TEHNOLOGIJA I ZNANOST

DNK otkriva – bilo je jako teško pripitomiti goveda!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Discovery News

Domaće sorte goveda nisu poznate po svojoj inteligenciji, možda je razlog tome jer im je obiteljsko stablo iznimno tanano. Genetički dokazi pokazuju da su svi pripadnici „taurnina“ – domaćih goveda i krava, nastali od samo 80 ženki koje su pripitomljene u jednoj jedinoj regiji Irana prije 10,500 godina. Studija objavljena u žurnalu Molecular Biology and Evolution je pratila genetske odlike modernih krava sve do njihovih ne baš tako davnih i brojnih prvotnih predaka.

Studijom su usporedili mitohodnrijski DNK izvađen iz 15 sačuvanih antičkih ostataka kostiju modernih krava i otkrili su kako gotovo i nema varijacija u DNK. Male varijacije znače da populacija nije imala puno različitih verzija mitohondrijskih gena s kojom se ova vrsta razvila.

Ranija istraživanja objavljena u PloS One sugerira kako su taurniska goveda naknadno možda dobila malu količini novih gena od europskih divljih goveda Aurochsa – Bos primigeniusa koji su bili pradavni i ogromni preci modernih papkara goveda.

Veličina i prijeka čud Aurochsa su i te kako mogli predstavljati problem davnim stočarima Irana. Vjerojatno je to razlog zbog čega se domestikacija dogodila u iznimno malom broju životinja. Autori studije sugeriraju da su ljudi mogli domesticirati Auroche samo ako su se već nastanili na nekom području i ako su imali sela.

„Važno je reći da smo samo u dvije prastare lokacije otkrili pripitomljavanje Aurocha u Dja deu i Cayonu, između kojih nema ni 250 kilometara udaljenosti,“ stoji u izvješću internacionalne grupe znanstvenika čija je voditeljica Ruth Bollongino sa Sveučilišta Mainz u Njemačkoj.

Heck krava, pokušaj ponovnog stvaranja Aurocha

Interesantno je da smo samo na tom području pronašli dokaze o ne-nomadskom načinu života koji datira do devetog milenija prije nove ere. Vrlo je vjerojatno da je pripitomljavanje divljih goveda bilo iznimno težak zadatak za nomadsku populaciju okolnih planinskih regija koji su umjesto goveda odlučili pripitomiti koze.

Nemojte misliti da su sve životinje koje se glasaju s dobro poznatim „Muuuuu“ nastali od istih predaka. Samo su taurninske krave i goveda nastali na Srednjem istoku.

Taurinska goveda – Bos taurus, mirna stvorenja koja možemo vidjeti u starim ‘western’ filmovima, su drugačiji od grbavih goveda – Bos indicusa ili zebua, ta vrsta je u stvari nastala na Indijskom potkontinentu to jest na području današnje Indije i Pakistana.

Aurochs je izumro zbog gubitaka staništa, lova i drugih faktora. Posljednji primjerak ove ogromne vrste goveda je umro u Jaktorowoj prašumi u Poljskoj davne 1627. godine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.