PONERIZACIJA DRUŠTVA

Pohlepa, nafta, plin i ekološke bombe!

Autor: Ljubica Šaran

Svijet se već godinama muči ekonomskom krizom koja nikako ne prolazi, u stvari sve je više nekada razvijenih država koje se nalaze na rubu potpunog kolapsa. U takvoj situaciji čovjek bi pomislio da sve grane svjetskog gospodarstva trpe i stagniraju, ali to nije tako.

Po naslovu već možete pretpostaviti tko su sretnici.

Osim multi bilijunske industrije oružja, lijekova i bankarstva (ubij, zakrpi i ukradi) kojima zarada polako ali sigurno raste svake godine, tu su i proizvođači nafte, naftnih derivata i zemnog plina koji zapravo ne znaju što će sa svim novcem koji zarade.

Je li pohlepnicima jedino važna nafta i profit koji ona donosi??

Zbog nafte i zemnog plina; stvaraju se ratovi, nestaju države, ubijaju se ljudi, uništavaju čitava ekostaništa, destabilizira se planeta zbog ‘frackinga’ – pumpanja vode pod velikim pritiskom u zemljinu koru kako bi se nafta što brže crpila, …,… i nikome ništa, svijet nijemo promatra u strahu hoće li cijena goriva porasti, hoće li to stvoriti lančanu reakciju poskupljenja, hoće li to još više ugroziti tanašni kućni budžet preopterećene srednje klase, a što su VELIKI pohlepni i stvaraju ekološke bombe, to nema veze.

Da bi mogli shvatiti o kakvim se povećanjima zarade radi, uzet ću za primjer Exxon Mobil. Ovaj naftni gigant je 2005., godine ukupno zaradio; 359 milijardi dolara, a 2010. godine je zaradio 486 milijardi američkih dolara. Ta razlika od 127 milijarde dolara je nastala dijelom zbog povećanja proizvodnje, a većim dijelom ZBOG POVEĆANJA CIJENA GORIVA I NAFTNIH DERIVATA.

Ta zarada jedne jedine naftne kompanije je zapravo veća od kompletnog današnjeg duga država nastalih raspadom Jugoslavije.

Među 11 najbogatijih kompanija svijeta 2010. osam ih je naftnih kompanija.

Wiki je objavila druga imena kompanija kojima ekonomska kriza nije naudila sa zaradama od:

Na prvom mjestu po zaradi je Exxon Mobil s već objavljenih 486 milijardi dolara

Royal Dutch Shell: 470 milijardi dolara

British Petroleum – BP: 375 milijardi dolara (Vlasnica Deepwater Horizona, koja je stvorila najveću ekološku katastrofu ikad.)

Sinopec: 289 milijarde dolara

Chevron: 253 milijarde dolara

Conoco Phillips: 251 milijarde dolara

Total S. A.: 233 milijarde dolara

Petro China: 221 milijarde dolara

Saudi Aramco: 182 milijarde dolara

I tako dalje. U prvih 11 kompanija s najvećom zaradom u 2010. godini, osam ih je naftnih kompanija, iskreno ne vjerujem da se to slučajno dogodilo, smatram da su ovi podaci u stvari pokazatelj koliko su energenti važna “roba” na planeti.

No što je s ekološkim opasnostima?

Nesreća Deepwater Horizona

Obalna Straža SAD-a je prijavila 18 incidenata curenja plina i nafte na bušotoni BP-ja pod nazivom Deepwatre Horizon -DH u periodu od 2000.-2010.

2008., 77 radnika ove bušotine je evakuirano jer se platforma počela naginjati na jednu stranu i tonuti zbog poremećaja balasta.

2009., inženjeri BP-ja, koji su pregledavali DH, su upozorili na opasnost od otkidanja sigrunonosnog ventila na dnu mora, zbog velikog pritiska.

U ožujku 2010., DH je iskusila probleme zbog crpljenja blata umjesto nafte nakon što su došli do podzemnih bazena s muljem i nakon što je podzemni dio pumpe upao u džep s plinom.

Krajem ožujka 2010., radnici su spriječili eksploziju i nastavili s radom po nagovoru kompanije.

Mehaničar s DH-a je posvjedočio da je bušotina mjesecima imala velikih problema no kompanija i uprava BP-ja su se oglušili o njihova izvješća i procjene rizika.

Do travnja 2010., ova platforma je kasnila s operacijama pet tjedana, uprava BP-ja je stvarala ogroman pritisak na radnike da započnu izvlačenje nafte punim kapacitetom bez obzira na konstantne kvarove.

20.04.2010., na Deepwater Horizonu je visoki pritisak metana otkinuo dio ventila za upravljanje pritiskom i nafta je zajedno s plinom pčela nekontrolirano šikljati u more velikom brzinom kroz bušotinu koja se nalazila na 2000 metara dubine.

