U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Opasnosti soje su stvarne, pa čak i gore nego što ste mislili

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Natural Health Strategies

Promoviranje hrane od soje kao zdrave hrane dok se ignoriraju opasnosti soje i njezinih derivata bi trebalo biti razmatrano kao zločin protiv čovječnosti. Ako mislite da je ova izjava preekstremna, pročitajte ovaj članak do kraja, i tada provjerite što mislite!

Opasnosti od soje su temeljito dokumentirane u znanstvenoj literaturi zbog čega je teško povjerovati da mnoge zdravstvene i fitness zajednice i savjetnici, zajedno s većinom trgovina zdrave hrane, još uvijek promoviraju sojine proizvode kao ultra-zdravu hranu.

Nadamo se da će se ovo štetno pogrešno predstavljanje soje početi mijenjati kako opasnosti soje postaju poznatije.

Sažetak opasnosti od soje

 • Soja i njezini proizvodi sadrže visoke razine fitinske kiseline koja spriječava asimilaciju kalcija, magnezija, bakra, željeza i cinka
 • Namakanje, bujanje i dugačko, sporo kuhanje ne neutraliziraju fitinsku kiselinu
 • Pokazalo se da prehrana bogata fitinskom kiselinom uzrokuje probleme u rastu djece
 • Tripsin inhibitori u soji ometaju probavu bjelančevina i mogu uzrokovati poremećaj u radu gušterače
 • Testirane su životinje pokazale usporeni rast kada bi se hranile tripsin inhibitorima iz soje
 • Biljni estrogen koje je pronađen u soji, nazvan fitoestrogen, poremećuje endokrilne funkcije, odnosno ispravno funkcioniranje žlijezdi koje proizvode hormone, i sadrže potencijal uzrokovanja neplodnosti zajedno s promoviranjem raka dojke kod odraslih žena
 • Hipertiroza i rak štitnjače mogu biti uzrokovani sojinim fitoestrogenima
 • Dječja formula od soje je povezana s autoimunim bolestima štitnjače
 • Otkriveno je da soja povećava tjelesnu potrebu za vitaminom B12 i vitaminom D
 • Krhke sojine bjelančevine su izložene visokim temperaturama za vrijeme obrade kako bi se izolirao sojin protein i tekstura biljnih bjelančevina što ih čini neprikladnima za ljudsku probavu
 • Ovaj isti proces rezultira stvaranjem otrovnog lizinolanina i vrlo kancerogenih nitrozamina (Ne zvuči baš kao nešto što bi netko želio jesti, zar ne?)
 • MSG (također zvan slobodna glutaminska kiselina), potencijalni neurotoksin, se formira za vrijeme izrade hrane od soje. Mnogi proizvodi od soje sadrže i dodani MSG
 • Sojine namirnice sadrže povišene razine otrovnog aluminija, koji negativno utječe na nervni sustav bubrega i implicira pokretanje Alzheimerove bolesti

Ako vas ovaj popis opasnosti od soje ne natjera da pobjegnete kroz vrata vaše lokalne trgovine zdrave hrane, nastavite čitati. Postaje gore.

Hranjenje beba dojenačkom formulom napravljenom od soje jednako je davanju pilula protiv začeča

 • Otkriveno je da bebe koje su hranjene dojenačkom formulom napravljenom od soje imaju 13 000 do 22 000 puta više estrogena od onih koje su hranjene formulama baziranima na mlijeku
 • Bebe hranjene iznimno na formulama od soje primaju estrogen koji je ekvivalent (temeljeno na težini tijela) barem četiri ili pet pilula protiv začeća na dan! Dobro ste pročitali. Četiri ili pet pilula protiv začeća na dan! Kao kontrast, dojenačke formule bazirane na mlijeku ne sadrže skoro ništa fitoestrogena, kao ni ljudsko mlijeko čak i ako majka konzumira proizvode od soje.
 • Zabilježeno je povećanje odgođenog fizičkog razvoja među dječacima, uključujući smanjeni razvoj spolnih organa
 • Isto tako, mnoge djevojke danas pokazuju znakove puberteta, kao što je razvoj dojki i stidnih dlaka, prije osme godine, a neke čak i prije treće godine života
 • Oba ova abnormalna stanja su povezana s korištenjem dojenačkih formula od soje zajedno s izlaganjem „okolišnom estrogenu“ kao što je PCB (poliklorirani bifenili) i DDE (diklorodifenildikloroetilen), raspadni produkt DDT-a

Da li biste željeli svjesno izložiti vaše majušno dojenče opasnostima dojenačkih formula proizvedenim od soje?

Ali, zar orijentalne kulture ne jedu puno soje?

