PONERIZACIJA DRUŠTVA

SAD planira proizvodnju letjelica robota na nuklearni pogon

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Press TV

SAD je pokrenula stvaranje nove generacije robota letjelica koje će se pokretati na nuklearni pogon. One će moći nositi više naoružanja i opreme za nadgledanje te će moći nadlijetati najudaljenije krajeve svijeta i ostajat će u zraku mjesecima.

„To je zaista zastrašujuća mogućnost,“ rekao je Chris Coles iz udruge Drone Wars u Britaniji, koja se zalaže protiv povećanja robotizirane tehnike koja se koristi u vojne i civilne svrhe.

„Robotizirane letjelice se puno lakše ruše manje su sigurne od standardnih letjelica kojima upravljaju ljudi. Ovaj pokušaj je nastao nakon konstantnih nagovaranja da se takve tehnike što više ubace u vojnu i civilnu potrebu, vlade bi trebale znati i koliko negativnih stvari donosi korištenje robotiziranih letjelica,“ dodao je Coles

Nacrte za nuklearne robotizirane letjelice je napravila kompanija Sandia National Laboratories – vladina kompanija koja se bavi razvojem nuklearnih pogona – koja je ugovorni suradnik Northorp Grummana.

S ovim dizajnom i pogonom robotizirane letjelice bi mogle u zraku ostajati mjesecima, i stvarale bi puno više energije za napajanje raznovrsne opreme, tvrdi Sandia.

No bili smo svjedoci da se ova ideja održavala na ledu zbog nezadovoljstva javnosti jer ovakva potencijalno opasna tehnologija može stvoriti mnoge probleme ako se letjelica sruši – na taj način bi dron ili robotizirana letjelica postala „prljava bomba“ stoji u tekstu koji je The Guardian objavio prošlog ponedjeljka.

No u zaključku projekta koji je evaluirao koristi ovakve naprave stoji slijedeće:

„Ovakve bi se naprave koristile u slijedećoj generaciji bespilotnih letjelica koje bi se koristile u vojne i obavještajne svrhe, s njima bismo dobili tehnologiju koja se ni s čim ne bi mogla usporediti.“

Coles je javnosti predočio iskrenu zabrinutost jer ovakva tehnologija krije mnoge opasnosti.

„Ovakve su letjelice relativno jeftine, također i predstavljaju mali rizik za vojsku koje bi s njima upravljale, prag njihove sigurnosti bi bio iznimno nizak. To bi nas trebalo duboko zamsiliti,“ rako je Coles.

Washington sve više i više koristi bespilotne letjelice u mnogim sukobima u zemljama kao što su: Somalija, Jemen i Pakistan.

SAD tvrdi da napada paravojna uporišta ekstremista, iako se naknadnim istraživanjima utvrdilo da stradavaju uglavnom civili.

Korištenje dronova u zračnim napadima je inicijalizirao bivši predsjednik SAD-a George Bush, ali je ovakva tehnologija i njena upotreba eskalirala pod zapovjedništvom sadašnjeg predsjednika Baracka Obame.