TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Usporavanje oceanskih struja ubrzalo vrtnju Zemlje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

NewScientist

Ponekad se čini da neki mjeseci protječu brže od ostalih, ali u studenom 2009. god. se to zaista i dogodilo. Događanja na Južnom oceanu su se udružila kako bi natjerala Zemlju da se vrti malo brže skraćujući tako polovicu dana u mjesecu za 0,1 milisekundu.

Razni čimbenici utječu na brzinu zemljine rotacije. Na primjer, ako se vjetrovi koji šibaju planet uspore, Zemlja se vrti brže kako bi očuvala kutni moment.

Ali u studenom 2009. god. je bilo još nekoliko zemaljskih uzročnika. Antarktička cirkumpolarna struja je snažna oceanska struja koja okružuje kontinent. Stephen Marcus i njegovi kolege iz NASA-inog Laboratorija za Mlazni Pogon (Jet Propulsion Laboratory- JPL) u Kaliforniji i Instituta za Zemaljsku Fiziku iz Pariza u Francuskoj su primjetili da je naglo usporila 8. studenog 2009. god. samo da bi ubrzala dva tjedna kasnije.

Precizni podaci o dužini dana su otkrili da su promjene odmah uzrokovale bržu zemljinu rotaciju, skraćujući tako svaki dan za 0,1 milisekundu. Baš kao i struje, dužina dana se vratila u normalu 20. studenog.

Ovo je prvi puta da smo vidjeli rapidnu promjenu u oceanima koja je dovoljno velika da utječe na zemljinu rotaciju, kaže Marcus. Događaj ne vrijedi ništa dok antarktičke struje izravno utječu na zdravlje ledenih pokrova.

Nitko zasigurno ne zna zbog čega su struje usporile, ali Marcus i njegovi kolege napominju da se to dogodilo ukorak s atmosferskim promjenama. Dva dana prije nego što su struje usporile, regionalni vjetrovi koji se kreću u istom pravcu su također usporili. Struje su se također vratile u normalno stanje dva dana nakon vjetrova. Vjetrovi pomažu poganjati struje, pa ovo i nije tako iznenađujuće. Ali neobično je vidjeti tako veliki odgovor, kaže Marcus.

Tong Lee, također iz JPL-a, vjeruje da mali pomak El Niña može biti krivac za pad brzine vjetra. To se, zauzvrat, može vratiti kao okolišni duh vremena: obrasci pokazuju da će se takvi obrati događati češće kao rezultat klimatske promjene.

Ovo nije jedini način na koji klimatske promjene mogu utjecati na zemljinu rotaciju. Obrasci pokazuju da će povećana razina mora okrenuti vodu prema polovima, vukući masu bliže zemljinoj osi i čineći  da se brže okreće.

Komentar Matrix Worlda:

Od početka rada naše stranice, upozoravamo na klimatske promjene na planeti, jedan od najvećih stabilizatora i čimbenika klime su stalne morske struje koje se nazivaju termalini jer služe kao veliki klima uređaj planete, hlade područje Ekvatora i zagrijavaju hladnije dijelove planete. Od nesreće Deep Horizona BP-a kada je u Meksički zaljev isteklo na stotine milijuna litara sirove nafte Meksička struja je gotovo nestala, što već sada možemo primmjetiti na promjenama klime i velikoj količini snijega koji je padao tijekom cijele zime na području Europe. Također tu je i konstantni problem topljenja glrčera i ledenih kapa s kojima u more dotiče velika količina slatke vode i tako remeti salinitet oceana i kretanje termalina iz polarnih predjela ka Ekvatoru, što uzrokuje poremećaj u temperaturama mora, smanjenje padalina diljem planete itd. Koliko su se struje poremetile je vidljivo i iz ovog teksta, a kakve će dodatne posljedice stvoriti na klimu, ćemo vrlo brzi svi osjetiti.