Čini se da su povijesno, orijentalne kulture konzumirale većinom tradicionalno fermentirane proizvode od soje kao što su miso, tempeh, natto i shoyu i tamari. (Tofu nije fermentiran i spada u kategoriju opasnih proizvoda od soje.) Oni su konzumirali ovu hranu od soje u malim količinama, kao začin.

 • Proizvodi od soje čine samo 1,5 % kalorija u kineskoj ishrani, otkrilo je istraživanje. (1977. Chang KC)
 • Stvarna soja koja se danas konzumira nije ona ista koju su konzumirale orijentalne kulture

Problemi sa izolatom sojinih proteina

 • Nadalje, moderne sojine namirnice su vrlo različite od onih koje se tradicionalno konzumiraju u Aziji. Većina ih je napravljena od sojinih proteinskih izolata (SPI) što je prah bogat proteinima izvađen industrijskim procesom iz otpadnih produkata proizvodnje sojinog ulja. To je način na koji industrija zarađuje na otpadnim proizvodima. Industrija je potrošila više od 30 godina i milijarde dolara razvijajući SPI
 • U istraživanjima ishrane, SPI je uzrokovao razne nedostatke kod štakora. Opće je priznato da soja uzrokuje manjak vitamina B12 i cinka, ali raspon nedostataka je bio iznenađujući
 • Iako se SPI dodaje u mnogo hrane, nikada mu nije odobren GRAS status („Općenito priznat kao siguran“). FDA je odobrila GRAS status za korištenje SPI-a kao veziva u kartonskim kutijama. Tijekom sojinog procesuiranja, stvaraju se mnogi dodatni otrovi, uključujući nitrate (koji su kancerogeni) i otrove zvane lizinolanini. Zabrinutost zbog lizinolanina u SPI-u je dovela do toga da FDA odbije GRAS status za SPI kao dodatak hrani
 • Unatoč ovim opasnostima sojinog proteinskog izolata, SPI je bazni sastojak dojenačkih formula napravljenih od soje. FDA čak dozvoljava tvrdnju da je zdrava ona hrana koja sadrži 6,25 grama po porciji

Znanstvena istraživanja koja pokazuju negativne učinke soje u ishrani:

Zaklada Weston Price ima popis istraživanja provedenih od 1971. do 2003. god. u kojima se vide negativni učinci soje u ishrani. Kako bismo vam dali predodžbu o tome koliko su ova istraživanja osuđujuća, evo nekoliko sažetaka. Uz ove, postoji ih i više od 50!

1986.

Fort P i ostali. Dojenje i inzulin – ovisni dijabetes u djece. J Am Coll Nutr 1986;5(5):439-441. U kontrolnoj su skupini djeca hranjena sojom razvijala dijabetes dvostruko češće od djece koja su dojena ili primala dojenačke formule bazirane na mlijeku. Ovo je bilo temeljeno na istraživanju da je Američka akademija za pedijatriju zauzela stav protivan korištenju soje u dojenačkim formulama. Ovaj je prigovor kasnije odbijen nakon što je AAP  zaprimila značajne potpore od Vijeća za dojenačke formule.

1994.

Hawkins NM i ostali. Potencijalna toksičnost aluminija kod dojenčadi hranjene posebnom dojenačkom formulom. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1994;19(4):377-81 (1994). Istraživači su otkrili koncentraciju aluminija u iznosu od 534 mikrograma/l u dojenačkim formulama napravljenima od soje, u usporedbi s 9,2 mikrograma/l u majčinom mlijeku. Autori su zaključili da dojenčad može biti ugrožena toksičnošću aluminija kada konzumiraju formulu koja sadrži više od 300 mikrograma/l.

1999.

Sheehan DM i Doerge DR, Pismo Dockets Upravnom odjelu (HFA-305), 18. veljače, 1999. Snažno protesno pismo dvaju vladinih istraživača iz Nacionalnog centra za toksikološka istraživanja poziva da sojin protein treba sadržavati upozoravajuću etiketu umjesto potvrde zdravlja.

1999.

White L. Udruga, Konzumacija tofua u srednjoj dobi povezana s ubrzanim starenjem mozga. Plenarna sjednica br. 8: kongitivne funkcije, Treći međunarodni simpozij o soji, program, studeni 199, stranica 26. Istraživanje koje je u tijeku o japanskim Amerikancima koji žive na Havajima je otkrilo statističku povezanost između dvije ili više porcije tofua tjedno i „ubrzanog starenja mozga“. Ovi sudionici koji su konzumirali tofu u srednjoj dobi su imali niže kongitivne funkcije kasnije u životu i veću učestalost pojave Alzheimera i demencije.

2001.

