su prolazila nečovječne torture i slala se u najveće borbe najčešće naoružana automatskim oružjem. Postoje i jako dobro zabilježeni slučajevi u kojima su djeca stara između 8-11 godina obučavana za bombaše samoubojice od kojih su neki uspjeli raznijeti sebe i druge.

U Kongu, Sudanu i Ugandi djeca vojnici prolaze najgore tretmane, nakon mučenja naređuje im se ubijanje prijatelja s kojim se najviše zbliže, a koji ne pokazuje mogućnost „napredovanja,“  javno silovanje se smatra dijelom treninga bez obzira na spol i dob, možete i sami promisliti koliko i kako ovakve stvari utječu na biće koje se tek razvija.

“Trening” i dehumanizacija u Africi, kako od djeteta što brže stvoriti ubojicu i silovatelja?

Naročito je veliki broj djece vojnika na području Afrike, u zadnjih 15 godina službeno je oteto 10,000 djece za vojsku Lord’s Resistance Army (LRA) u pokrajini Gulu u sjevernoj Ugandi. Neslužbeno, riječ je o barem 4-5 puta većim brojkama. Djeca se konstantno novače u vojsku jer je s njima lako manipulirati, nakon indoktrinacije i dehumanizacije djeca vojnici počinjavaju najgore moguće zločine bez postavljanja pitanja.

Jugositočna Azija još uvijek prakticira novačenje djece stare 9-10 godina u različite paravojske.

UNICEF je izvijestio da LRA kidnapira djecu staru tek pet godina, no većinom su im meta djeca stara oko osam godina, dok ih ne zanimaju djeca starija od 16, u slučaju ako djeca imaju obitelji, najčešće ih se regrutira tako što im se pred očima ubijaju roditelji i obitelj i nakon toga ih se tjera da marširaju do Sudana u kojem se obično bore, prolazeći sve moguće torture i „trening“ do krajnjeg odredišta u koje obično već stignu zaražena HIV-om ili nekom drugom bolešću, trudni i najćešće krvavih ruka jer ih se usput tjera da ubijaju druge. Naravno do Sudana ili nekog drugog krvavog ratišta stignu već emocionalno eutanazirani i mentalno paralizirani. Svi oni koji ne mogu držati korak se ubijaju često na najbrutalnije načine kako bi poslužili drugima za trening i zastrašivanje.

U Demokratskoj Republici Kongo, većinom su djeca do 15. godine starosti izvršavala javna mučenja, ubojstva, genocidna čišćenja, sakaćenje zatvorenika i roblja po rudnicima dijamanata i zlata i slične stvari koje ih promijene i mentalno unakaze za čitav život.

Poznat je slučaj dječaka vojnika Kalamija koji je u Kongu morao ubiti cijelu obitelj, raskomadati njihova tijela i pojesti ih kako bi poslužio drugima za primjer da znaju što će se dogoditi svakome tko ne posluša ratne zapovjednike. Kalami je nakon oslobođenja rekao: „Moj život je gotov, nemam za što živjeti.“

Djevojčice vojnici se konstantno prisiljavaju na prostituciju i često su seksualno roblje nadređenih zapovjednika.

Koliko tuge vidite u očima ove djevojčice vojnika, što li je sve prošla to samo ona zna!?

Osim što se djeca vojnici pretvaraju u ubojice i mučitelje, pretvara ih se u ovisnike o alkoholu i drogama najčešće su u pitanju amfetamini, krak, kokain, brown-brown pomješan s barutom i različita sredstva za umirenje. Djeci vojnicima je zabranjeno da plaču, jauču, zabranjeno im je pokazivati bol, bolest, ne smiju izražavati sumnju i postavljati ikakva pitanja, od njih se očekuje da budu poslušni i efikasni bez obzira što im je zadatak i u kakvom su stanju.

Četverogodišnji Hussein Jarboo iz Palestine drži automasku pušku AK-47.

Djevojčice vojnici, često ubiju ili izbace iz vojske nakon što ostanu trudne to jest tik pred porodom, mnoge od njih umru za vrijeme trudnoća jer ih se psihički i fizički muči i dalje siluje. Do sada su humanitarne organizacije rehabilitirale najviše dječaka, djevojčice često ne dožive svoju punoljetnost, a i ako prežive njihove su priče puno teže tako da ni izvješća o djevojčicama vojnicima ne sadrže kompletnu istinu o njihovim sudbinama koje nalikuju najgorim i najbolesnijim hororima.

Poznat je podatak da su ratni zapovjednici u Afganistanu i Angoli imali danak u krvi koje su sela morala ispunjavati ako nisu željela biti sravnjena sa zemljom, no o takvima stvarima malo tko vodi brigu i zapravo o tome se ne priča puno.

Web stranica „Fight the Slavery Now“ pretpostavlja da je trenutačno diljem svijeta unovačeno oko 350,000 djece vojnika, no također smatraju da će njihov broj svake godine sve više rasti.

A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier – Ishmaela Bea, potresna knjiga o dječaku viojniku.

Za sada jako malo istine izlazi na vidjelo o djeci vojnicima, rijetko se dogodi da se unovačena i „trenirana“ djeca mogu spasiti iz pakla u koje su ih ubacili odrasli. Jedan takav slučaj je postao poznat javnosti objavljen u knjizi: „A Long Way Gone: Memoirs of a Boy SoldierIshmaela Bea koji je opisao svoje pakleno iskustvo dječaka vojnika u Sierra Leoni kojeg su regrutirale vladine snage, tjerajući ga da gleda i sudjeluje u ekstremnom nasilju prema pobunjenicima i nedužnim civilima koje su sretali na putu iskorjenjivanja svega što nije podržavalo vladinu tiraniju.

Kongo, rupa bez dna u kojoj svakodnevno umiru djeca vojnici.

Djeca vojnici imaju jednaka prava, točnije nemaju ih, kao i moderno roblje o kojem smo pisali u tekstovima o traffickingu ljudima, o tome koliko je ova tema neravnopravno zapostavljena u svim humanitarnim organizacijama i političkim skupovima se jako dobro vidi, jer osim par usamljenih organizacija koje pokušavaju rehabilitirati djecu vojnike, ne mogu naći ni jednu noviju akciju koja bi značajnije primijenila ili poboljšala stanje djece vojnika.

Dugo sam razmišljala kako da napišem ovaj tekst i koliko ISTINE s koliko DETALJA mogu napisati u 1000 riječi. Prava istina o djeci vojnicima i psihopatskim vladarima koji im upropaštavaju živote ne može stati u jedan kratak tekst, dok pišem ovaj uradak po raznim krajevima planete muče se, ranjavaju i ubijaju djeca vojnici.

Kada shvatimo da su djeca vojnici živa bića koja trebaju pomoć, a ne neka statistika i otužna brojka kakve humanitarne organizacije tada ćemo svi zajedno nešto možda moći promijeniti na bolje.

Do tada, oni će ostati sam mrtvo slovo na papiru i ništa više.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Facts and figures on child soldiers -Victim and Perpetrator in one

Child Soldiers

UNICEF – Convention on the Rights of the Child

A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier

Child Soldiers

Did You Realize that American Troops are fighting against Child-Soldiers?

Britain’s child soldiers