TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Ako odete spavati nakon učenja, zapamtit ćete više

Prevela i uredila: Ivana Kali

Matrix World

Good Is 

Ako ste dali sve od sebe učeći čitavu noć prije nekog važnog ispita ili prezentacije, vjerojatno vam je poznat  onaj frustrirajući osjećaj  zbrke u glavi dok se neuspješno pokušavate prisjetiti nekog detalja.

Ispada da ste možda stvarno trebali slijediti  onaj dobri stari savjet  i staviti knjigu prije spavanja pod jastuk.

Nova istraživanja otkrivaju da učenje prije samog odlaska na spavanje  poboljšava sposobnost  prisjećanja  na informacije koje smo nastojali zapamtiti. Istraživači su se odlučili pozabaviti  utjecajem spavanja na pamćenje, jer iako je bilo brojnih studija o dobrobitima spavanja, stručnjaci na ovom području  još uvijek nisu znali da li se informacije zaboravljaju za vrijeme spavanja ili  su uzrok zaboravljanja  dugi periodi nespavanja.

Znanstvenici su harvardske studente koji tijekom noći spavaju najmanje šest sati, podijelili u skupine i dali im zadatak da zapamte dva seta parova riječi :jedan set koji je semantički povezan  (po značenju), poput  npr. ‘škola’ i  ‘školska ploča’, a drugi set čine nepovezane, nasumce izabrane riječi. Jedna skupina  posvetila se učenju riječi u 9 ujutro, a onda su se okrenuli  svojim svakodnevnim aktivnostima. Druga skupina započela je sa učenjem  riječi u 21 sat , i odmah nakon toga otišli su na spavanje.

Ustanovljeno je da san nije imao utjecaj na pamćenje povezanih parova riječi, ali  su se zato oni koji su otišli na spavanje odmah nakon učenja, brže i lakše prisjećali nepovezanih parova riječi. Čak i bolje od toga, znanstvenici su ustanovili  da odlazak na spavanje, odmah nakon učenja – usporava  proces gubljenja pamćenja i produžuje vremenski period pamćenja  naučenih činjenica nakon što se probudimo. Ovo navodi na zaključak da je kritična točka u učenju nečeg novog –dovoljna količina kvalitetnog spavanja  koje, očito,  igra važnu ulogu u stabiliziranju novih memoriranih činjenica.

Sasvim sigurno treba pratiti studije koje će biti rađene na ovu temu, ali čini se da je da za one koji uče, spavanje  mnogo mudriji izbor od ‘noćarenja’.