Strom BL i ostali. Izlaganje dojenačkim formulama baziranim na soji i endokrinološki i reproduktivni  rezultati u mlađoj odrasloj dobi. JAMA 2001, 21. studeni ;286(19):2402-3. Iako je u medijima izvješteno kao obrana od dojenačkih formula od soje, istraživanje je u stvari otkrilo da djeca hranjena sojom imaju više reproduktivnih problema i češće boluju od astme u odrasloj dobi.

FDA ima znanstvene informacije o opasnostima soje, ali ih odlučuje ignorirati

Možda ste mislili da ljudi jednostavno nisu upoznati s otrovnim učincima soje, da su industrija hrane i FDA možda bili pogrešno informirani o pretpostavljenim dobrobitima i vrlo stvarnim opasnostima soje. Nažalost, to nije bio slučaj.

Ako jednostavno napravite istraživanje o „soji“ u Bazi podataka otrovnih biljaka pri američkom FDA Centru za sigurnost hrane i primjenjene ishrane, možete i sami vidjeti ove podatke.

Upravo tamo, crno na bijelom, naći ćete 288 istraživanja o soji, a većina je fokusirana na otrovna svojstva i učinke soje. Nije lako shvatljiv i lagan pristup aktualnim istraživanjima, ali je uzrok velikoj zabrinutosti spoznaja da je FDA imala tu informaciju i svjesno odlučila ignorirati opasnosti, baš kako je to učinila s mnogim ostalim aditivima i lijekovima.

Tragično je misliti o ljudskoj patnji koja je mogla biti izbjegnuta samo da je FDA bila opreznija i saslušala svoje znanstvene savjetnike.

Zapanjujuće je misliti da upravo savezne agencije čiji su mandati, između ostalog, „promovirati i zaštiti javno zdravstvo, nadgledati proizvode za daljnju sigurnost nakon što se nađu u upotrebi, i pomoći javnosti da dobije točne, znanstveno temeljene podatke potrebne za poboljšanje zdravlja,“ da bi svjesno mogle učiniti baš suprotno.

Ovo je samo još jedan dokaz koji naglašava potrebu za edukacijom, pronalaženjem dobrih izvora informacija na kojima ćete temeljiti svoje zdravstvene i prehrambene odluke, radije nego se oslanjati na FDA pečat odobrenja.

Dodatne potvrde o opasnostima soje, medicinska stanja vjerojatno vezana uz konzumaciju soje:

 • astma
 • kronični umor
 • depresija
 • dijabetes
 • srčana aritmija
 • bolesti srca ili jetre
 • neplodnost/reproduktivni problemi
 • upalne bolesti crijeva
 • poteškoće u učenju/ADD/ADHD
 • poremećaji gušterače
 • preuranjen ili odgođen pubertet
 • reumatoidni artritis
 • bolesti štitnjače – autoimunološki poremećaji štitnjaše, gušavost, hipotireoza, hipertireoza, čvorovi u štitnjači, rak štitnjače, ostali poremećaji štitnjače
 • rak maternice
 • debljanje

Simptomi poremećaja vjerojatno uzrokovane sojom:

 • učestali osjećaj hladnoće ili vrućine
 • anemija
 • problemi u ponašanju
 • lomljivi nokti
 • ekcem
 • opadanje ili gubitak kose
 • hiperaktivnost
 • poremećaji u učenju
 • letargija ili nizak krvni tlak
 • upala kostiju i zglobova
 • vodenaste ili natečene oči

(Udruga Weston Price)

Da li još uvijek mislite da preuveličavamo opasnosti od soje?

Kada postoji prilično velika vjerojatnost da je nešto štetno, kao što je to slučaj sa sojom, zdrav razum diktira da je to bolje izbjegavati!

Korporacije koje od prodaje soje zarađuju milijarde bi voljele da vjerujemo da sve dok se opasnosti od soje ne dokažu bez tračka sumnje, mi ne bismo trebali brinuti o njima. Ovo me podsjetilo na ruski rulet: ako bi pištolj imao 100 komora, a jedna je napunjena, ja ne bih riskirala upiranje u glavu i povlačenje obarača. Biste li vi?

Ili, kako je Roger Eichman jezgrovito sažeo načelo predostrožnosti:

Načelo predostrožnosti zahtijeva djelovanje jednom kada postoji mogućnost štetnog utjecaja. Ono ne zahtjeva dokaz nad sjenkom sumnje.

Postoji više nego dovoljno jasnih znanstvenih dokaza da bi mene uvjerili. Nekada sam mislila da je soja dobar prehrambeni izbor, ali više ne. Prestala sam ju jesti prije mnogo vremena.

Više o soji i njenim opasnostima po naše zdravlje saznajte u tekstu: Soja – ta užasna grahorica

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.