Snimke ROV-a koje pokazuju kako sirova nafta šiklja u Meksički zaljev s područja bušotine Deepwater Horizon

Istog dana, malo prije deset sati navečer, plin iz bušotine je eksplodirao i zapalio platformu.

22.04.2010. DH je, nakon nezaustavljivog požara, potonula u more. 11 radnika je umrlo u ovoj nesreći.

Tako je počela jedna od najvećih ekoloških katastrofa na Zemlji (osim Chernobila, Three Mile Islanda i Fukushime) i naravno jedno od najvećih zataškavanja ikad.

Kao prvo BP nije htio priznati svoje greške i probleme na bušotini, uprava ove kompanije je bacala krivnju na zemni plin, a ne na svoju opremu koja je bila rastegnuta preko granica normalnih operacija, sve u ime profita.

Mjesecima nakon toga BP je smanjivao brojke sirove nafte koja se proljevala u mora, također je nekoliko puta objavila da su istjecanje u potpunosti zaustavili iako to nije bilo istina.

Sedam stručnih neovisnih izvješća je ukazalo kako čak šest sigurnosnih mehanizma na ovoj platformi nisu radili 32 sata pred eksploziju. Osim toga poseban cement kompanije Halliburton s kojim se kontrolirala bušotina nije bio namijenjen dubinama na kojima se nalazila sama bušotina.

Samo pet dana nakon nesreće, kontaminiran je veći dio Meksičkog zaljeva

Konzervativne procjene izvješćuju da je u Meksički zaljev zbog ove katastrofe isteklo 4,9 milijuna barela sirove nafte no vjerojatno se radilo o puno većim količinama o čemu mi vjerojatno nikada nećemo saznati istinu. Jedan barel iznosi: 117,34 litre.

Bez obzira na odštetu od pet milijardi dolara za koje su vlasnici i kontraktori morali platiti za nastalu ekološku štetu, pitanje je koliko će decenija trebati prirodi da se oporavi od ovog šoka, ne samo zbog istjecanja sirove nafte već i zbog toksičnog disperzanta koji je navodno trebao spriječiti širenje nafte, a u stvari je napravio još veći ekološki pomor i mijenjanje to jest usporavanje Meksičke struje koja je glavni stabilizator klime u zapadnoj i sjevernoj Europi.

Al Jazeera je krajem 2010. obzanila da toksični disperzant stvara kancerogena oboljenja i različite druge bolesti ne samo morskim stvorenjima koja su s njim imala doticaj već i ljudima koji žive u području Meksičkog zaljeva i svima koji su sudjelovali u čišćenju sirove nafte.

Sirova nafta iz Deepwater Hrizona u vodama Meskičkog zaljeva

Po zvaničnim procjenama u more Meksičkog zaljeva je proliveno 1,9 milijuna galona toksičnog disperzanta. Jedan galon iznosi 3,78 litara, sami izračunajte kako je Meksički zaljev postao toksični deponij.

Zašto?

Zato što je ovaj disperzant sačinjen od poli-aromatičnih hidro ugljika (PAH) i slični spojevi zabranjeni za korištenje u EU i Britaniji.

PAH je visoko kancerogen, mutagen, teratogeničan i automatski stvaraju mučninu i oboljenja različitih vrsta kod ljudi i životinja.

Ako mislite da iz bušotine DH-a više ne curi nafta, onda vas moram razočarati.

Snimka s Google – Skytruth koji pokazuje istjecanje nafte iz Deepwater Horizona 30.08.2011.

Web stranica Lean, je otkrila kako je i krajem kolovoza 2011., sirova nafta tekla iz DH-a, no o tome se ne priča u javnosti, za vladu SAD-a i za BP slučaj je davno završen i crpljenje nafte iz dubokih morskih bušotina se nastavilo zahvaljujući Obaminom predsjedničkom dekretu i dozvoli da se tako nešto nastavi.

Nova nesreća na pomolu, pored bušotine Elgin šiklja visoko tokični i zapaljivi hidrogen-sulfid

Možda čak i mislite kako su velike super moćne i bogate naftne kompanije nešto naučile iz ove tragedije, i tu vas moram razočarati. Najbolji dokaz da se ništa nije promijenilo na bolje u svijetu pohlepe i nafte smo doživjeli prije nekoliko dana. Točnije 25.03.2012., mediji su izvijestili kako se gotovo isti scenarij ponavlja s Totalovom platformom Elgin u Sjevernom moru. Mail Online je napisao detaljni pregled događaja na Elginu, a ja se ne mogu oteti dojmu da bi i najmanja iskra u ogromnoj količini plina koja nekontrolirano istječe iz bušotine udaljene ni 149 milja od obale Škotske i Aberdeena napravila još veću ekološku katastrofu od one Deepwater Horizona, jer bi se morske struje još više destabilizirale, a i onako zatrovan Atlantik pretvorio u još otrovniju smjesu.

