SVEMIR KROZ TELESKOP

Na Marsu snimljen pješčani tornado visine 20 kilometara

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Physorg

14.03.2012., na Marsu je snimljen pješčani tornado visine 20 kilometara u području Amazonis Planitia koje se nalazi na sjevernoj hemisferi, ovu pojavu je ovjekovječila kamera HiRISE – High Resolution Imaging Science Experimenta koja se nalazi na marsovskoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter – MRO. Unatoč svojoj visini ovaj tornado je širine tek 70 metara.

Pješčani tornadi nastaju i na Zemlji i na Marsu. Ti zračni vrtlozi ili pijavice vidljivi su zbog prašine koje podignu u zrak. Za razliku od uobičajenih tornada, pješčani tornadi – pijavice se formiraju za sunčana dana kada jako zagrijano tlo zgrije i atmosferu neposredno iznad tla tjerajući takve mase da se penju u visinu stvarajući kružne kovitlace.

Ova fotografija je napravljena u vrijeme kasnog proljeća na sjevernoj hemisferi Marsa, dva tjedan prije ljetnog solsticija, vrijeme kada se sjeverna hemisfera počne snažno zagrijavati nakon marsovske zime.

MRO ispituje crveni planet sa različitih instrumenata još od 2006. Sada je već u produljenoj misiji s kojom ispituje marsovske prastare klimatske odlike, stvaranje vjetra, meteorske udare i promjene godišnjih doba i otapanje marsovskog leda.

Ova misija je dobavila više podataka o Maesu nego li sve prethodne misije koje su za zadatak imale crvenu planetu.

HiRISE je do sada mapravio više od 21,700 fotografija koje možete pogledati ovdje. Svaka snimka pokriva nekoliko kvadratnih kilometara i može zabilježiti malene iznimno male objekte – veličine običnog stola.

Komentar Matrix Worlda:

Mars, naš svemirski susjed nam je iznimno interesantan, puno puta smo objavljivali fotografije koje su nas ostavile u čudu jer smo na njima vidjeli stvari koje znanstvenici ne mogu racionalno objasniti.

Pogledajte nevjerojatne slike s Marsa:

Nevjerojatne fotografije Marsa, kako izgleda proljeće na crvenoj planeti??

TAJNE MARSA: Fotografije s Marsa koje zbunjuju svijet?

Tajne Marsa – Graham-a Hacock-a

Život na Marsu: Nevjerojatne fotografije Marsovog istraživačkog vozila, otkrivaju misterioznu figuru na crvenoj planeti