SVIJET POD LUPOM

Što nam industrija suplemenata prešućuje o Kantarionu ili Gospinoj travi?

Prevela i uredila: Maja Jakšić

Matrix World

Mother Jones

Herba hyperici – Gospina trava ili Kantarion je malena biljka žutih cvjetova čije ime potječe iz tradicije cvatnje i branja na dan sv. Ivana 24. lipnja (St. John’s wort ).
Amerikanci će izručiti oko 55 milijuna dolara godišnje za Gospinu travu velikim distributerima kao što su Whole Foods, GNC, te Vitamin Shoppe, što je čini jednom od najpopularnijih biljnih lijekova na tržištu.

Gospina trava se obično uzima u obliku kapsula ili čaja, kao suplement – dodatak prehrani, ova biljka je pokazala prednosti u liječenju blage do umjerene depresije. Stoga začuđuje da je pokazala svoju negativnu interakciju s nekim od najčešće propisanih farmaceutskih antidepresiva na tržištu.

Sigurno se može reći kako to uopće nije intuitivno i da čak može biti opasno. Štoviše, Gospina trava je pokazala da smanjuje učinkovitost nekih oralnih kontraceptiva. Čak se sumnja da može izazvati neplaniranu trudnoću. (Poznat je slučaj žene koja je izjavila da je koristila propisane kontracepcijske pilule više od devet godina i da je doživjela neplaniranu trudnoću, samo šest mjeseci nakon početka tretmana Gospinom travom.)

Čaj od Gospine trave ili Kantariona.

No, puno lijekova ima potencijalno opasne interakcije. Pravi problem ovdje leži u transparentnosti za potrošače – i taj nas problem vraća direktno ka proizvođaču.

U studiji objavljenoj u 2008. BMC Complementary and Alternative Medicine testirali su 74 različitih proizvoda od Gospine trave, te je  utvrđeno da se na manje od četvrtine etiketa, koje se stavljaju na proizvode, nalazi poruka koja potrošače koja upozorava na moguće interakcije Kantariona s antidepresivima, a još više uznemirava činjenica da samo 8% etiketa upozorava na moguće interakcije Kantariona s proizvodima za  kontracepciju.

Mnoge udruge, poput  Center for Science in the Public Interest (CSPI) pokušale su nagovoriti FDA – krovnu agenciju SAD-a za hranu lijekove – da standardizira naljepnicu na proizvodima od Gospine trave o njenom stvarnom učinku na organizam i o mogućim opasnostima. No, budući da proizvođači suplemenata – dodataka prehrani nisu zakonom obvezatni  upozoriti potrošače o zdravstvenim rizicima povezanim s njihovim proizvodima, takve se stvari prešućuju. “Te se tvrtke bore s upozorenjima koje bi trebali lijepiti na proizvode, poput tvrtke Dickens, i nemaju namjeru mijenjati takvo stanje, to samo potvrđuje njihovo uvjerenje da su prirodni proizvodi nedvojbeno dobri za vas”, kaže Stephen Gardner, direktor za parnice CSPI.

Ovako bi pravilno trebala izgledati etiketa upozorenja o mogućim inetrakcijama s drugim lijekovima

Pa zašto savezni regulatori ne prisile industrije suplemenata ili dodataka prehrani da uključe oznake upozorenja na svojim proizvodima? Jedan veliki razlog je da industrija ima moćne saveznike u Washingtonu. Trenutna regulatorna mračna sila u svijetu prehrambenih dodataka je Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA), koja omogućuje dodacima da dođu na potrošačke police bez da prvo moraju dokazati svoju sigurnost i učinkovitost na FDA.

Za razliku od lijekova na recept, teret dokazivanja za dodatake prehrani svojstven je saveznoj vladi: FDA mora dokazati da su proizvodi nesigurni, a ne proizvođači koji na prvom mjestu moraju dokazati da su njihovi proizvodi sigurni za korištenje. (Sjetite se mršavljenja uz pomoć ephedre,za koju je FDA morala dokazivati da se zabrani više od sedam godina, unatoč tome što je nedvojbeno vezana za srčani udar, moždani udar i smrt.)

Ulje Gospine trave ili Kantariona.

Mnogi su se zauzeli za pitanje s DSHEA-om da bi u veljači 2010. Senator John McCain (R-Ariz.) uveo zakon kojim bi se povećala regulacija dijetetskih dodataka koji bi mogli predstavljati rizik za zdravlje. Senator Orrin Hatch (R-Utah) je primio na račun više od 888.000 dolara doprinosa u kampanji od industrije zdravstvenih proizvoda od 2002. godine. Hatch, jedan od vodećih autora iz 1994. DSHEA, ima čak i jaču povezanost s pet bivših pomoćnika lobista u Washingtonu koji predstavljaju vlasnike farmakološke industrije i njihov novac.

Ne bi trebalo biti previše iznenađujuće što se ubrzo nakon  McCainovog prijedloga, Hatch sastao sa senatorom Arizone za “pravi” razgovor o dopuni propisa. U pismu objavljenom nakon njihova privatnog sastanka, Hatch se zahvalio McCainu za povlačenje svoje podrške dijelovima zakona “koji će učiniti veliku štetu za industriju dodataka prehrani ” Kastrirana verzija zakona na kraju je prošla, a industrija dodataka prehrani izašla je neoštećena.

Više napora za regulaciju je učinjeno tek nedavno. Prošle je godine senator Dick Durbin (D-Ill) predstavio novi zakon koji zahtijeva da se dodaci koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme ili u interakciji s drugim lijekovima poput Gospine trave, prikažu uz obvezne oznake upozorenja na njihovim proizvodima. Zakon još nije izglasan, ali industrija je već puštena preko velike opozicije, pogodili ste, Hatch-a  osobno. Glavni argument, čini se, ovisiti će o nužnosti označavanja proizvoda dobivenih iz prirodnih izvora.

“Dodaci prehrani se u velikoj mjeri temelje na hrani i naširoko se smatraju sigurnima, tako da ne trebaju biti označeni”, kaže Mike Green, potpredsjednik državnih poslova u Council for Responsible Nutrition, industrijski najveća trgovinska grupa. “Na primjer, ne vidite da je grejp označen od strane bilo koga, iako je u negativnoj interakciji s Lipitorom.” ( lijek protiv povišenog kolesterola )

Da li će Durbinov zakon proći senat ostaje da se vidi. U međuvremenu, Gardner se hvata u koštac s Greeneovim argumentima. “Vi ne vidite ljude kako prodaju grejpove kao lijekove protiv raka”, kaže on.

“Gledajte, nismo zainteresirani da zaustavimo ljude od kupnje Gospine trave ako oni znaju što uzimaju. Ali smo zainteresirani za zaustavljanje ako se to nastavi prešućivati. Te tvrtke su u stanju spriječiti ljude da dobiju odgovore na svoja pitanja. To nije logično i to nije fer. ”

Komentar Matrix Worlda:

Nečuveno je da bi velika farmacija radije nastavila prešućivati negativnu interakciju između Kantariona – Gospine trave i nekih lijekova nego li priznala da jedna mala obična biljka koja još uvijek raste slobodni po prirodi može nadjačati njihove patentirane skupe kemijske lijekove, no Kantarion se ne može patentirati i iznimni je jeftin, na njemu se ne zarađuje ogroman novac, industrija lijekova bi radije povukla s tržišta Kantarion i njegove preparate nego li otkrila svoje prljave tajne. Nakon odluke FDA da su orasi ilegalni lijek, više nas ništa ne može začuditi u SAD-u.