U stvari otvoreni plamen već gori iz ispušnika platforme, no za sada vjetar tjera plin od plamena.

Svih 238 radnika Elgina je evakuirano i Total pokušava naći način kako da zatvori nekontrolirano curenje plina, nadam se da će imati više sreće i pameti nego li BP-jev Deepwater Horizon.

Dvije bušotine pored Elgina su evakuirane jer se nalaze u neposrednoj blizini ove Totalove platforme, u slučaju eksplozije, mogle bi se i one zapaliti.

Web stranica Mother Jones je prenijela izvješće BBC-ja da je najveća prijetnja hidrogen-sulfid, koji je toksičan za sve živo, a koji sada curi u Sjeverno more.

Simon Boxall iz Nacionalnog Oceanografskog Instituta Britanije je primijetio sljedeće:

Ista stvar bi bila da smo ispustili Agens Orange u ocean, jer bi velika količina mogla napraviti masovni pomor planktona, ribe i morskih biljaka.“

Indy Info je iznijela podatke da je Total znao za probleme na bušotini još prije mjesec dana ali je nastavio s radom kao da se ništa ne događa. David Hainsworth, menadžer za sigurnost zdravlja Totalovih radnika je iskreno izjavio:

Primijetili smo promjene u tlaku na G4 bušotini prije 3-4 tjedna i nismo bili baš sretni zbog toga.

Nisu bili sretni, naravno da nisu jer im to donosi manju zaradu, a za sigurnost i zdravlje nema veze, koga briga što pohlepa upropaštava morski život i prekraja termalinske morske struje koje stabiliziraju svjetsku klimu.

Dva mjeseca nakon katastrofe u Meksičkom zaljevu, sirova nafta i kancerogeni disperzant su već bili na dvije trećine puta ka Europi, unatoč usporenoj Meksičkoj struji.

Da to nisu samo obične riječi najbolje pokazuje podatak da je 12.06.2010., nakon ogromne količine disperzanta i sirove nafte u moru, Meksička struja na kratko potpuno prestala kolati, a nakon toga sve do danas teče usporeno i sa smanjenim intenzitetom. O usporavanju morskih struja smo pisali ovdje, a o tome da se nešto čudno događa s oceanima smo pisali ovdje i ovdje.

Global Rumblings je o tome napravio odličan tekst koji možete pogledati ovdje.

Ostaci dva čovjeka koji su pokušali krasti naftu nigerijskog naftovoda, no umjesto zarade dočekala ih je smrt zbog eksplozije plina na naftovodu. Lokalni mafijaši – vlastodršci ostavljaju tijela nesretnika na mjestu događaja kao pokaz što se dogodi svima koji kradu “njihovu” naftu

Ja se uopće nisam dotakla katastrofa koje se događaju u Sudanu i Nigeriji zbog nafte koja curi na sve strane kao što se nisam dotakla ratova koji su nastali zbog pohlepe za crnim zlatom u Libiji, Iraku i uskoro izgleda u Iranu.

Potpuno mi je jasno da ove informacije neće promijeniti stanje na bolje i da u stvari samo mogu dodatno deprimirati i onako opterećeno ljudsko biće, ali naš blog pokušava izvijestiti o informacijama koje se zbog očigledne ozbiljnosti i težine malo plasiraju u javnost.

Za kraj bi se vratila malo na našu ne tako davnu prošlost i raspad bivše države. Bez obzira što vi o tome mislite i kako percipirate razloge raspada Jugoslavije, interesantna je izjava profesora Siegfrida Tischlera, geologa sa Sveučilištau Gracu iz 2005. koji uporno tvrdi da je rat u Jugoslaviji napravljen upravo zbog NAFTE. Po njemu je glavni uzrok rata bila destabilizacija regije s primarnom svrhom cjepkanja Bosne i Hercegovine pod čijim su tlom British Petroleum i Amco pronašli preko 500 milijuna tona sirove nafte.

S obzirom na sve što se događalo i što se dan danas događa s pohlepom naftnih kompanija, takav scenarij nas uopće ne bi trebao čuditi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Has the Gulf Stream Stopped?

Dr Siegfried Tischler – On Ethics of Science

Wiki – List of oil spills

BP dispersants ‘causing sickness’

Deepwater Horizon explosion

Wiki – List of companies by revenue

 Wiki –  ExxonMobil

Is The Deepwater Horizon Well Still Leaking, Or Just Business As Usual?

‘One spark and we’ll have another Piper Alpha on our hands’: Naked flame that threatens repeat of Britain’s deadliest rig disaster is still alight on ‘well from hell’

Two more rigs evacuated after North Sea gas leak

Massive Gas Leak Could Be the North Sea’s Deepwater Horizon